La Ruixada Les Santes
La Ruixada Les Santes

3 interrogants per resoldre a 3 mesos de Les Santes

L’Ajuntament de Mataró demora la presentació del programa a després de les eleccions municipals

D’avui 25 d’abril al dia més esperat de l’any pels mataronins, el 25 de juliol hi ha només tres mesos. Tres quartes parts del recorregut entre la Festa Major de Mataró d’un any i el del següent ja s’han superat però de Les Santes 2023 no se’n sap pràcticament res més enllà del cartell. Tot parat fins després de les eleccions municipals, tot demorat respecte els tempos habituals.

Un primera avançament del programa de Les Santes i alguna de les seves propostes se solia presentar en paral·lel a la presentació del cartell, al Plenari. Fa una setmana, però, es va presentar la imatge de Carla Aledo, la identitat del fotògraf Ferran Terra i ja està. No hi ha previsió d’avançar res més de Les Santes d’aquest any fins més endavant, confirmen des de l’Ajuntament de Mataró. I això vol dir que es mantindrà previsiblement durant més d’un mes de suspens tres grans interrogants que hi ha sobre la festa d’aquest any.


Interrogant 1: unes Santes sense aigua?


La situació de sequera excepcional i crítica es notarà de ben segur en la Festa Major de Mataró però de moment no es confirma ni es desmenteix el que podria ser una decisió d’abast, per simbolisme i per ser un acte dels més multitudinaris del programa com una hipotètica suspensió de la Ruixada. L’acte final de la Nit Boja, quan milers i milers de persones ballen sota l’aigua, pot estar més a la corda fluixa que mai per les lògiques restriccions a l’aigua que hi ha declarades a nivell català.

Si la situació no millora (i això requeriria d’episodis de molta precipitació que els models estacionals no preveuen, com s’afarten de dir els meteoròlegs) Mataró podria tenir unes Santes sense Ruixada, ni Ruixadeta, ni Esquitxada: cap dels tres actes amb ‘aigua recreativa’.

Fa un any l’Ajuntament de Mataró ja va estar a punt, en una situació tan sols de pre-alerta per sequera, d’activar la solució de fer ús de l’aigua de la piscina municipal com ja havia fet en l’anterior gran sequera. Es va a arribar a sufragar els treballs de plantejament del sistema hidràulic específic per això però finalment no es va utilitzar l’aigua de la piscina. 


Interrogant 2: el programa de Les Santes avançatAquest any no hi haurà avançament de programa de la festa fins, previsiblement, quan aquest sigui definitiu. Cultura manté doncs la incògnita quan per exemple el 2019 (el darrer any de d’eleccions municipals) va presentar el programa sense problemes ni interferències amb el calendari electoral. Fonts de Cultura confirmen que el programa està pràcticament tancat, això sí. Tot l'embalum de contractacions que suposa una festa del pressupost de la mataronina es lliga amb mesos i mesos d'antelació.

Presentació del cartell de Les Santes 2023 de Carla Ledo. Foto: R.Gallofré

Presentació del cartell de Les Santes 2023 de Carla Aledo. Foto: R.Gallofré


Interrogant 3: la retallada de la despesa


El tercer interrogant té a veure amb el cost de Les Santes, un aspecte reiteratiu i que té relació amb els altres dos dubtes: perquè el programa recollirà òbviament el resultat de les decisions preses sobre la Festa Major i perquè la suspensió dels actes amb aigua pot suposar com a contrapartida un estalvi econòmic en infraestructura. Del pressupost de Les Santes se sap que no ha variat en les dues licitacions obertes ja (la dels Focs, que seguiran costant 80.600 euros i la de les barres de productes emblemàtics com la Juliana o el cremat).

Per tant segueix sense saber-se com en quines partides arribarà la tisorada. Cal recordar que el pressupost de Les Santes 2023 aprovat per l’Ajuntament de Mataró és 100.000 euros més baix que el 2022, de 650.000 quan l’any passat era de 750.000. I encara pitjor si en lloc del pressupost comparem amb el cost final que va tenir la Festa Major que segons va fer públic el propi regidor va acabar acostant-se a un milió. Se sap que tocarà apretar molt el cinturó de la festa però no se sap per on. De moment, és clar. 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive