Aquest és el cartell de Les Santes 2023 de Carla Aledo
Notícies relacionades
Aquest és el cartell de Les Santes 2023 de Carla Aledo

Aquest és el cartell de Les Santes 2023

Carla Aledo juga amb els punts per dibuixar el formigueig de la Festa Major de Mataró representant-hi la gent i les comparses de Les Santes

El cartell representa en formigueig de Les Santes

Un dels moments més esperats del calendari mataroní ha arribat: el de desvelar l’autor i el cartell de Les Santes, la Festa Major de Mataró. La mataronina Carla Aledo és l’autora de la imatge que s’ha presentant en el Plenari especial d’aquest dimarts. Planteja un cartell-joc basat en molts punts o cercles de colors que, repartits, escenifiquen el que podria ser la Passada, amb molts mataronins i mataronines al voltant de la representació minimalista i en base als colors de les diferents comparses.

Carla Aledo (1987) se suma amb aquest cartell a l’historial pictòric i artístic dels cartells de Les Santes amb una proposta festiva que sembla representar el moviment, el garbuix i el formigueig de la festa. L’autora ha volgut incorporar les protagonistes de la Festa Major, les comparses de Mataró, en un ambient festiu com el que tenim els dies de Les Santes.

cartell Santes 2023 Carla Aledo
El cartell de Les Santes 2023, obra de Carla Aledo

 

El formigueig de Les Santes

El cartell reflecteix el formigueig dels carrers de la ciutat, plenes de gent i acompanyant les comparses allà on van. Podria ben ser la Passada, la cercavila de la tarda del dia 27 perquè a part de les comparses institucionals que participen a la majoria dels actes de la Festa Major, també hi ha elements que formen part del seguici d'aquest dia, com les trampes, l'Herald, els Cavallets, la colla castellera Capgrossos i els macers. Fins i tot hi ha en una situació cèntrica les figures que representen a les santes patrones, Santa Juliana i Santa Semproniana.

Cercles de mides i colors diferents

L'artista ha plantejat un cartell com un joc. A partir de la combinació de mides i colors de cercles, hi podem cercar i trobar cadascuna de les figues i comparses. Les podem reconèixer pels colors que li són característics, tant de la figura com de la vestimenta dels portadors i portadores. Les comparses i la gent són qui al llarg dels dies de Les Santes doten de vida els carrers i les places de la ciutat. A primer cop de vista també podem tenir la sensació de moviment i festa que ens proporciona la dispersió i multitud de colors, amb un to de fons que recorda un dia d'estiu.

L’autora també ha escrit a mà les lletres Les Santes que formen part del cartell. També ha anat més enllà del cartell com a conjunt i ha pensat en les possibilitats gràfiques de les aplicacions (samarreta, gots, banderoles, etc) que pot aportar cadascuna de les comparses.

Carla Aledo, durant el procés de creació del cartell de Les Santes 2023. Foto: cedida
Carla Aledo, durant el procés de creació del cartell de Les Santes 2023. Foto: cedida

L’artista: Carla Aledo


L’artista va néixer a Mataró l’any 1987. Viu i treballa a la ciutat. Va estudiar la diplomatura en disseny gràfic a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona, i es va especialitzar en il·lustració. Actualment, està realitzant el màster d'artteràpia Gestalt Integració Creadora i facilita tallers d'acompanyament creatiu a diversos espais de Mataró, com Alterarte, un programa de l'entitat social Centre de Formació i Prevenció del Maresme. Professionalment combina la dinamització i realització d'activitats pedagògiques relacionades amb l'àmbit artístic amb el disseny gràfic i la il·lustració. Ha realitzats tallers de tècniques artístiques i creativitat a les llibreries Sendak i Dòria, així com a les biblioteques de Mataró i a La Destil·leria Espai Cultural. 

Fou la guanyadora del concurs de cartells Argillà d'Argentona l'any 2015. És autora del llibre de coneixements infantil Univers Invers. 

Ha participat en diverses exposicions: 15x15 de l'Associació Sant Lluc a la delegació del Maresme del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB) del 2022; a Esto no es una exposición al Taller dels Edus (2022); a Les Santes. Alfabet ínfim a les Sales d'exposicions de Can Palauet, un projecte del M|A|C (2019); a Herència. Homenatge a Jordi Cuyàs al Centre Cultural El Carme de Badalona (2018); aTres-cents (2017) i Seny i Rauxa (2014) a La Destil·leria Espai Cultural. També va participar al Festival internacional de llibres il·lustrats a la llibreria i centre cultural La Central del Raval de Barcelona (2014) i al projecte 9/13 CAPS.A. de Mataró (2013).

  • Podeu seguir la seva obra al perfil d’Instagram @carlaaledo.
Carla Aledo, creant el cartell de Les Santes 2023. Foto. cedida
Carla Aledo, creant el cartell de Les Santes 2023. Foto. cedida

 

Comentaris (11)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive