L'Ajuntament de Mataró, exemplar: un 60% d'estalvi d'aigua
L'Ajuntament de Mataró, exemplar: un 60% d'estalvi d'aigua

La sequera s’agreuja i s'activen noves restriccions d'aigua

El sistema Ter-Llobregat del que beu el Maresme passa en ‘semàfor taronja’ adopta l’excepcionalitat per sequera

No plou i la situació empitjora. La sequera segueix sent persistent i les reserves d’aigua als pantans van baixant. Davant d’aquesta situació l’Agència Catalana de l’Aigua decretarà més restriccions per a partir de dijous al sistema Ter-Llobregat en el que s’insereix el Maresme i 5,9 milions de catalans: es restringirà a un màxim de 230 litres per persona i dia. 

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat (menyss del 30%) al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

25 mesos sense pluges abundants

La Comissió de Sequera (integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) ha avalat les mesures en constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. 

També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia, molt per sobre encara del consum mitjà, de 117 litres per persona i dia. Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè s'apropa la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

Semàfor taronja

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha dit que es passarà del "semàfor groc al taronja", i al quart dels cinc escenaris totals per gestionar la sequera, que ja dura 29 mesos, 11 més que la del 2008, de la qual es van aprendre algunes coses. L'aigua d'ús agrícola es restringirà un 40%, davant del 25% actual, l'industrial un 15%, davant del 5% actual. De fet, creu que les mesures preses durant el 2022 han retardat sis mesos l'entrada en vigor de les noves restriccions. Segons el Govern, la regeneració d'aigua, les dessaladores i els pous de sequera han aportat més aigua el 2022 i el 2023 que l'aigua dels pantans de Sau i Sant Ponç.

Per tornar a una situació de normalitat, ha dit Jordà, potser haurien de ploure 50 litres per metre quadrat cada dia durant 4 mesos. La consellera ha dit que els models van predir un gener i febrer més plujosos de l'habitual i s'ha complert, però ha recordat que són mesos normalment secs. En el mateix sentit, els models preveuen una primavera plujosa, i això sí que podria ajudar a omplir les reserves. Jordà ha dit que es podria aguantar fins a un any més sense pluges, però aprofitant a nivells extrems totes les mesures.

Durant aquesta sequera el consum urbà d'aigua ha crescut un 3,5% tot i les campanyes de conscienciació. Per això, ha instat a reduir el consum, sobretot de cara a la temporada turística de Setmana Santa i estiu.

 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive