Vitamina D.
Notícies relacionades
Vitamina D.

Quines fruites i verdures contenen vitamina D?

És una vitamina poc freqüent en aquests aliments, però sempre hi ha alguna excepció que val la pena conèixer.

La vitamina D ajuda el cos a absorbir el calci, que és un dels principals components dels ossos. A banda, aquesta vitamina també juga un rol en el sistema nerviós, muscular i immunitari. La vitamina D és, per tant, de gran importància per tal que el nostre organisme pugui executar de forma correcta diferents funcions.

La vitamina D es pot absorbir de tres maneres: a través de la pell, de la dieta i dels suplements. El cos produeix vitamina D naturalment després d'exposar-se a la llum del sol. Però massa exposició al sol pot ocasionar envelliment de la pell i càncer de pell, per això moltes persones busquen obtenir la seva vitamina D d'altres fonts.

Normalment, la vitamina D només es troba en aliments d'origen animal, destacant especialment peixos grassos, com la tonyina, el verat o el salmó; fetge boví, formatge, rovell d'ou i marisc. Tenim, doncs, alguns aliments que de manera natural contenen vitamina D. També es pot obtenir aquesta vitamina directament d'aliments fortificats, als quals sovint se n’hi afegeix: llet, altres productes làctics com el iogurt, cereals d'esmorzar, suc de taronja, begudes de soja... La vitamina D és present a molts multivitamínics. També existeixen suplements de vitamina D.

A la fruita i la verdura la vitamina D hi és escassa, però l’alvocat en representa una excepció. Pràcticament és l'única fruita que aporta aquest micronutrient i la podem obtenir fàcilment a qualsevol supermercat. D'altra banda, l'alvocat és ric en fibra, per la qual cosa prevé el restrenyiment, equilibra els nivells de glucosa a l'organisme i ajuda a satisfer la gana. A més, l'alvocat és una fruita que regula el colesterol, ja que conté àcid oleic.

En general, com diem, les fruites i verdures no contenen vitamina D, ja que no tenen greixos. Aquest micronutrient es troba principalment als greixos dels aliments, normalment d'origen animal. Així doncs, a banda de l'alvocat, que és una de les poques fruites que presenta nivells alts de greixos, també podem trobar vitamina D en alguns tipus de bolets. En aquest sentit, els bolets tenen la mateixa capacitat de l'ésser humà; poden generar vitamina D degut a la seva exposició al sol. Determinats tipus de bolets que necessiten la llum del sol per viure generen vitamina D, per la qual cosa es converteixen en un aliment ric en aquest micronutrient. Els xampinyons en serien el millor exemple.

Fonts: medlineplus.gov i revista.consumer.es

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive