La creatina.
La creatina.

Redacció

La creatina, una aliada del múscul

Aquesta substància química ajuda a millorar el rendiment esportiu i a augmentar la força muscular, però si es pren s’ha de fer a consciència i amb assessorament

Segurament n’heu sentit a parlar alguna vegada. Gairebé segur que és així si mai heu fet rutines de gimnàs més o menys programades. Ens referim a la creatina. En aquestes línies intentarem explicar què és la creatina i quins usos pot tenir. La informació és de MedlinePlus, un servei de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units que ha rebut diversos guardons.

Què és?

La creatina és una substància química que es troba present de forma natural al cos, principalment en els músculs i també en el cervell. També la podem trobar en productes de la dieta com les carns vermelles i els aliments de mar. La creatina també es pot fer al laboratori.

Quins usos pot tenir?

La creatina s'usa per millorar el rendiment físic i per augmentar la massa muscular en atletes i adults  Per això, la creatina sovint s'utilitza com a suplement dietètic per millorar la força muscular i el rendiment atlètic. La creatina també es fa servir per tractar l'esclerosi múltiple o la depressió, tot i que encara no hi ha una evidència científica nítida que doni suport a aquests usos.

La Natural Medicines Comprehensive Database (La Base Exhaustiva de Dades de Medicaments Naturals) classifica l'eficàcia les substàncies, basada en evidència científica, d'acord amb la següent escala; Eficaç, Probablement Eficaç, Possiblement Eficaç, Possiblement Ineficaç, Probablement Ineficaç, Ineficaç i Insuficient Evidència per fer una Determinació. I determina que la creatina és Possiblement Eficaç per al rendiment atlètic, els trastorns del metabolisme, la força muscular i la pèrdua de múscul per l’edat.

Com s’administra?

En aquest punt és important remarcar que caldrà rebre l’assessorament d’especialistes mèdics, en nutrició i/o suplementació. La posologia varia molt en funció de l’edat, la durada que es vulgui establir a l’hora de prendre el suplement, l’historial mèdic de cada persona i una sèrie de particularitats que fan difícil concretar quina seria la millor manera d’administrar-se en cada cas. En principi no és bo prendre creatina durant tota la vida o més d’uns anys en concret, que quedaran determinats per totes aquestes condicions que només sabrà definir del tot un especialista en la matèria.

D’altra banda, no es coneixen interaccions amb els aliments però sí sembla evident que la cafeïna, paradoxalment, podria disminuir els efectes positius de la creatina en el rendiment atlètic. Si vols o creus que necessites suplementar la teva alimentació amb creatina, doncs, caldrà consultar algun expert. De vegades, però, amb un cafè ben carregat ja és suficient per aixecar quatre peses i tornar cap a casa amb la sensació que podries participar al certamen de L’home més fort del món.   

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive