Coronavirus i Vitamina D.
Coronavirus i Vitamina D.

Redacció / ACN

La vitamina D amb pacients amb insuficiència renal redueix la mort per Covid-19

Els resultats són fruit d’un estudi poblacional desenvolupat per l'Hospital del Mar, el Parc Taulí, la UB i l'AQuAS

Investigadors catalans han descobert que el tractament amb calcitriol de pacients amb insuficiència renal s'associa a una important reducció de mort per covid-19. Els investigadors d’aquest estudi han demostrat que la forma activa de la vitamina D, el calcitriol, aconsegueix reduir de forma important la mort per covid-19 en pacients afectats d’insuficiència renal avançada.

Es tracta d’un estudi observacional en què s’han analitzat 8.076 pacients adults tractats amb calcitriol a Catalunya durant els darrers mesos abans de la pandèmia, que s’han comparat, mitjançant tècniques estadístiques, amb una població de característiques similars d'edat, sexe, comorbiditats o altres tractaments concomitants rebuts.

Els resultats de l’estudi, que han estat publicats a la revista d’accés obert 'Biomedicines', han demostrat que els malalts que prenien calcitriol tenien un 34% menys de probabilitat de morir per covid-19 que els malalts no tractats. "Aquesta reducció de mortalitat va ser del 43% si els pacients patien insuficiència renal avançada, mentre que en els malalts amb bona funció renal, la reducció de la mortalitat només es va observar en aquells que prenien dosis altes del fàrmac" apunta Joaquim Oristrell, del Parc Taulí, investigador principal de l’estudi.

"La importància de la troballa radica en que, fins ara, els estudis efectuats amb altres derivats de la vitamina D, com el colecalciferol o el calcifediol, han estat efectuats amb pocs pacients i, en general, no han detectat cap reducció apreciable en la mortalitat per covid-19" destaca Maria Grau, del Departament de Medicina de la UB, que ha coliderat l’estudi.

"Aquest estudi apunta a que el calcitriol, que és la forma hormonal activa de la vitamina D, tindria més potencial que altres derivats de la vitamina D per frenar les formes greus de la covid-19", conclouen els investigadors.

Ara bé, els autors també adverteixen que el calcitriol pot induir hipercalcèmia i no s'hauria d'administrar sense supervisió mèdica. Per altra banda, el benefici es va observar sobretot en els malalts amb insuficiència renal avançada, mentre que calen més estudis per saber amb seguretat si també pot ser útil a la població sense insuficiència renal.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive