L'objectiu és la detecció precoç dels tumors al pàncrees
Notícies relacionades
L'objectiu és la detecció precoç dels tumors al pàncrees

Intel·ligència artificial per detectar càncer de pàncrees a l'Hospital de Mataró

L'objectiu de la nova tecnologia és millorar el diagnòstic precoç i el tractament del càncer i altres malalties del pàncrees

Un equip de radiòlogues del Consorci Sanitari del Maresme ha entrenat una xarxa neuronal artificial per a detectar alteracions que puguin esdevenir tumors malignes en el pàncrees. D'aquesat manera es vol millorar, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer i altres malalties d'aquest òrgan. 

Tal i com expliquen des del Consorci Sanitari, ens gestor de l'Hospital de Mataró, El diagnòstic mèdic està experimentant una revolució a causa de l'aparició de programes informàtics que analitzen diversos aspectes de les imatges i ajuden al diagnòstic del radiòleg. La majoria estan en fase experimental, com és el cas del programa d'intel·ligència artificial (IA) avaluat a l'Hospital de Mataró i desenvolupat per l'empresa catalana Sycai Medical, especialitzada en intel·ligència artificial aplicada al món de la radiologia.

Foto equipo 2 1661858142
Foto equipo 2 1661858142

L'objectiu de l'estudi ha estat entrenar una xarxa neuronal artificial per a la detecció automàtica de lesions quístiques pancreàtiques, com ara pseudoquists, quists simples, tumors endocrins quístics, cistoadenomes serosos, neoplàsies mucinoses papil·lars intraductals, neoplàsies quístiques mucinoses i neoplàsies sòlides pseudopapil·lars de pàncrees.

Aquesta eina d'IA permetria identificar i classificar de forma més precisa i precoç les lesions quístiques pancreàtiques en funció de les seves característiques radiològiques i, d'aquesta manera, predir la seva probable evolució. Així, també podria evitar cirurgies innecessàries en cas que les lesions fossin benignes, i reduir el nombre de controls radiològics minimitzant la llista d'espera d'altres pacients que també necessitin aquest tipus de prova.

Els resultats obtinguts, després d'analitzar 324 TAC abdominals, mostren una sensibilitat del 93,1% i una especificitat del 81,8% en la detecció de les lesions quístiques pancreàtiques. 

Comentaris (2)

Enric Millán Delgado Fa 1 any
Tot avanç està molt bé. Però... és lògic que a l'Hospital de Mataró per a una EMG i visita el Traumatòleg amb una RM prèvia que indica una Estenosi L5 et donin hora per al cap d`un any? El resultat és poder quedar-te coix per una llista d'espera o anar a la sanitat privada. Intel·ligència artificial?
Víctor Fa 1 any
Mucha publicidad pero poca información. En la web del hospital deberían de constar los currículos de los jefes, equipo médico y asistencial de cada servicio con la opción de comentarios de los pacientes de cada servicio. Es útil para premiar la meritocracia y motivar al personal sanitario

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive