Arteràpia: L'art com a teràpia del càncer
Arteràpia: L'art com a teràpia del càncer

L'art com a teràpia del càncer a l'Hospital de Mataró

L’Hospital de Mataró participa en un estudi amb objectiu d'avaluar l'eficàcia de l'artteràpia en els nivells d'ansietat i depressió de les persones que pateixen càncer

L’Hospital de Mataró participa en un estudi que investiga l'arteràpia aplicada als pacients de càncer. Un total de 8 hospitals i 432 pacients d'arreu de Catalunya participen en aquesta investigació que permetrà comprovar si l'artteràpia pot ser una intervenció efectiva per ajudar als pacients oncològics a millorar el seu benestar emocional. El càncer es considera un esdeveniment de gran impacte en la vida de les persones, i pot produir l'aparició de pors, temors i incerteses, circumstàncies que poden generar diversos graus d'estrès i malestar emocional. Cada persona afronta la malaltia d'una manera diferent, i amb aquest estudi es pretén comprovar que l'artteràpia pot ser una intervenció efectiva per millorar el benestar emocional dels usuaris i aconseguir millorar les seves capacitats d'afrontament de la malaltia, la seva qualitat de vida i reduir els nivells d'ansietat i depressió.

L'estudi està impulsat per la Fundació Nous Cims i compta també amb la participació d’altres centres com la Fundació Althaia, el Consorci Sanitari de Terrassa, la Fundació Kālida Sant Pau, l'Hospital Clínic de Barcelona, i tres centres de l'Institut Català d'Oncologia (l'ICO Hospitalet, l'ICO Badalona i l'ICO Girona).

Què és l'arteràpia?

L'artteràpia és una disciplina que proposa un espai de trobada amb un mateix, on poder dialogar amb diferents llenguatges artístics, amb l'objectiu de promoure la integració emocional i buscar noves maneres d'incorporar experiències difícils a través de les capacitats de creació. Per poder-hi participar, no cal tenir coneixements previs en el camp artístic.

Per elaborar l'estudi, cada centre s'encarregarà de gestionar un grup de persones en tractament a la unitat o servei d'oncologia del mateix hospital. La mostra es dividirà en dos grups: un grup format per usuaris que rebran l'atenció habitual prevista en el seguiment de les persones amb càncer, i que se'ls oferirà de participar en els tallers un cop finalitzin la seva col·laboració; i un grup que participarà en dotze sessions d'artteràpia guiades per art terapeutes amb formació acreditada. D'aquesta manera es podran analitzar els resultats de cada grup d'usuaris i valorar l'efectivitat de l'artteràpia.

artterapia

Una de les sessions

Un procés complet

Les persones que participaran en els tallers rebran una caixa amb material que els servirà per expressar les seves emocions mitjançant diversos llenguatges artístics. Les sessions estan dividides en tres etapes. Es començarà per un primer contacte, en què es parlarà de les inquietuds dels participants. A continuació, es farà una activitat de relaxació que permetrà posar-se en disposició de treball. Seguidament, es durà a terme una proposta encaminada a la producció artística, ja siguin arts plàstiques (pintura, dibuix, escultura, fotografia, collage...), expressió escrita (poesia i/o narració), música, expressió corporal, teatralització, etcètera.

L'última part de la sessió es dedicarà a la reflexió, ja que es posaran en comú les vivències que s'han experimentat, posant-hi paraules, dialogant amb l'artterapeuta i trobant nous significats a les emocions sentides. Les sessions es duran a terme de forma online per evitar el risc de contagi de la Covid-19, amb la intenció de canviar-ho a format presencial quan les condicions epidemiològiques ho permetin.

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive