Insomni: a què es deu i com tractar-ho
Insomni: a què es deu i com tractar-ho

Paula Saez

Insomni: a què es deu i com tractar-ho

Es tracta del trastorn del somni més freqüent a la població, però per sort té cura i existeixen una sèrie de tractaments per mitigar-lo.

Descansar bé a la nit i tenir un somni reparador és essencial per rendir de forma eficient a la feina, estar de bon humor i per afavorir la nostra salut en general. Tot i això, no tots tenim la sort de poder dormir durant les set o vuit hores diàries recomanades i de fet per a molts és tot un infern ficar-se al llit cada nit perquè saben que passaran hores sense poder agafar el son. Per tot això, la paraula insomni és molt comú al vocabulari universal. Aquest trastorn té diverses causes, que us explicarem a continuació a més de indicar-vos com es pot tractar.

Causes i tipus d’insomni

La manca de son pot afectar de manera negativa a les vides de les persones que ho pateixen, provocant deteriorament social, ocupacional o derivats. El trastorn conegut com a insomni es tracta d’una reducció de la capacitat per dormir que es pot manifestar de diverses maneres que donen lloc a diferents tipus d'insomni:

  • Insomni d'inici: quan tenim problemes per iniciar el son en un període de menys de 30 minuts (seria la mesura habitual).
  • Insomni de manteniment: problemes per mantenir el son, produint que ens despertem durant la nit en franges de 30 minuts de durada o bé despertar-nos definitivament de manera precoç obtenint com a resultat un temps total de son molt més escàs i inferior al recomanat pels experts.
  • Insomni primari: són aquells casos en què no es pot identificar una causa clara del trastorn.
  • Insomni idiopàtic: s'origina en la infància i sembla que està relacionat amb un aprenentatge incorrecte de l'hàbit de dormir.
  • Insomni psicofisiològic: caracteritzat per haver de fer grans esforços per intentar dormir cada nit . Sol coincidir amb un període d'estrès que es manté durant molt de temps encara que la causa de l’estrès desaparegui o qui ho pateix s'habituï a aquesta.

Quant a les causes, són molt variades i depenen en gran mesura de cada pacient, al igual que varien les hores de somni necessàries per rendir bé. Si bé és veritat que hi ha una major vulnerabilitat en certes característiques de la personalitat com ser pessimistes, perfeccionistes i tenir una major tendència a la preocupació i necessitat de mantenir tot sota control, eventualment pot tocar-nos a tots el patir insomni. Si és ocasional no ens hauríem de preocupar massa, però és en el moment en que passa a ser constant quan és motiu de preocupació.

  • Causes mèdiques: ja sigui per malalties metabòliques i hormonals, neurològiques, digestives, cardiovasculars i totes aquelles que poden interrompre el son per dolor (com fibromialgia o cefalees, per exemple). També cal considerar l'embaràs i la menopausa com a possibles fonts de l’insomni.
  • Malalties psiquiàtriques: ansietat, depressió, esquizofrènia, etc., així com altres malalties de la son que contribueixen a dormir menys o pitjor.
  • Causes externes: solen implicar factors que influeixen de manera negativa sobre el son com els mals hàbits, l’ús i abús de substàncies i medicaments, treballs en torns canviants o viatges transoceànics freqüents.

Tractaments per mitigar l’insomni

S’ha de diferenciar entre insomni crònic o transitori a l’hora d’afrontar el seu possible tractament. Si portem molt de temps patint-ho i no aconseguim solucionar-ho, haurem de visitar al nostre metge per a que ens derivi a un especialista que ho pugui tractar. Si per contra és un trastorn que patim des de fa poc, és important detectar i canviar els hàbits inadequats, a més de fer fora els pensaments que augmenten la nostra preocupació i per tant reduir l'elevada activació emocional associada a aquestes variables. Aquests són altres consells que podem oferir-vos:

  • Regular l'hora d'anar a dormir i aixecar-se: per consolidar el somni dins d'un període més curt al llit.
  • Reduir les activitats que interfereixen en el somni: mirar pantalles abans d’anar a dormir (és preferible llegir un llibre en paper), per exemple.
  • Utilitzar el llit i el dormitori només per dormir.
  • Canviar el nostre estil de vida: dieta, esport, horaris regulars, limitar el consum tabac i de begudes alcohòliques.

Font: IIS

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive