Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni
Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni

Paula Saez

Problemes per dormir? Prova les millors postures

Si tens cap tipus de problema per dormir plàcidament i durant les hores recomanades, pots seguir aquesta sèrie de postures per a poder-ho tractar de solucionar.

Gran part de la població pateix d’insomni o ho ha patit en algun moment de la seva vida. Es tracta d’un trastorn que es produeix per la impossibilitat d’agafar la son amb facilitat i fa que ens mantinguem desperts per molt que tractem de dormir o bé que ens despertem en meitat de la nit i no podem tornar a dormir. Encara que el més recomanable sempre es consultar a un metge expert perquè tracti el nostre cas particular, sobre tot en el cas de patir d’insomni crònic, podem començar a treballar en els nostres problemes per a dormir si provem les millors postures quan arriba l’hora de descansar.

Us les expliquem a continuació, a més de recomanar que porteu una bona alimentació, per a que la digestió no impedeixi dormir plàcidament i feu exercici per enfortir la vostra esquena i evitar els mals que en ocasions incrementen la incomoditat al dormir

Per què tenim problemes per dormir?

Hi ha moltes causes que poden incrementar la dificultat per a agafar la son i produir insomni. Varien en funció de cada persona i la seva situació vital del moment, per la qual cosa no podem esmentar unes raons aplicables a tothom. Encara així, sí que hi ha motius o situacions que compliquen el poder dormir amb normalitat i les hores recomanades:

 • Tenir uns horaris de son irregulars: si som d’aquells que dormim migdiades tots els dies i solem anar a dormir tard, es normal que la nostra ment i el nostre cos no estiguin preparats per a descansar per les nits i durant les 8 hores recomanades.
 • Mala alimentació o hàbits poc saludables: com fumar, prendre alcohol i una gran quantitat de cafeïna. Tot això pot alterar la son i fer que no arribem a les fases més profundes de la son.
 • Causes mèdiques: tant per malalties hormonals i neurològiques com per molèsties digestives, cardiovasculars i totes aquelles que poden interrompre la son per mals (de cap, per exemple). Aquestes es poden tractar, en major o menor mesura, gràcies a la medicació.
 •  Malalties psiquiàtriques: com l’ansietat, la depressió o la esquizofrènia. En ocasions són encara més difícils de tractar, però el primer pas es acudir a un psicòleg professional per a que tracti la nostra situació.
 • Viatges i canvis horaris: el insomni es pot produir, simplement, per viatjar i no estar acostumats al nou horari o lloc en el que ens trobem. Això, normalment, s’acaba ajustant tot sol.

Quines són les millors postures per a dormir plàcidament?

Per tot això, podem prendre una sèrie de mesures específiques. Aquí us deixem les millors postures per a dormir, una acció que podem emprendre des de ja i sense gaire dificultat per a tractar de millorar els nostres hàbits a l’hora de dormir.

 • De costat: és la millor postura, sobre tot en el cas de fer-ho recolzats en el nostre costat esquerre. D’aquesta forma aconseguim reduir l’acidesa estomacal i afavorir els processos limfàtics. A més, ajuda en gran mesura a que les dones embarassades puguin dormir de la forma més plàcida possible.
 • Panxa enlaire: prevé els dolors musculars, evita el reflux i altres mals estomacals i ajuda a que les funcions vitals funcionin millor. Encara així, no es massa recomanable per a qui té tendència de roncar i per a embarassades.

Per altra banda, les pitjors postures per a dormir són en posició fetal i bocaterrosa, ja que d’aquesta forma restringim la respiració diafragmàtica i exercim massa pressió sobre els òrgans. A més, en general, es recomana comptar amb un bon matalàs per que aquestes postures facin encara més bon efecte al nostre cos.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive