Com afecta el dolor de la menstruació en el teu dia a dia
Com afecta el dolor de la menstruació en el teu dia a dia

Paula Saez

Com afecta el dolor de la menstruació en el teu dia a dia

El dolor que pateixen les persones que menstruen cada mes pot arribar a ser incapacitant, però hi ha mètodes per mitigar-lo.

Cuidar-nos dia a dia per assegurar-nos d’estar sans és essencial per poder portar una vida plena. Tot i això, hi ha determinades condicions i mals que no podem evitar patir de tant en tant. En aquesta ocasió ens referim als dolors derivats de la menstruació que pateixen moltes dones cada mes. Es tracta d’un tema que no es sol parlar obertament, per la qual cosa moltes joves desconeixen els mètodes dels que disposen per poder alleujar el mal que produeix tenir el període, més enllà del que els hi expliquen els seus familiars i amistats.

A continuació parlem del tema per poder entendre com afecta el dolor de la menstruació en el nostre dia a dia, per què es produeix aquest mal i com es pot mitigar.

Símptomes y dolors del període de menstruació

El dolor més sovint que es produeix arrel del període de sagnat o ovulació durant la menstruació es deu a les rampes menstruals. Es tracta de dolors palpitants o còlics a la part baixa de l'abdomen. En funció del tipus de persona que es tracti també pot patir altres símptomes com mal d'esquena, nàusees, diarrea i mals de cap.

Cal diferenciar els dolors produïts durant el període dels que es tenen durant l’etapa premenstrual, ja que els derivats d’aquests dies previs solen estar més relacionats amb l’augment de pes, la sensació inflor, la irritabilitat i  la fatiga general. Pot començar fins a una o dues setmanes abans del inici del període, però depèn en gran mesura de cada persona.

Per què ens fa mal menstruar?

Hi ha dos tipus de dismenorrea, primària i secundària, i cadascuna té diferents causes. Per començar, la primària és el tipus més comú de dolor menstrual que sol estar causat per tenir massa prostaglandines, uns productes químics de l'úter, que fan que els músculs del úter es contreguin i relaxin, moviment que provoca les rampes. Quant a la dismenorrea secundària, és causada per malalties que afecten al úter o altres òrgans reproductius com l'endometriosi i els fibroides uterins. Per aquest motiu, no afecta a totes les dones i sol aparèixer quan s’arriba a una determinada edat adulta i fugir dels problemes de salut és cada cop més complicat.   

Mètodes per alleujar el dolor de la menstruació

Tot i que no es pot eliminar completament el dolor causat per la menstruació, si que es possible mitigar-lo per patir el mínim possible durant aquests dies del mes. Aquests són alguns dels mètodes més efectius que podem seguir:

  • Fer servir coixinet calent una bossa d'aigua escalfada per situar-la a la part inferior de l'abdomen i així mantenir la zona calenta.
  • Prendre un ibuprofè o un altre tipus de medicament analgèsics sense recepta com els antiinflamatoris per calmar el dolor.
  • Fer exercici lleuger per poder relaxar els músculs. També es poden practicar tècniques de relaxació, ioga o meditació.
  • Prendre un bany calent.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive