Paracetamol o ibuprofè.
Paracetamol o ibuprofè.

Ibuprofè o paracetamol? Quin escollir en cada moment

Dos dels medicaments més habituals es poden confondre, però tenen funcions totalment diferents.

Dos dels medicaments més habituals, sobretot en època de fred com la que ens toca actualment, són l'ibuprofè i el paracetamol. De composició i usos diferent, tot i que moltes vegades es confonguin. El primer té com a principal actiu un ús antiinflamatori i analgèsic, a banda d'acció antitèrmica. De fet, per això es pot prescriure a vegades quan el dolor ve acompanyat d'inflamació. Per la seva banda, el paracetamol és analgèsic i antitèrmic, actua calmant el dolor i la inflamació, però no té acció antiinflamatòria. 

Llavors, quines són les seves principals diferències?

Per una banda, l'ibuprofè està indicat per dolor lleu o moderat acompanyat per inflamació, com cops, esquinços, dolors musculars, dolors d'articulació, migranya, dolor menstrual o control de febre. Una de les seves característiques és que no es recomana prendre'l sense aliments, ja que pot tenir afectacions al sistema gàstric.

Per l'altra banda, el paracetamol serveix per a tractaments de dolor ocasional o lleu, com dolors muscular, dental, menstrual o de cap i estat febril. En aquest cas sí que es pot prendre independent del menjar, ja que no irrita l'estòmac. 

La principal diferència dels dos medicaments és que un és antiinflamatori (ibuprofè) i l'altra no. Ambdós tenen dosis diferents i el paracetamol es pot fer servir des del naixement, mentre que l'ibuprofè a partir dels tres mesos i pes superior a 5 kilos.

Què és millor pel mal de cap?

Els dos funcionen per aquest cas, malgrat que l'ibuprofè pot ser més eficaç en algunes migranyes pel seu component antiinflamatori. La fórmula perfecta, indiquen els experts, és que el paracetamol va bé per processos amb dolor i l'ibuprofè, processos inflamatoris que provoquen dolor.

I si tinc febre?

Si tens febre, la primera opció es recomana el paracetamol com a primera opció, tot i que no hi ha contraindicacions ni evidencies que diguin el contrari en l'ús de l'ibuprofè. El que sí que es recomana és prendre sempre la menor dosis possible per controlar els símptomes.

I pel Coronavirus?

Ambdós poden rebaixar els símptomes derivats de la Covid-19, però en contra del que es va dir durant els primers mesos de pandèmia, no està demostrat que l'ibuprofè agreugi la infecció en qüestió.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive