Els sistemes tradicionals de contenidors i de recollida de la brossa estan condemnats a desaparèixer a Mataró . Foto: R. Gallofré
Els sistemes tradicionals de contenidors i de recollida de la brossa estan condemnats a desaparèixer a Mataró . Foto: R. Gallofré

Mataró dispara l’últim cartutx per una ciutat més neta

L’Ajuntament treu a licitació el contracte més car de la història: més de 59 milions d’euros per a canviar l’actual situació de neteja i recollida de brossa

Mataró està bruta i deixada, amb un contracte de neteja i recollida de la brossa en pròrroga que beu d’una dotació pressupostària baixa que genera crítiques i controvèrsia pràcticament a diari. I l’Ajuntament és el primer que ho sap. Per això ha estat més d’un any i mig per redactar el plec de condicions del nou contracte de la neteja i la brossa, que el Ple Municipal ha aprovat. Un any i mig per treure a licitar el contracte més car de la història local: més de 59 milions. És l’últim cartutx per una ciutat més neta.

El Ple Municipal va aprovar sense vots en contra la licitació del nou contracte de la brossa i la neteja. És significant el suport a un plec que s’ha pensat per capgirar per complet l’actual situació de la neteja i sobretot la percepció negativa envers l’estat de l’espai públic que es comparteix àmpliament. El regidor Xesco Gomar no amaga que “la situació actual no és bona” i fins i tot assegura que “és una amenaça per a la ciutat”. Una amenaça que gràcies a aquest contracte, sempre segons Gomar, s’ha de convertir “en una oportunitat per a la ciutat”. El plantejament del plec té tres objectius: una ciutat més neta, més ecològica i més circular. 

Actualitzar la taxa per millorar el servei

No es pot separar el cartutx del nou contracte de la brossa sense la pólvora de la nova taxa que el sufragarà. Puja. Puja més d’un 17% per família l’import i des de l’Ajuntament saben i necessiten que el servei (de neteja i recollida) i el resultat (de netedat) millori de forma fefaent. El tràmit de licitació d’inicia ara però els primers resultats derivats de l’adjudicació no arribaran fins al març. Els nous serveis que s’estrenen, fins el juny. Falten mesos per veure què permetrà el nou farciment. El nou contracte valdrà a cada domicili 92,22 euros. El regidor va voler treure a passejar la comparativa de preus que paguen altres ciutats catalanes (Sabadell 98, Tarragona 103 o Girona 133 entre d’altres) per fer pedagogia: “La pujada de taxa que fem és inversió directa per domicili en neteja i residus, fa falta pujar la dotació i és la manera de fer-ho”, diu Gomar. 

La brossa, un dels impostos que pugen.

La brossa, un dels impostos que pugen

Nous serveis i càstig per a l’incivisme

El nou contracte suposa un 30% més de diners (dels 9 als 12 milions d’euros anuals, fent números rodons) amb l’objectiu de nous serveis que possibilitin la ciutat més neta. Des del porta a porta a les urbanitzacions, els contenidors mòbils només la meitat del dia al Centre o la recollida de la brossa comercial fins a la major cadència en la neteja de les vies o les jornades especials de neteja intensiva que es volen implementar formen part del nou catàleg de prestacions al que l’empresa adjudicatària haurà de fer front. També es torna a la recollida de voluminosos a domicili i s’intentarà dotar a l’Ajuntament de més eines per informar dels nous serveis, detectar conductes incíviques i fins i tot sancionar-les.

L’incivisme tindrà un règim sancionado específic, que s’haurà de concretar en els propers dies, i la voluntat municipal és no escatimar esforços en convertir el cartutx del nou contracte en una arma col·lectiva i compartida. “Aquest és el nou contracte de la brossa de tots els ciutadans”, va arrodonir Gomar en la presentació tant a la premsa com al Ple Municipal.

L’objectiu europeu i l’aposta circular

Mataró separa correctament ara només el 35 per cent dels residus

Un dels propòsits inclosos dins el nou plec passa, en l’àmbit de la recollida de la brossa, per millorar els actuals índexs de recollida selectiva que, a més, han anat a la baixa els darrers mesos. Mataró sap que té un imperatiu europeu de separar correctament el 65 per cent dels residus el 2025 i el darrer registre mataroní és del 35. Impera separar millorar, també, perquè el cànon d’utilització de la planta de valorització abaixi i en aquest sentit progressar amb el compromís ecològic d’aquest nou paquet contractual és un dels tres objectius plantejats. La pota ecològica es complementarà amb reducció de la petjada i nous vehicles elèctrics per a fer alguns dels serveis, segons recull el mateix plec.

L’altre gran pilar de l’aposta per una ciutat més neta és tot el que té veure amb l’economia circular i el nou parc que de forma imminent s’ha de començar a construir a les antigues Cristalleries de Mataró. “Si gràcies al nou parc, a la planta de tractament, a la càtedra d’economia circular i a aquest nou contracte aconseguim crear una marca i ser referents de l’economia circular amb un projecte amb cap i peus haurem aconseguit el nostre miracle”, va dir Gomar. En aquest parc s’hi haurà d’aconseguir crear nou producte a través de residus seleccionats. Quatre peces que de moment esbossen un propòsit de ciutat però que, i amb això hi ha molta insistència des de l’Ajuntament, col·loquen l’adjectiu de ‘circular’ com un dels valors a l’alça pels propers temps.

Recreació virtual de com serà el parc d'economia circular de Mataró

Recreació virtual de com serà el parc d'economia circular de Mataró

 

Arxivat a:

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive