Bote i Jerez, en una imatge d'arxiu. Mataró apuja l’IBI un 6% i la brossa un 17,5 pel 2021
Bote i Jerez, en una imatge d'arxiu. Mataró apuja l’IBI un 6% i la brossa un 17,5 pel 2021

Cugat Comas

Mataró apuja l’IBI un 6% i la brossa un 17,5 pel 2021

El govern de Mataró ha de retallar 4,85 milions en partides i serveis públics per quadrar uns pressupostos desajustats per les exigències de la Covid-19

Pujada d’impostos, racionalització de la despesa i deixar de prestar alguns serveis. Aquests són els tres ingredients amb els quals el govern bipartit de l’Ajuntament de Mataró ha de fer la recepta del pressupost 2021. L’impacte de la pandèmia és evident en despeses i en menys ingressos i l’executiu ja ha posat xifres a l’anunciada proposta d’ordenances fiscals: 4 euros més al mes pagarà cada domicili l’any que ve. 

Els números s’han de fer quadrar i a la calculadora del govern, en mans del regidor Juan Carlos Jerez, hi ha diversos operacions. La gestió de la Covid-19 a nivell municipal ha fet emanar obligacions econòmiques severes que han desequilibrat ingressos i despeses: per tancar 2020 amb el mínim dèficit i sobretot preparar-se per a un any que ve en què les previsions segueixen sent costerudes cal comptar amb 8,3 milions de desviació pel 2021 entre el que caldrà gastar de més i el que s’ingressarà de menys. Més de 8 milions que sortiran de l’augment de la pressió fiscal via l’IBI i la taxa de la brossa i d’un aprimament de serveis municipals que -atenció- ha de suposar una retallada de 4,85 milions si es vol complir. Són molts diners i de moment no se sap per on es retallarà més enllà de la proposta d'ajustar els sous del govern. Però les tisores estan afilades. 

La (última) pujada d’impostos del mandat

“Intentarem que aquesta sigui la última pujada d’impostos del mandat, aquesta és la idea amb la que treballem” diu l’Alcalde Bote que demana que amb l’augment de les ordenances es reparteixi l’esforç entre ciutadania i administració. Cal recordar que ja l'any passat va augmentar la pressió fiscal. La proposta que el govern durà a aprovació (garantida per la seva majoria absoluta) suposa un 6% d’augment de l’Impost de Béns Immobles i un augment de la taxa de la brossa del 17,5%, coincidint amb l’estrena del nou contracte d’aquest servei que precisament ara es treu a licitació i és el més important del grup Ajuntament: proper als  54,3​ milions d’euros.

“La pujada suposen 4 euros més al mes” han volgut resumir, ponderant mensualment la pujada, tant Bote com Jerez. Sergi Morales, regidor dels comuns, també era a la trobada en què s’ha donat a conèixer la proposta d’ordenances fiscals i ha defensat que “és una mesura poc popular però que serveix per garantir el nivell dels serveis públics d’una ciutat amb tanta història de governs progressistes”. 

Jerez, Bote i Morales en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré
jJerez, l'alcalde, David Bote, i el segon tinent d'alcalde, Sergi Morales en una foto d'arxiu. Foto: Romuald Gallofré / Ajuntament

48 euros més a l’any de mitjana

Fets els números, la pujada mitjana dels impostos municipals a Mataró serà de 48 euros més el 2021. El rebut mig de l’IBI pujarà dels actuals 480 a 508 “2 euros al mes” i la taxa de la brossa uns 20 euros més en el tram majoritari, és a dir “2 euros al mes” més. La resta de proposta d’ordenances fiscals no presenta gaires més novetats més enllà de la supressió de la bonificació de la brossa per ús de les deixalleries municipals. El govern considera que el reciclatge és una obligació per a tothom i deixarà d’aplicar els descomptes per ús que s’aplicaven des de fa anys i panys. 

Per amortir l'impacte sobre les economies familiar més febles, l'Ajuntament aprovarà un nou paquet de subvencions de 500.000 euros, el doble del que es destina actualment. S'hi podran acollir els col·lectius més vulnerables, inclosos els treballadors afectats per un ERTO. Les ajudes al pagament de l'IBI i la taxa de la brossa tindran un topall de 250 euros per família.

Una racionalització de 4,85 milions

El govern mataroní no cobreix ni la meitat del desajust econòmic amb la pujada d’impostos. Li falten 4,85 milions que han de ser el resultat d’un Pla de Racionalització que tenen molt clar què vol dir (gastar menys) però no volen dir on es plasmarà. “L’Ajuntament ha de revisar el seu catàleg de serveis, que consta de més de 40 anys sumant serveis que ofereix analitzar què pot i què no pot assumir. Ja vam dir que no hi hauria diners per a tot”, resumeix l’Alcalde David Bote, en referència a una entrevista amb Capgròs.

Aquests 4,85 milions han de provenir, doncs, de posar l’Ajuntament a dieta, aprimant despeses organitzatives i, se suposa, prenent decisions de tipus estratègic. Sergi Morales convida l’oposició a “una presa de decisions que implicarà també les properes legislatures” i Juan Carlos Jerez defensa l’observatori propi dels serveis públics que té l’Ajuntament com el mecanisme útil per detectar per on han de començar les tisorades. David Bote confia que “les polítiques de reconstrucció es demostrin vàlides i 2021 sigui l’últim any de la pandèmia” però és esquiu en concretar com concretar aquesta racionalització. Només ha donat una pista: la competencial. Hi ha serveis històrics que l’Ajuntament presta a la ciutat en àmbits que no li correspon que podrien tenir els dies comptats. La calculadora ha de sumar 4.850.000.

Arxivat a:

Comentaris (27)

Daniel Fa 11 mesos
2 vots menys sr.Pot! Pagar, pagar i pagar per mantenir okupes i vagos diversos. A pendre pel sac
Jose Fa 1 any
Y dónde ha ido a parar todo el dinero q iba destinado a las fiestas populares y q no se han realizado? Todo lo tiene q soportar el pueblo? Es más fácil subir 2euros al mes por un lado, otros 4 por otro y ya está, a pagar! A pagar! Q vergüenza! Así cualquiera arregla las cuentas. Me subo los ingresos y listos!
María Fa 1 any
Se ha de ser muy mala persona como son estos para dejar de bonificar al reciclaje por sacar pasta aunque suponga (lo será) un perjuicio del medio ambiente. Luego subir impuestos a una ciudadanía muy quemada y sufrida con la crisis de la pandèmia y de la delincuencia en la ciudad mientras ellos no han recortado en gastos en todo el año ni sufren ERTES ni dan servicio de la policía, ni mantenimiento ni nada. Muy malas personas. Insensibles y dictadores. Espero que se lo piensen lo que hacen.
Karol Fa 1 any
Y que ha pasado con los presupuestos de las SANTAS??? No se han invertido ni un € y ahora nos quieren subir el IBI y las BASURAS esto es flipalnte!!!! Que utilicen el dinero que estaba destinado para las SANTAS y que dejen de tocar las narices a los Materonins.
mercè Fa 1 any
Recordem que aquest any 2020 ja van apujar un 8% l'impost de l'IBI i més d'un 5% l'impost de la brossa. Això vol dir que en dos anys l'impost de l'IBI s'haurà apujat un 14% i l'impost de la brossa un 23%. Oleeeee el Sr. Bote!!!
Francesc Fa 1 any
No em semblen justos aquests increments. Segur que l'Ajuntament ha tingut uns sobrecostos arrel de la pandèmia, però també els hem tingut tots els ciutadans i nosaltres en lloc de poder-los carregar a algú altre, hem tingut pèrdues de feina, menys ingressos a comerços, bars i restaurants, etc., etc. No trobo lògic pujar impostos quan la majoria ho està passant magre. Molta gent als menjadors públics, gent que no pot pagar el lloguer o la llum i el gas... On està la sensibilitat social
Juan Fa 1 any
Todas las quejas son legitimas, pero las obligaciones también, y creo que es una obligación reciclar ya que nos quejamos de que se está destruyendo el planeta. La ciudad está sucia, es cierto no está lo limpia que deseamos pero que parte de culpa tenemos cuando hacemos reformas en casa y tiramos los escombros en las afueras o en la misma ciudad, o dejamos la bolsa fuera del contenedor, o sacamos los trastos viejos los días que no toca, las puertas de bares y comercios están llenas de co
MANEL PARRA Fa 1 any
Retallar no es tan dificil: El bitllet de l'autobus perqué ha de ser gratis? Els ajuts a les persones que no treballan ni pagan ni han pagat impostos razionalizat-los i que no sigui un pagament de vots El cost dels colegis, un mínim per les families que ho pasin malament l'estalvi de les Santes i demés esdeveniments on està? Erte de l'Ajuntament als treballadors, estalvi de sous i cotizacions, on está? Tot es pot fer, pero que la càrrega no sigui només pels ciutadants
JZ Fa 1 any
Quan la gent ho està passant malament ells com sempre només pensen en si mateixos. Tots els partits polítics sou de la mateixa mena. Feu fàstic. Vergonya!!!
Monts Fa 1 any
La qüestió és apujar sempre a la gent de carrer .... Perquè no s'abaixen ells els,sous ? Perquè no retallen en càrrecs de confiança ? Perquè no deixem de mantenir certs col·lectius que tot el dia estan asseguts al parc i cobren cada primer de més ? Perquè no se'ls hi dóna una escombra i ha netejar carrers O platges ? Diners a canvi de contribuir a la ciutat i no parlem d'altres colectius que treuen ajudes per tot arreu i tampoc fan res . A partir d'ara reciclarà un altre.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive