Vorera amb panots trencats a Mataró
Vorera amb panots trencats a Mataró

Cugat Comas

L'espai públic de Mataró necessita millorar

La percepció ciutadana sobre l’estat de l'espai públic a la ciutat ha empitjorat gradualment els darrers mesos

 

Les generacions que ara porten els seus fills a classe després de mesos sense poder-ho fer es van escolaritzar sota el règim de l’antiga Logse i familiaritzats amb unes notes binàries, segons les quals o es “progressa adequadament” o es “necessita millorar”. Si s’aplica aquest barem a l’estat de l’espai públic de Mataró, sigui a través del simple exercici del passeig i observació o, encara més, fent cas a l’altaveu de queixes en què sovint s’han convertit les xarxes socials, és evident que la nota és la segona; necessita millorar. Allò que la innovació pedagògica evitava d’equiparar a un suspens però que l’alumne percebia com a tal.

El 2020 ha accentuat la sensibilitat de la gent envers la seva pròpia ciutat.

Mataró té un espai públic en estat absolutament millorable i, de fet, la casuística d’aquest 2020 d’excepció i pandèmia pot haver accentuat la sensibilitat de la gent envers la seva pròpia ciutat. De fet, té tota la lògica del món: els mataronins van estar reclosos a casa durant tres llargs mesos i quan els van deixar sortir de casa van trobar-se una ciutat que també havia notat el seu propi tancament. Una de les imatges més comentades en aquelles jornades de passejades recuperades i “boom “esportiu amunt i avall era com la vegetació s’havia obert pas en escocells, parcs, jardins o fins i tot entre llambordes. El servei de manteniment de l’Ajuntament -la brigada, com se l’ha conegut tota la vida- també va haver de modular òbviament la seva operativa. Quan tot va tornar a iniciar-se és com si de cop l’estat de la ciutat grinyolés. I sense vida pública ni activitat compartida, l’espai públic és l’únic que queda de comú.

Queixes i acritud a les xarxes

L’Ajuntament reconeix que rep de forma intensiva queixes i sol·licituds d’actuació en la via pública: des de contenidors desbordats, abocaments, voluminosos deixats al carrer fora del dia que els toca, mobiliari públic malmès, esvorancs o voreres en mal estat, panots que s’aixequen, camins per no es pot passar. En el decurs del 2019 van ser 25.000 les incidències comunicades per la ciutadania a l’administració local i, segons els comptes municipals, s’atenen totes i cadascuna de les queixes. Però per altra banda, n’hi ha prou de veure les xarxes socials i com tothom el mal estat de l’espai públic és potser la principal arma llancívola contra un Ajuntament que, en totes les seves declaracions públiques i també en el propi programa de govern, dona gran importància a aquest àmbit.

L'Ajuntament nega del tot que hi hagi crisi de deixadesa a l'espai públic

L’espai públic necessita millorar, és una evidència, que salta a cada notificació per un tuit, un avís a través de l’aplicació Mataró Neta que l’Ajuntament ha habilitat o un comentari al Facebook, sigui directament a l’Ajuntament o en algun dels grups massius i heterodoxes del particular ecosistema mataroní en aquesta xarxa social. En certa manera, però, la pròpia percepció va arrodonint a la baixa quan a altres problemes de la ciutat com les crisis sanitària, econòmica o d’inseguretat s’hi suma una perceptible nova dimensió: la crisi de deixadesa de l’espai públic. Extrem negat rotundament per l’Ajuntament, com és lògic. Puntual i atenta, com ha d’estar, l’oposició al govern municipal no ha tardat a remenar la cua i a fer-se ressò d’aquest empitjorament de la percepció de l’espai públic. 

També és cert que a la situació actual, amb deures per fer i posta al dia endarrerida, s’hi arriba amb certs antecedents. És conegut que la situació econòmica derivada de l’anterior crisi va ajornar durant anys la inversió i intervenció directa en l’espai públic per part dels diferents consistoris. Igualment, en anys precedents hi ha hagut campanyes ciutadanes com la del “punt fluor” amb la qual se senyalaven al carrer amb un esprai els problemes o nyaps. Hi ha molta feina a fer, si es vol aspirar al ‘progressa adequadament’.

neteja escombriaire

El contracte de la neteja està pendent de tornar-se a licitar

Les causes de l'actual situació

 1. El confinament 
  Els 3 mesos d’aturada pràcticament total (fora de la recollida de residus) de bona part de l’actuació municipal en serveis públics va canviar per complet la situació i l’aspecte de la ciutat generant desajustos i noves prioritats de manteniment de l’espai públic.
   
 2. El contracte de la neteja
  L’Ajuntament de Mataró va rescindir l’abril del 2019 el contracte de recollida de residus i neteja viària que tenia concessionat a FCC, després del conegut cas de barreja de fraccions. Des de llavors treballa per al nou contracte, amb el qual s’ha de millorar el servei. 
   
 3. L’incivisme
  El comportament cívic d’alguns mataronins ha empitjorat i, de fet, moltes de les incidències que es registren a la via pública tenen com a motiu la mala praxis de persones o grups. Un exemple és la recollida de trastos i voluminosos, mobiliari públic malmès per gamberrades, abocaments incontrolats o el comportament millorable de moltes mascotes.
   
 4. Temporal Gloria
  El temporal del passat gener va impactar molt a la ciutat, de manera inaudita. Van caure 120 arbres i els danys ocasionats pel Gloria s’enfilaven a un cost de més d’un milió d’euros, segons l’Ajuntament

 

Arxivat a:

Comentaris (10)

Floren Fa 2 anys
A la plaça de l'Havana, una plaça molt concurrida per la mainada, és urgent que és neteixin els jardinets i perterres, en una ocasió hi he vist rates. Estan bruts i descuidats. S'ha de netejar i replantar-hi arbusts i flors. I les palmeres estàn seques perquè no és poden les parts seques ni és cuiden, fan pena i constitueixen un perill. Parcs i jardins junt amb la brigada de neteja han d'actuar, és prioritari, hi ha moltes queixes dels veïns en aquest sentit.
Jordi Fa 2 anys
Tema brossa; Contenidor plàstic; han de ser més amples, hi ha gent que per no tocar la bossa i embrutar-se els dits la deixem a la vorera. Contenidor del paper; No tothom plega les caixes... Si un s'ha cremat pasen setmanes fins que no queda substituit per un altre. Contenidor gris; Hi ha alguns indigents que jo remenen tot quedant la brossa tirada per la vorera.
Rosada Fa 2 anys
Els carrers Cooperativa, Thos i Codina, Mendez Nuñez, son plens de descampats amb arrels que surten a mig carrer i no pots ni caminar, estàn plens de merda i he vist rates, sargantanes, no es poden aprofitar aquests terrenys per fer parcs, casals, biblioteques o quelcom més productiu que no deixar-ho a la mà de Dèu.
Josep M@ Fa 2 anys
I tant que cal que millori l'espai públic però també el polític de torn que només es fa les fotos en les inauguracions però després no se'n recorda que tot el que inaugura necessita un manteniment que al llarg dels anys tothom ha oblidat per això està així la nostre estimada ciutat... una verdadera pena, de apujar-se el sou en quant arriben al poder si que no se'n obliden.
Pepito Fa 2 anys
He soñado que un día por la noche cuando no había nadie ni en el Decathlon ni en el Mataró Park, estos se han hundido sobre sí mismos, y no los han vuelto nunca más a abrir, y como consecuencia los cines y todo el flujo comercial ha retornado a Mataró ciudad, y con ello Mataró a vuelto a ser ejemplo de que una ciudad puede mantener a su comunidad solo con el sector servicios, y he soñado que ante el cambio, los habitantes de Mataró nunca más han permitido la apertura de otro centro co
Pepito Fa 2 anys
He soñado que el Ayuntamiento ponía indicaciones en la C32 para animar a los coches que vienen de otras poblaciones a salir por Mataró sur o Mataró norte para ir directamente al centro histórico de Mataró sin pasar por el Alcampo, he soñado que se hacía promoción del centro de Mataró en los medios, que en la nacional se indicaba claramente por dónde acceder a los parkings del centro, que los políticos de Mataró dejaban de tener el objetivo de hacer de Mataró una ciudad dormitorio
Pepito Fa 2 anys
He tenido un sueño, he soñado que la calle Barcelona ya no resbalaba cuando llovía, que miércoles al mediodía y sábado la calle Barcelona no se llenaba de cartones, que los tristes plataneros de la Plaza Santa Ana al pie tenían jardineras con flores que al menos ale graban un poco su tétrica apariencia,que el Ayuntamiento animaba a los edificios de la calle Barcelona y la calle Sant Agustí por ejemplo a pintar u engalardonar fachadas y balcones tipo la roca village, y mas...
Dolors Fa 2 anys
Jo vaig caure el Desembre pasat a la Ronda Republica/Torrijos per el mal estat del pas de viandans, hi vaig denunciar a l'ajuntament.. Despres de 10 mesos per fi ho han arreclat. Es veritad que Matarovesta molt deixat cada vegada mes perque no hu arreclan UN VAN ELS NOSTRES IMPOSTOS ((pregunto))??? Perque per apujarlos son molt bons ??
dan Fa 2 anys
El que fa falta millorar es l'eficiència de les empreses i funcionaris que treballen per l'ajuntament...Per què no es retiren els cotxes que porten anys a la vía pública? On està la brigada per arreglar les voreres i desperfectes? Per què no passen cada dia a recollir les escombraries i mobles del carrer? Com pot ser que 2 dies seguits no vagin els semàfors a cruïlles de Rocafonda? De veritat que només sabem pujar els impostos per arreglar tot això?
Ciutadana Fa 2 anys
Quantes falacies a aquest article.Diu que l'oposició està atenta com ha de ser i nosaltres ens ho creiem Jaja quant està desapareguda igual o més que el propi govern amb el tema de la delinqüència i la immigració descontrolada.L'article també amaga que després del confinament el que més va sobtar als mataronins va ser la delinqüència que va sortir de sobte i fre i Menas reproduïts cada dia.I parla del incivisme del mataroní,quin mataroní si sabem quins són sempre.Deixeu de mentir

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive