rgf 9689 4 1200x480 4 1200x480
rgf 9689 4 1200x480 4 1200x480

L'Ajuntament rescindeix el contracte del servei de recollida de residus i neteja viària

El consistori afirma que l'actual contracte, en mans de FCC, no dona resposta a les necessitats actuals de la ciutat, que presenta problemes de brutícia als carrers

Ni l'Ajuntament de Mataró ni els propis mataronins s'han mostrat mai del tot satisfets de com funciona el servei de recollida de residus i de neteja viària a la ciutat. La gestió del servei, concedit a una empresa privada (el gegant FCC) suposa el contracte de major volum econòmic del consistori, per un total de 62 milions d'euros i 8 anys. I aquest, d'acord amb l'empresa adjudicatària, ha decidit rescindir-lo quan encara li quedaven tres anys de duració. Una decisió inesperada que s'ha anunciat aquest dimarts, però no del tot sorprenent tenint en compte la quantitat de problemes que Mataró pateix en l'àmbit de la neteja dels espais públics i la recollida dels contenidors. L'empresa seguirà oferint el servei fins al 2020, quan es convocarà un nou concurs d'adjudicació. 

El contracte actual amb FCC es va signar l'any 2014, tot i que l'empresa ja era l'adjudicatària del mateix en l'anterior licitació. El contracte es va signar a la baixa, en un moment de crisi econòmica, i en els següents anys s'ha anat ampliant en dotació econòmica i recursos. Però mai s'ha arribat a assolir un servei satisfactori. "Vam millorar el contracte de neteja i recollida de residus, hem fet campanyes, hem multat... I és evident que cal repensar els serveis que prestem perquè els resultats són insuficients", va dir l'alcalde, David Bote, en una entrevista amb Capgros.com. Quelcom del qual ja es va queixar la regidora de Via Pública, Núria Moreno, l'any 2016. "El servei ofert és millorable", deia llavors, abans d'aprovar l'ampliació del contracte per intentar donar resposta a les queixes veïnals sobre la manca de neteja. El mateix contracte que s'ha acabat rescindint. 

Contenidors desbordats al carrer Burriac

En l'actual mandat, s'han produït diverses polèmiques, com ara el vídeo que demostrava que un dels seus camions  de recollida de la brossa barreja les fraccions de residus que els mataronins han separat i dipositat prèviament als contenidors corresponents. Quelcom que l'empresa va atribuir a l'error puntual d'un treballador, explicacions que no van acabar de convèncer l'Ajuntament ni molts ciutadans que havien estat testimonis de com aquesta era una pràctica estesa i més habitual del que defensava FCC. L'Ajuntament no va poder detectar-ho fins que no es va fer públic el vídeo, malgrat que havia ampliat les inspeccions a l'empresa arran d'una investigació a FCC que Bote va decretar per establir si l'empresa havia pogut cometre a Mataró una estafa similar a la denunciada pels ajuntaments de Barcelona i Badalona, on la firma hauria manipulat dades de recollida de residus per a reciclatge i de voluminosos per incrementar la factura. En aquest cas la investigació no va detectar cap irregularitat major. 

A tot plegat s'hi han sumat els continuats conflictes entre l'empresa FCC i la seva plantilla, que en més d'una ocasió han estat a punt d'acabar amb una vaga de la plantilla (salvada en el darrer moment per la intermediació del consistori, com va passar l'any 2016). I les continues denúncies dels veïns sobre la brutícia als carrers, en especial pels contenidors desbordats, un problema que segueix posant-se de manifest malgrat innovacions com l'app que permet alertar directament el servei en cas que es produeixi un fet com aquest. 

contenidors

En un comunicat, l'Ajuntament assegura que tant el consistori com FCC han rescindit el contracte "de mutu acord" ja que ambudes parts consideren que "no dona prou resposta a les necessitats actuals de la ciutat perquè, després de gairebé cinc anys d’execució, les circumstàncies econòmiques i jurídiques han canviat substancialment". El consistori no cita cap de les polèmiques, sinó que justifica la rescisió pel fet que "cal una adequació del servei degut a l’increment de població (més de 3.000 persones en els darrers 4 anys), a l’extensió de les zones residencials de la ciutat –principalment al Rengle i a l’Eix Herrera- i al creixement de l’activitat econòmica". A més, apunten que s'han produït circumstàncies que modifiquen l’estructura econòmica inicial del contracte, com la introducció d’un nou camió extraordinari a jornada completa per evitar desbordament de la fracció resta en alguns contenidors de la ciutat o un augment dels recursos derivats de la posada en marxa de l’App MataróNeta, entre d’altres. També cita canvis jurídics. 

Davant d'això, l'Ajuntament i FCC han acordat resolre el contracte. En aquest acord, l’Ajuntament reconeix i liquidarà a FCC la quantitat de 459.256,75 € corresponents als imports dels serveis prestats al marge dels oferts inicialment i que han estat acreditats per l’empresa.  L’empresa, per la seva banda, es compromet a continuar prestant el servei fins a l’adjudicació del nou contracte i a reconèixer als treballadors adscrits els increments retributius corresponents a l’exercici 2018, 2019 i 2020, en aplicació del pacte salarial que ambdues parts acordin en la negociació col·lectiva.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive