L'Ajuntament de Mataró preveu una pujada d'impostos. Foto: Ajuntament
L'Ajuntament de Mataró preveu una pujada d'impostos. Foto: Ajuntament

capgros.com / ACN

L'Ajuntament valora tornar a pujar l'IBI i la taxa de la brossa el 2021

Seria la segona pujada d'impostos consecutiva, en aquest cas per fer front a les despeses extraordinàries generades per la crisi de la Covid

De nou, pujada d'impostos a Mataró. L'Ajuntament té clar que augmentarà la taxa de la brossa de cara a l'any 2021, i valora si fer-ho també amb l'IBI. Es tractaria del segon any consecutiu que aquests impostos municipals s'incrementarien, després de la gran pujada experimentada l'any passat. En aquesta ocasió, el consistori ho valora de cara a poder fer front a la despesa extraordinària generada per la Covid-19 a la ciutat, que tindrà un impacte d'uns 8 milions d'euros extra per a l'any que ve. 

"La brossa es pujarà sí o sí", afirma Juan Carlos Jerez

El govern municipal ha començat ja a estudiar la manera d'equilibrar els comptes, que preveuen aquest desajust de 8 milions de cara als pressupostos de 2021, i "una de les vies és la generació d'ingressos a través de l'increment de les ordenances". Segons ha detallat el regidor d'Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, la taxa de la brossa es pujarà "sí o sí" per fer front al nou contracte i també es planteja un augment de l'IBI. En paral·lel també es treballa en l'aplicació de mesures de racionalització per reduir la despesa municipal.

Reunió del pla de racionalització de l'Ajuntament de Mataró. Foto: Ajuntament
Reunió del pla de racionalització de l'Ajuntament de Mataró. Foto: Ajuntament

L'any 2020 ja es van apujar l'IBI i la brossa

Cal tenir present que les ordenances de 2020, aprovades a finals de l'any passat, ja van repercutir notablement en les butxaques dels mataronins i mataronines. Després d'anys de congelació d'impostos municipals, el govern del PSC i En Comú Podem va decidir augmentar les principals partides. L'increment més destacat va ser el de l'IBI, d'un 8% (increment de cost mitjà de 35 euros). Pel que fa a la brossa domiciliària, es va augmentar en un 5,3%, el que suposava un augment de 5,50 euros de mitjana. Altres taxes que es van veure afectades van ser el sguals, l'IAE, les plusvàlues o l'ICIO.

Pla de racionalització de la despesa

El pla de racionalització de l'Ajuntament de Mataró arriba almenys fins a l'any 2023, ja que es preveu que l'impacte econòmic de la pandèmia s'allargui "un parell d'anys més". L'estratègia passa per prioritzar les activitats i serveis de l'Ajuntament, redimensionant-los i fent un control més exhaustiu dels costos. En aquest sentit, l'atenció social bàsica i l'atenció a la infància i l'adolescència seran una prioritat. També hi haurà una dotació extraordinària per a la mesa de reconstrucció, amb més ajudes i bonificacions fiscals per a les famílies amb més dificultats per l'impacte dels ERTE i el tancament de negocis.

El regidor Juan Carlos Jerez

El regidor Juan Carlos Jerez

S'estudiarà traspassar serveis a Generalitat o Estat

Per contra, s'estudiarà també si és sostenible continuar gestionant serveis que són competència d'altres administracions. Jerez explica que es parlarà amb la Generalitat per veure si es poden replantejar alguns serveis amb l'objectiu d'optimitzar-los i reduir-ne el cost, sobretot vinculats a l'educació, on l'Ajuntament no té competències. A nivell intern, l'Ajuntament preveu impulsar mesures d'estalvi energètic que millorin la gestió dels equipaments, com el canvi de fanals per leds, així com la simplificació de l'organigrama municipal i l'optimització de la plantilla. En aquest sentit, l'Ajuntament segueix perseguint Bankia per reclamar l'antiga seu central, actualment en desús, per centralitzar serveis.

Pel que fa a la millora dels ingressos, l'augment d'impostos passa essencialment per l'augment de la taxa de la brossa, d'acord amb el nou contracte del servei que prepara l'Ajuntament. També s'estudia si tira endavant un augment "poc significatiu" de l'IBI. La proposta es presentarà divendres als grups de l'oposició i la setmana vinent es presentarà públicament.

Comentaris (26)

Jordi Fa 2 anys
Ja no parlarem de la plusvàlua... horrorós...has de demanar un prèstec per poder pagar al Consistori... amb una pensió de jubilat que m'ho expliquin...
Juan Jose Fa 2 anys
Pues que bonito nos sube el IBI y la brossa por segundo año consecutivo cuando miles de mataronis y mataronines están en paro eros sin cobrar desde hace 7 o 8 meses pensionistas con 550€ al mes o menos pues entre esto la luz el agua el gas la alimentación y de más impuestos os tendría que dar vergüenza que nosotros tengamos que pagar el covid19 por vuestra incompetencia y vovosotros los políticos porque no os bajáis el 50% de vuestro sueldazos y recortais con tantos secretarios y demá
MANEL PARRA Fa 2 anys
segueixo, la pujada de l'IBI es per denunciar a aquesta colla d'ineptes. El que es paga a Mataró no es paga al 98% de ciutats d'Espanya, i en contrapartida, els serveis son tercermundistes. On està l'estalvi de tot el que s'ha deixat de fer aquets darrers mesos ? SANTES, ESPECTACLES, FIRES, EXPOSICIONS... Una cosa més, MATARÓ SOM TOTS, no només els barris per si algú no ho sap
jordi Fa 2 anys
Qualsevol escusa es bona per pujar impostos. Fora Socialistes!! Ja que realment no sou socialistes si no uns lladres.
Esther Fa 2 anys
No teniu vergonya!!! Ni els sous ni les pensions s'han augmentat ni els serveis que presta l'Ajuntament justifiquen un augment d'impostos. Si voleu disposar de mes diners, reorganitzeu els mil carrecs de confiança que teniu a l'Ajuntament i racionalitzeu les despeses. Prou de munyir al ciutadà. Ens hem quedat nomes amb la mala llet.
Esther Fa 2 anys
Si hace unos días estaba hablando que hacer con lo que no se gasto durante el confinamiento y el ahorro de las santas. Ahora otra subida?? Ya no me cae tan bien Sr Bote
Joan T. Fa 2 anys
...el IBI també...??? Primer haurieu de gestionar millor aquesta fantàstica ciutat. És el que té la mediocritat...
Joan T. Fa 2 anys
...amb la de merda que hi ha permanentment pels carrers, i han de pujar la taxa..??? Que bo!!!!
Andreu Fa 2 anys
Hi ha dues maneres de quadrar els comptes. Augmentar els ingressos o racionalitzar les despeses. Heu triat la més fàcil i còmoda però a la vegada la més sagnant pels ciutadans. Mireu dins casa vostra (ajuntament) que no hi hagi algun forat que es tingui que tapar, abans de tot.
María Fa 2 anys
Menos ayudas y no fastidiar más a los qué con esfuerzo pagamos todo religiosamente al final tendremos que mal vender nuestros pisos qué tanto sacrificio nos ha costado conseguir por no poder afrontar los gastos mientras hay quien no los paga y viven cómo reyes Las basuras control de cámaras para los que vienen de Argentona con los maleteros llenos y luego los de aquí no podemos ni hechar una bolsa y todo escampado por el suelo de la gente que rebusca y lo deja todo fuera.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive