Bote, en primer terme, ha reforçat a Gomar en la darrera crisi de govern. Foto: Ajuntament/Romuald Gallofré
Bote, en primer terme, ha reforçat a Gomar en la darrera crisi de govern. Foto: Ajuntament/Romuald Gallofré

"Cal marcar prioritats: no hi haurà diners per a tot"

L’alcalde, David Bote, indica la ruta que l’Ajuntament vol seguir per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró arran del coronavirus

L’alcalde de Mataró, David Bote, es mostra satisfet amb la imatge d’unitat aconseguida entre govern, partits de l’oposició i agents socials i econòmics de la ciutat en l’acord institucional per fer front a la “reconstrucció” de Mataró i sortir de la crisi generada pel Covid-19. Però un cop assolida la foto, caldrà que plegats concretin iniciatives econòmiques i dinamitzadores que suposin un ajut real per a la reactivació d’empreses, indústries, comerços i serveis de la ciutat. I Bote reconeix que els recursos econòmics que disposa l’Ajuntament són força limitats.

Heu aconseguit una imatge d’unitat ben poc comú aquests dies

La foto de divendres passat és un punt de partida positiu que marca el camí a recórrer plegats, que cadascú aporti recursos, idees i propostes per a la reconstrucció de la ciutat. Haig d’agrair als partits de l’oposició la responsabilitat que han mostrat durant les darreres setmanes. L’objectiu és dissenyar un pla de xoc per fer front a l’emergència econòmica i social, i pensar plegats a mig i llarg termini com ha de canviar la ciutat.

Fins a quin punt el Covid-19 ha capgirat  les perspectives polítiques i econòmiques de l’Ajuntament?

El projecte Mataró 2022 segueix marcant el camí. Els reptes contemplats en aquest pla es mantenen vigents: generar ocupació de qualitat, potenciar la cohesió territorial i social i potenciar la promoció de ciutat. Ara hem de rellegir el pressupost i el pla de mandat amb les noves ulleres que ens ha portat la pandèmia, i canviar l’ordre de prioritats: hi haurà inversions que caldrà accelerar i altres coses que no es podran fer.

"Hem de rellegir el pressupost i el pla de mandat amb les noves ulleres que ens ha portat la pandèmia"

El consistori ja afrontava un 2020 de retallades...

Òbviament la crisi no ens ha agafat en el millor moment i hem de ser realistes. El nivell d’endeutament municipal és menys preocupant que en el passat, però la despesa corrent la tenim molt compromesa i ajustada. La realitat és que hem tingut una afectació important en el pressupost, tant per les despeses d’urgència com pel fet que els ingressos seran molt més baixos dels previstos. Cal marcar prioritats, decidir què és més important i què ho és menys i deixar clar que no ho podem fer tot, que no hi ha diners per a tot. Com deia la cançó de Serrat, cal somiar amb els peus a terra. Ser ambiciosos però sense perdre el nord, conscients dels recursos que tenim i mobilitzant-nos per aconseguir-ne més, trucant a la porta de totes les administracions.

Per tant, què prioritzarem?

La reactivació econòmica i social, sense descuidar elements com ara la seguretat, la sostenibilitat i l’economia circular o el canvi de model social. Hem d’incentivar l’activitat econòmica, la innovació i la formació per fer-nos més robustos com a ciutat davant la situació generada pel Covid-19 i per les futures crisis que puguin venir.

"Ara torna a ser el moment de comprar, d’adquirir productes, i de fer-ho al comerç de proximiutat. La gent està molt conscienciada d’això i hem d’aprofitar-ho"

Quin és el principal canvi de paradigma que ha provocat la pandèmia?

L’àmbit del comerç evolucionarà de manera molt ràpida. Caldrà donar-li un suport directe en àmbits com la innovació, la digitalització i el comerç online. No pas pensat com si fos un Amazon més, sinó centrant-nos en la relació del ciutadà amb la botiga de proximitat, de cara a generar una xarxa social del comerç de la nostra ciutat. Potenciar  una relació de confiança amb les teves botigues de l’entorn, que és el que ens donarà un valor afegit respecte a una botiga online de la Xina o a una gran superfície. Durem a terme una campanya de promoció del comerç de proximitat. Cal tenir en compte que durant diverses setmanes per a molts ciutadans el botiguer que ha seguit obrint ha estat pràcticament l’únic rostre humà de la crisi. Ara torna a ser el moment de comprar, d’adquirir productes, i de fer-ho a prop. La gent està molt conscienciada d’això, hem d’aprofitar-ho.

L'alcalde, David Bote, i el segon tinent d'alcalde, Sergi Morales, amb els representants de FAGEM, PIMEC, UGT i CCOO. Foto: Romuald Gallofré / Ajuntament

I com reactivem els nostres sectors productius?

Aquests dies s’ha posat en valor què implica d’un sector agrícola propi, que hem de reforçar, i també s’ha demostrat que necessitem una indústria potent; ens ha quedat clar que no ho podem produir tot fora. El TecnoCampus ha de jugar un paper clau per recuperar la indústria a la nostra ciutat, però tenim limitacions al nostre terme municipal pel que fa a la superfície disponible per aquestes activitats. Per això hem d’aprofitar aquesta crisi per posar sobre la taula el nostre paper com a capital de comarca, i insistir en la necessitat d’una mirada metropolitana.

"Amb l’àrea metropolitana hem de treballar plegats en l’àmbit de la promoció econòmica i de ciutat"

Ho hem sentit mil vegades això: en què proposa que es concreti?

Mataró ha de liderar una mobilització conjunta del sol industrial de la comarca, que ens permeti anar plegats a buscar inversions per al nostre territori. Els treballadors de Mataró es poden beneficiar d’empreses que s’instal·lin als solars buits del polígon d’Argentona, per exemple. També hem de treballar junts en les infraestructures de comunicació de la nostra comarca, i aprofitar que Barcelona i el seu entorn són una font enorme de coneixement, al nivell de les grans capitals mundials. Accedir a aquest coneixement a través de projectes conjunts seria un gran pas. Amb l’àrea metropolitana hem de treballar plegats en l’àmbit de la promoció econòmica i de ciutat i ser solidaris en problemes que són compartits com el transport, el medi ambient, l’habitatge o la seguretat.

Ara que estem en plena desescalada del confinament, com afrontem la por a un rebrot?

Hem d’aprendre a conviure amb aquesta por, a conviure amb el virus. Hem de poder reiniciar l’activitat però fer-ho amb seny i prudència, de manera progressiva, per no veure’ns obligats a acabar fent passos enrere. La gent és madura i responsable i estem segurs que seguiran aquest camí. Estic molt orgullós de la resposta ciutadana, el comportament ha estat excel·lent. No podem estigmatitzar tota la població perquè alguns ciutadans no hagin acatat les normes, ja que la majoria s’han comportat correctament. Hem de felicitar-los i reconeixe’ls-ho, i amb l’altra mà seguint imposant disciplina a qui incompleix.

"Estic molt orgullós de la resposta ciutadana, el comportament ha estat excel·lent"

Té por que la crisi pugui accentuar la desigualtat econòmica entre diferents barris de la ciutat, que la cohesió social i territorial estigui més lluny que mai?

La cohesió social, la seguretat i la convivència segueixen sent una prioritat clara, aquest ha estat el meu alè des que vaig entrar en política, i com a alcalde ho seguiré impulsant. No podem projectar ni planificar res sense garantir en primer lloc que tothom pugui gaudir de seguretat, d’unes condicions socials i econòmiques dignes i d’una qualitat de l’espai on resideixen, com a condicions bàsiques per poder desenvolupar-se com a persones. 

 

 

 

 

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive