Les treballadores de la llar i les cures feministes i antiracistes, cooperativa de l’any
Notícies relacionades
Les treballadores de la llar i les cures feministes i antiracistes, cooperativa de l’any

Les treballadores de la llar i les cures feministes i antiracistes, cooperativa de l’any

Coop Micaela guanya l’ajut Pepa Maca pel seu component de transformació social des d’una perspectiva feminista

Coop Micaela és la cooperativa de l’any al Maresme. Aquesta cooperativa de treballadores de la llar i les cures és la guanyadora de l’ajut Pepa Maca que lliura l’Ateneu Cooperatiu del Maresme a les noves entitats de l’economia social i succeeix a Ecomaresme i La Feixa en el palmarès del guardó. Micaela va ser reconegut pel jurat “per apostar per una iniciativa econòmica que garanteix una presa de decisions horitzontals i que afronta la resolució de les necessitats de forma integral des d’una perspectiva feminista”.

Tot i un cert aire desangelat al Pati del Cafè Nou de Mataró, la Nit de les Cooperatives es va il·luminar de la potència del missatge de Coop Micaela. La cooperativa està constituïda per dones migrants de la comarca, treballadores de l’àmbit de la llar i de les cures, amb el propòsit verbalitzat d’acabar amb “l’explotació que vivim les treballadores essencials, en especial quan es tracta de persones migrades, algunes en situació irregular”.  La cooperativa es va constituir el 2020, en plena pandèmia i ara rep el Pepa Maca. L’ajut està valorat en tres mil euros i inclou un acompanyament formatiu des de Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu del Maresme. 

Qui són les Micaela?

Una utopia necessària

“Nosaltres també creem economia. El nostre projecte neix com a utopia, com una forma de voler justificar perquè pensem que la única forma de canviar la situació d’explotació que vivim les treballadores essencials és a través de les pròpies treballadores. Ho hem posat tot en aquesta cooperativa. Som un projecte d’economia social, feminista, anticapitalista, antiracista”, va reivindicar la Micaela Silvia Llanto

A través del model cooperatiu i en el marc de l’economia social i solidària, les Micaela es posicionen en contra de la mercantilització del sector de la llar i les cures, amb la finalitat d’humanitzar tant a les usuàries com a les treballadores que estan al servei de la vida de les persones. Defensant que el sector que les ocupa “no és servitud”, exigeixen el respecte cap als seus drets i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials.

Foto de família dels tres projectes: Montnegre, Micaela i Monocle
Foto de família dels tres projectes: Montnegre, Micaela i Monocle

Cervesera i comunicació

Els altres dos projectes que van completar el procés descrit a la convocatòria són El Monocle, projecte audiovisual i de comunicació social format per joves estudiants i que està treballant per constituir-se com a cooperativa, i La Montnegre, cervesera artesana de l’Alt Maresme, formada per socis de Calella i Canet de Mar. 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive