La digitalització en 10 passos.
Notícies relacionades
La digitalització en 10 passos.

Com digitalitzar una empresa en 10 passos

La digitalització no només és un plus per als clients, sinó una manera d'adaptar-se i sobreviure als nous temps.

Segons xifres oficials d'iPyme, a Espanya les pimes suposen el 99,9% del teixit empresarial, sent un motor molt important de l'economia. Aquest últim any les petites i mitjanes empreses són un dels sectors més perjudicats a causa de les restriccions per la pandèmia i, en molts casos, només aquelles que han sabut digitalitzar-se han pogut minimitzar l'impacte econòmic. En conseqüència, l'IEBS Business School, explica com digitalitzar una empresa en deu passos.

1. Avalua el context i situació de la teva empresa: Abans de començar a posar en marxa la transformació digital d'una pime és fonamental fer una avaluació del context i situació de l'empresa i de la indústria en la qual opera. Un bon punt de partida és detectar oportunitats, analitzar la competència i l'avantatge competitiu que es desitgi aconseguir. Això implica identificar els factors que impacten en els objectius, mercat i clients.

2. Coneix a la teva audiència digital: És imprescindible conèixer al nostre públic abans de decidir quines accions durem a terme. Per a això, és crucial que entenguis quines són les motivacions que mouen als clients a adquirir el teu producte o servei. Per a això tracta de construir un mapa d'empatia i entendre què passa per la ment del teu públic objectiu a l'hora de conjugar una compra, a través de quins canals la realitza i quines són les principals objeccions que presenten.

3. Detectar els canals més adequats: En aquest punt haurem de detectar els mitjans i canals pels quals farem arribar a l'audiència la nostra proposta de valor. No tots els canals ens interessen, només aquells que ens serveixin per arribar al públic tindran sentit en la nostra estratègia digital.

4. Dissenya una estratègia de màrqueting digital: En aquest pla de màrqueting hauràs de planificar els passos que necessites realitzar per arribar als objectius definits. Com la creació i difusió de continguts a través de pàgines web i xarxes socials, gestió del blog, campanyes de correu electrònic, etc. Com més definides i planificades estiguin les accions, millor serà el resultat.

5. Implementar un CRM: Disposar d'un CRM permet a les pimes obtenir i emmagatzemar tota la informació en una mateixa plataforma. Centralitza tota la informació dels clients en una mateixa base de dades possibilitant la segmentació de clients i facilitant una major personalització de les accions. A més, permeten tenir accés a estadístiques i resultats de les campanyes. Conèixer millor al teu públic et permetrà crear accions de màrqueting més personalitzades per a la teva audiència.

6. Experiència Mobile: En els últims anys l'adopció de telèfons intel·ligents ha fet un tomb espectacular. De fet, segons dades d  IAB Spain, gairebé el 70% del temps que naveguem per internet ho fem des de dispositius mòbils. Per això, l'experiència de l'usuari ha de dissenyar-se especialment per a mòbil i després adaptar-ho a ordinador, ja que si un usuari arriba a una web a través del mòbil i aquesta no es visualitza bé, el més probable és que abandoni la pàgina.

7. Integració de noves eines: La transformació digital d'una empresa es basa en la integració de les noves tecnologies en totes les àrees per canviar la seva manera de funcionar. L'objectiu és optimitzar els processos i oferir un valor afegit als consumidors, a més de millorar la productivitat. Això engloba des d'eines gestores de projectes fins a gestió de contingut, erp, suites d'ofimàtica en el núvol, gestors de coneixement, etc.

8. Automatització de tasques: De la mà del punt anterior, les eines d'automatització de processos s'han convertit en les millors aliades de les empreses, ja que faciliten l'acompliment professional i el rendiment laboral. Gràcies a aquestes plataformes podem focalitzar-nos en les tasques realment importants buscant suport en la intel·ligència artificial.

9. Incorporació de noves professions digitals: Nous temps requereixen nous especialistes. Aquest nou escenari en l'entorn digital ha despertat la necessitat d'incorporar àrees i professionals que puguin impulsar certs aspectes. Per exemple, un analista de dades, un expert en ciberseguretat, un professional del màrqueting digital o de comerç electrònic, un desenvolupador, etc. Si bé és cert que tot dependrà del tipus d'empresa i del sector.

10. Formació contínua d'empleats: Finalment, com a empresa és necessari enriquir les capacitats i aptituds dels treballadors de manera que estiguin actualitzats i continuïn sent competents. Gràcies a una formació contínua, especialment en skills digitals, podran generar un major desenvolupament professional, optimitzar la gestió de tasques i, en conseqüència, millorar la seva productivitat.

"Aquest últim any les pimes han avançat molt en la seva digitalització, en moltes ocasions obligades per la situació actual", explica Óscar Fuente, director i Fundador d'IEBS. "Però es tractava d'un procés que tard o d'hora havia d'arribar. El món està canviant i les empreses han d'adaptar-se. Tot procés de digitalització implica canvis importants en la cultura de les organitzacions amb la finalitat de millorar la competitivitat. Hem començat un camí sense retorn i els pròxims cinc anys seran clau en aquest procés. Encara queda molt per fer", afegeix.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive