Proposta d'ajuts al comerç per adaptar-se al decret d'estalvi energètic. Foto: R. G.
Proposta d'ajuts al comerç per adaptar-se al decret d'estalvi energètic. Foto: R. G.

Redacció

Un estudi assenyala el món digital per salvar el comerç de Mataró

Dolors Guillen, professora en estudis d’economia i empresa de la UOC, revisa la situació i fitur de les “botigues de tota la vida” i quins problemes tenen per adaptar-se als nous temps.

Un estudi elaborat per Dolors Guillen, professora en estudis d’economia i empresa a la UOC, detalla la complexa situació del comerç de Mataró, on any rere any augmenten el tancament de botigues, i quina situació i reacció té el sector després de la pandèmia. El treball s’enfoca en el procés de transformació digital del comerç de Mataró per adaptar-se a l’economia global, i assenyala els principals problemes del sector, així com possibles solucions. Una dada parla per sí sola: el 54,5% dels enquestats afirma que, malgrat tot el que ha passat, no té intenció de fer cap acció digital de cara al 2021 pel seu negoci. Renovar-se o morir, aquesta és la conclusió.

Guillen contextualitza la situació actual: “Abans de la Covid-19, 7 de cada 10 persones eren internautes; ara és 9 de cada 10”. Una dada que demostra la importància del món digital, on les estadístiques assenyalen que 7 de cada deu són compradors digitals. Un mercat per explotar, tot i que els comerciants no ho semblen veure així. En les enquestes realitzades, només un 24% té botiga online, mentre que un 24,4% l’està construint. Més de la meitat ni la té ni la pensa tenir.

El que diuen els comerços: el cost, principal escull de transformació digital

  • El 53,6% esgrimeix el cost com motiu per no fer una transformació digital total
  • El 54,4% no contempla fer accions digitals al 2021 malgrat la situació actual

Les dades de xarxes socials són millors: un 95,1% afirma ser-hi present i més del 78%, publicar-hi entre dos i cinc cops al dia, al que se suma que el 82,9% dona atenció al client amb canals de missatgeria. Però, amb l’accés que hi ha al món digital, perquè no es transformen definitivament? La resposta està en una altra pregunta de l’enquesta: el 53,6% esgrimeix el cost de fer-ho, mentre que el 46,3% considera que els hi falta personal qualificat i un 24,4% simplement es mostra resistent al canvi. La dada més preocupant, com dèiem al principi, és que el 54,4% no tingui intenció de fer cap acció digital al 2021, mentre que un 6,1% es plantejarà quelcom a les xarxes socials i un 15,2%, fer-se una web. Els ciutadans consideren que això significa que “acabaran tancant” per la digitalització de l’usuari, afegeix Guillen.

El que diuen els clients: desconeixen si on compren tenen pàgina web

  • Gairebé el 50% dels clients desconeixen si la seva botiga habitual té web o botiga online

Les mateixes preguntes es van dur a terme a diversos clients de comerços de proximitat. El 44,3% desconeixia si les botigues on compren tenen pàgina web i un 18,6% creien que no; el 46% desconeix si les botigues on compren tenen botiga online i un 30,5% pensa que no; el 51,1% desconeix si aquells establiments on compren tenen servei de missatgeria. Queda clar, explica Guillen, que el problema del comerç és doble: per una banda, la resistència a la transformació digital; per l’altra, la manca de comunicació efectiva sobre allò que ofereixen a Internet.

En les opinions recollides en debats i diàlegs sota la tècnica d’observació participant, les principals conclusions són que hi ha “poca transformació digital i presència online”, i que elements com el Mataró Parc genera opinions contraposades: per una banda ataca directament al comerç local, però per l’altra és un motor que hauria de permetre vincular el centre comercial amb el centre de la ciutat. Sobre el comerç electrònic, es veuen dubtes en oferir disponibilitat de productes, preu i entregues en 24 hores, però per l’altra banda, es veu un bon canal complementari per als establiments.

Les empreses més proactives a nivell digital

Guillen considera significatiu que les empreses més digitalitzades no acostumen a estar vinculades a las associacions, i creu que això es deu a que “aquestes estan molt vinculades a accions al carrer, però si hi ha un confinament, això desapareix; evidentment són accions molt importants i tenen sentit perquè vols que la gent s’acosti a la botiga, però cal impulsar també accions digitals”. “I no només això, cal també saber comunicar, la revolució en hàbits de compra i consum s’ha accelerat amb la Covid-19 i sense això, anem camí de tancament”.

Per ella, la clau és “l’equilibri” a l’hora de transformar-se per no perdre l’essència de botiga i comerç de barri, però sobretot “creure” en el que es fa: “no podem tenir una web per tenir-la, estàtica i sense moure-la ni comunicar”.

Les solucions passen per veure el pas digital com inversió, no com a despesa

  • Formació digital especialitzada
  • Millor comunicació amb els clients
  • Major i constant presència digital
  • Social Ads
  • Pla de màrqueting

Les conclusions de l’estudi parlen d’una baixada d’activitat, assenyalant que hi ha diferències “entre els comerços que estan associats a una entitat organitzada i els independents, sent els primers els que menys accions de transformació digital emprenen”. “Una majoria dels comerços no associats són més proactius en accions digitals, en transformar les seves botigues i realitzar estratègies dirigides a la compra online, comandes amb missatgeria o inversió en publicitat digital”.

L’estudi conclou que una majoria no contempla la transformació digital i el màrqueting online malgrat que els consumidors i clients estan més connectats i demanden més interactivitat i multicanalitat, i per això sentencia: “el comerç local de Mataró no pot menystenir el canal online perquè deixa fora una part del mercat potencial”. Què cal fer? “Formació especialitzada, assessorament en termes digitals i orientació de com fer de la seva botiga una estratègia global de negoci”.

Formació especialitzada, comunicació amb els clients i cerca de sinèrgies entre clients físics i digitals, presència digital, social ads i un pla de màrqueting integral  que aglutini accions, calendari i doti de recursos l’estratègia a seguir. Els experts en transformació digital i màrqueting a Mataró ja van assenyalar en un reportatge a capgros.com la necessitat de canviar com a comerç local si es volia sobreviure:

Transformació digital

 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive