El supermercat Bonpreu a l'antic cinema Iluro. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
El supermercat Bonpreu a l'antic cinema Iluro. Foto: R. Gallofré

De cine a súper: el destí de les tres antigues sales de cinema de Mataró

El nou Bonpreu que s'ha instal·lat a l'antic cinema Iluro completa la transformació comercial que ja van viure els cines Núria i Oscar, avui de la cadena Consum

patrocini pous
 

Mataró fa ja molts anys que no té cinemes al casc urbà, excepte les projeccions ocasionals del Foment. La ciutat que havia fet gala d'una de les sales més grans de l'Estat, el cinema Iluro, té avui concentrada tota l'oferta a un centre comercial de l'extraradi, el Mataró Parc, una tendència dominant a moltes ciutats mitjanes del país.

Els cines Iluro, Núria i Mataró són ara supermercats, que proliferen a la ciutat

Curiosament, els tres antics cinemes de la ciutat han acabat tenint tots la mateixa fi: s'han convertit en supermercats. La inauguració, aquesta setmana, d'un Bonpreu a la mateixa ubicació del cinema Iluro, al Camí Ral, completa aquest particular procés, que ja es va viure amb els cinemes Núria, a la ronda Alfons X, i amb els Cinemes Mataró, a la ronda Francesc Macià. En aquests dos darrers casos, la cadena Consum és la que es va quedar els locals per obrir-hi els seus establiments.

IMG 7975

Els cines Oscar, convertits en un Consum. Foto: R. G. 

El cine Iluro va tancar portes fa 21 anys i el local reobre ara com un Bonpreu

Per als mataronins més 'boomers' no deixa de resultar xocant veure l'antic Iluro, i l'edifici d'oficines que tenia a sobre, convertit en una nova promoció de pisos amb un supermercat als baixos. El cinema Iluro, amb 1.177 butaques, es va inaugurar el dia de Nadal de 1976 i va tancar el 23 d’octubre de 2001, i va estar molts anys llanguint fins que una promotora va comprar l'immoble i el solar. El cinema Núria, que havia passat d'una a tres sales, va tancar el mateix any. 

El mateix 2001 va obrir portes el centre comercial Mataró Parc, amb 12 sales gestionades per Cinesa (avui, per Kinepolis) que van canviar radicalment el panorama a la ciutat. Els Cinemes Mataró, després de diverses etapes (la darrera recuperant el nom de Cinemes Òscar, amb la qual havien arrancat), van acabar baixant la persiana el 2006. 

IMG 7999

Un altre supermercat on hi havia el cinema Núria. Foto: R. G. 

Bonpreu ja té 3 supermercats a Mataró i Mercadona ha obert el seu sisè a la ciutat

La proliferació de grans superfícies com ara Bonpreu o Consum és una tendència dominant en els darrers anys a ciutats com Mataró (tal i com també s'ha pogut veure, per exemple, amb l'obertura de nous Mercadona recentment a la capital del Maresme), en detriment del petit comerç dedicat a l'alimentació, que va molt a la baixa. En paral·lel també es produeix el fenòmen de la marxa de les grans marques d'empreses com Inditex, que estan abandonant les artèries comercials d'aquest tipus de ciutats i en canvi aposten pels centres comercials.  

Les sales de cinema, en crisi

Les sales de cinemes, per la seva banda, afronten des de fa anys una crisi important fruit del canvi dels hàbits de consum, amb la popularització de les plataformes de streaming, i també han patit molt la pandèmia, ja que les xifres d'espectadors han descendit notablement des de llavors i és habitual trobar sales buides excepte per les grans produccions de Hollywood i altres pel·lícules molt concretes. Per tant, amb aquest panorama, és molt difícil que cap empresa aposti per obrir sales al casc urbà d'una ciutat com Mataró, malgrat que molts mataronins trobin a faltar poder anar passejant fins al cinema més proper i no haver d'agafar el cotxe o l'autobús fins al centre comercial d'extrarradi. 

Comentaris (1)

Mataroni Fa 1 any
Es parla de la baixada de usuaris causada per la covid, pero no es parla de que tambe es produït per l'increment de preus per anar al cine. Últimamente era com anar a sopar a un bon restaurant.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive