Enderrocament del cinema Iluro, aquesta setmana. Fotos: R. Gallofré / Arxiu
Enderrocament del cinema Iluro, aquesta setmana. Fotos: R. Gallofré / Arxiu

Cinema Iluro: última sessió

Comença l’enderroc de l’edifici que va acollir una de les sales més espectaculars que hi va haver a l’Estat. Al seu lloc s’hi faran dos edificis d’habitatges i un supermercat.

El 23 d’octubre de 2001 els cinemes Iluro, Núria i Mataró, tots ells propietat de l’empresa mataronina Unicines, tancaven portes alhora. El març d’aquell mateix any el centre comercial Mataró Parc havia obert onze sales a les seves instal·lacions, quelcom que va suposar l’estocada definitiva per a uns cinemes que feien anys que havien deixat enrere el seu millor moment. Les 18.000 signatures ciutadanes de suport recollides pels treballadors per evitar-ne la clausura no van servir de res, i Mataró va quedar-se sense sales comercials al casc urbà. I així segueix, fins avui. 19 anys més tard, l’edifici que va acollir el cinema Iluro, un dels més fastuosos de l’Estat espanyol, està sent enderrocat per fer-hi pisos. Durant els propers dies els operaris tenen previst treure'n les lletres de la façana; des de la retirada del cartell lluminós de ‘Caixa Laietana’ de la Torre Maresme que no es produeix la desaparició d’un emblema mataroní com aquest, malgrat que el cine va tenir una vida força curta (25 anys) i l’edifici portava gairebé dues dècades totalment en desús i abandonat.

L’any 2018 es va fer públic el projecte d’RTV Grup Immobiliari de convertir l’antic Cinema en un complex de dos edificis d’habitatges. Han hagut de passar gairebé dos anys, però, perquè comencessin les obres d’enderroc, que duraran quatre mesos. Els endarreriments i entrebancs han estat una constant; malgrat que des del seu tancament van córrer tota mena de rumors sobre el futur del solar de l’antic cinema, com ara l’arribada de grans superfícies comercials, cap projecte havia fructificat.

A on hi havia la sala en qüestió, s’hi crearà una superfície comercial de 3.700m2 que ocuparà el supermercat Bonpreu

L’aposta d’RTV, però, sí que ho farà. Amb una inversió de prop d’11 milions d’euros en total, hi construirà un total de 23 habitatges d’entre 60 i 130m2 repartits en dos immobles -20 al cantó del Camí Ral i tres al del carrer Cooperativa- que aprofiten l’estructura de l’edifici d’oficines que hi havia sobre el cinema (que va acollir, entre d’altres, la delegació d’Hisenda a Mataró). A on hi havia la sala en qüestió, s’hi crearà una superfície comercial de 3.700m2 que ocuparà el supermercat Bonpreu. A sobre d’ella, una zona comunitària privada amb piscina i jardins.

cues taquilla

Cues a l'entrada del cinema, quan estava en funcionament

Es tracta d’una promoció ambiciosa i complexa, que transformarà completament aquest sector de la ciutat. RTV volia aprofitar el projecte d’un antic promotor que a causa de la crisi no es va poder tirar endavant, però tant l’Ajuntament com els Bombers els han obligat a introduir diverses modificacions. Una de les parts més complicades és l’enderroc de la sala de cinema, que portarà quatre mesos de feina. “És una estructura enorme, amb tot un sostre d’uralita; no és senzill i s’ha de fer bé”, explica Vicenç Ramon, director gerent d’RTV.

Ramon considera que el projecte immobiliari “és atractiu” i “donarà vida i llum” tant als edificis del voltant com a l’entorn on s’ubica, en una zona estratègica entre el casc antic i els nous sectors en desenvolupament com ara Ronda Barceló i Iveco-Pegaso. “Som conscients que ens ubiquem on hi havia un element històric i emblemàtic per als mataronins, però l’edifici portava més de 15 anys abandonat i tot canvia; és llei de vida i ens hi hem d’anar adaptant”, conclou.

Els pisos que es faran a on hi havia el cinema Iluro. Foto: RTV

Promoció immobiliària que es construirà al solar de l'Iluro

Dues dècades de rumors a l'entorn del cinema Iluro

Al solar on hi havia el cinema Núria s’hi van acabar fent pisos pocs anys després del tancament. Els Cinemes Mataró van reobrir un any més tard amb el nom de Cinemes Oscar, per acabar tancant portes el 2006; actualment acullen un supermercat Consum. Pel que fa a la parcel·la de l’Iluro, des del moment que es va anunciar el tancament hi van sobrevolar tota mena de projectes. S’hi havia de fer El Corte Inglés, tot i que finalment el consistori va optar per proposar com a ubicació el solar de Can Fàbregas (decisió de la qual segur que segueix generant penediments).

Malgrat que molts mataronins han desitjat durant tot aquest temps que s’hi tornessin a fer cinemes o algun altre equipament cultural, els únics projectes realistes han estat els immobiliaris. Un grup inversor britànic va voler comprar l’edifici al seu propietari, Josep Maria Coll, per convertir-lo en habitatges sense derruir-lo ni construir de nou, sinó mantenint l'estructura actual, amb una gran superfície comercial a la planta baixa. Les converses amb el consistori no van fructificar, a causa de diverses complicacions urbanístiques que els obligava a perdre metres d'edificabilitat. però tot plegat va servir de base per a l’actual projecte, que sí que tirarà endavant.

Sense cinemes al casc urbà

Els Cinemes Mataró van tenir una continuació breu amb els Cinemes Oscar, però també van acabar tancant el 2006 i des de llavors ni el centre de Mataró ni cap dels barris compta amb sales comercials de cinema. Tota l’oferta es concentra a Mataró Parc, on Cinesa hi té 11 sales des de l’any 2001. L’únic que queda és el Foment Mataroní, que segueix projectant pel·lícules un parell o tres de dies a la setmana, agafant el relleu de la programació de cinema de Cultura al Teatre Monumental, que també es va acabar cancel·lant. El record de l’època de l’Iluro, el Núria i els Mataró o, més enllà encara, el Clavé, el Modern i el Borràs, quan les sales de cinema bullien a la ciutat, queda cada cop més en l’oblit.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive