Cues a la taquilla del cinema Iluro de Mataró, abans que tanqués el 2001. Foto: Arxiu
Cues a la taquilla del cinema Iluro de Mataró, abans que tanqués el 2001. Foto: Arxiu

Manuel Cusachs

L’enderroc de l'Iluro i la història de les sales de cinema a Mataró

El periodista i historiador Manuel Cusachs recorda l'època daurada del setè art a Mataró

S’està enderrocant el Cinema Iluro, ubicat al Camí Ral, entre els carrers  Cooperativa i la Ronda Barceló. Un gran cinema amb 1.177 butaques, inaugurat el dia de Nadal de l’any 1976. La seva vida va ser efímera dons es tancava el 23 d’octubre de l’any 2001. Només 25 anys de vida a una de les millors sales de cinema del pais. El mateix dia l’empresa Unicines a més de l’Iluro tancava el Núria, a la Ronda Alfons X el Savi, i els Cinemes Mataró, a la Ronda President Macià, on ara hi ha el supermercat Consum. Els Mataró van reobrir com a Cinemes Oscar, que van acabar tancant el 2006

Els anys d’or del cinema a Mataró van ser els que van de la postguerra fins als anys 70-80, en que hi havia molts cinemes que s’omplien de gom a gom i que eren el Teatre Clavé, el cinema Gayarre (popularment més conegut com Can Pepet que l’any 1958 es diria Cinema Serra), el Modern, el Cinema Foment Mataroní, el Teatre Borràs, la Sala Casal, el Teatre Monumental, el Cerdanyola, el Núria (tres sales), l’Iluro i Cinemes Mataró (quatre sales). L’eix Rambla i Riera era on es concentraven la majoria de sales.

El cinema Iluro, amb 1.177 butaques, es va inaugurar el dia de Nadal de 1976 i va tancar el 23 d’octubre de 2001

La proliferació de cotxes, de televisions i els cineclubs van foragitar, de mica en mica, la gent dels cinemes. Els anys 70 tanquen els locals de l’empresa Serra: Borràs (1970), Clavé (1973), Modern (1975); el Monumental (1976), de l’empresari Jaume Tarrazón. El Serra ho faria l’any 1982.

La crisi de les sales a Mataró

L’any 1982 Mataró comptava encara amb sis sales i la crisi arriba al seu punt àlgid l’any 1984. De tots ells segueix oferint cinema al centre de Mataró només el Cinema Foment Mataroní (que anteriorment es deia Teatre Principal (fundat l’any 1832, propietat de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena), que amb el Teatre Euterpe té l’honor d’haver ofert la primera sessió de cinema de la història el dimarts dia 2 de febrer de 1897, en sessió doble repetint el mateix programa: a la tarda al Teatre Euterpe, (ubicat a l’actual pati del cafè Nou) i a la nit al Teatre Principal.

Pel març de l’any 2001 Mataró Parc obre 12 sales pensades per un públic local però també foraster. El panorama ha canviat radicalment. Abans els cinemes es concentraven a la Rambla i la Riera i ara –exceptuant al cinema Foment Mataroní- s’ha d’anar al Mataró Parc o a altres localitats.

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive