Criptomonedes i stable coins.
Criptomonedes i stable coins.

Paula Saez

Què són les stable coins i per què es fan servir

Les criptomonedes estan de moda i per aquí us expliquem què són exactament les stablecoins, quins tipus hi ha i per què serveixen.

Darrerament és molt comú el sentir parlar de les criptomonedes. Aquest tipus de monedes digitals solen funcionar com a inversions i tot i que la més reconeguda a nivell mundial és l’anomenada Bitcoin, hi ha altres propostes per descobrir. Un d’aquest tipus són les anomenades stablecoins, que tenen una funció molt important en la estabilització d’aquest mercat tan volàtil i en auge. Us ho expliquem detalladament a continuació. 

Què són les stable coins i per què es fan servir?

És una classe de criptomonedes que intenten oferir estabilitat de preus i estan recolzades per un actiu de reserva. Les stablecoins han guanyat força mentre intenten oferir el millor dels dos mons: el processament instantani i la seguretat o la privadesa dels pagaments de criptomonedes i les valoracions estables sense volatilitat d’altres tipus de criptomonedes. De fet, tot i que el bitcoin sigui la moneda mes reconeguda, sol estar relacionada amb una alta volatilitat en els seus valors. Aquest fet fa que els que saben com invertir aconsegueixin grans quantitats de beneficis, però en canvi dona com a resultat un alt grau d’inseguretat per a la resta d’usuaris.

El més ideal és que una criptomoneda mantingui el seu poder adquisitiu i tingui la inflació més baixa possible, suficient per animar a gastar als seus posseïdors en lloc d'estalviar-les. Les stablecoins proporcionen una solució per aconseguir aquest comportament ideal que tant es busca, ja que els usuaris s'abstindran d’arriscar si no estan segurs del seu poder adquisitiu en el dia de demà.

Un pas molt important en el paper de les stablecoins és el d’estar controlades pels reguladors, donada la mida del seu mercat de 130.000 milions de dòlars i l'impacte potencial en el sistema financer més ampli. Aquest passat mes d'octubre de 2021, l'Organització Internacional de Comissions de Valors (IOSCO) va assenyalar que aquestes monedes estables s'havien de regular com a infraestructura del mercat financer, ja algunes d’elles tenen la capacitat d'interrompre les transaccions de pagament i liquidació.

Tipus de stable coins

  • Monedes estables “col·lateralitzades amb Fiat”: mantenen una reserva de monedes com dòlars com a garantia per emetre un nombre adequat de criptomonedes. Altres formes de garantia poden incloure metalls preciosos com l'or o la plata, així com productes bàsics com el petroli. Aquestes reserves són mantingudes per custodis independents i són auditades periòdicament per complir amb el compliment necessari. Aquestes stable coins repliquen el preu del dòlar 1:1 dins del món de les criptomònades.
  • Stablecoins ancorades a altres tipus de criptomonedes: estan recolzades per altres tipus de criptomonedes. Ja que la criptomoneda de reserva també pot ser propensa a una gran volatilitat, aquestes monedes estables compten amb un excés de garantia, és a dir, es manté un nombre més gran de criptomoneda com a reserva per emetre un nombre menor de monedes estables.
  • Monedes estables no col·lateralitzades (algorítmiques): no utilitzen cap reserva, però inclouen un mecanisme de treball, com el d'un banc central, per mantenir un preu estable.

Font: investopedia

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive