Criptomonedes: cal declarar-les? En quins casos?
Criptomonedes: cal declarar-les? En quins casos?

Paula Saez

Bitcoin: què és, com funciona, per què se’n parla

Us expliquem tot el que s’ha de saber de Bitcoin, com funciona i per què està tan de moda últimament i el creixement d'aquesta criptomoneda.

De ben segur que hem sentit parlar de les Bitcoin, però és molt probable que no sapiguem què són. De forma fàcil i senzilla podem dir que es tracta d’una “moneda completament digital per a Internet”. No obstant això, la realitat que l’envolta és molt més complexa i qui comprèn tot l’assumpte i domina la seva compra-venta pot aconseguir una bona suma de calers. No us podem ajudar a aconseguir-ho, però sí podem explicar-vos els trets bàsics i característics de les Bitcoin per a que podeu sumar-vos a la conversa quan s’acabi produint al vostre entorn familiar, de feina o bé cercle d’amistats.

Què és Bitcoin?

“Bitcoin és una xarxa consensuada que permet un nou sistema de pagament i una moneda completament digital. És la primera xarxa entre parells de pagament descentralitzat impulsat pels seus usuaris sense una autoritat central o intermediaris. Des d'un punt de vista d'usuari, Bitcoin és com diners per a Internet. Bitcoin pot ser l'únic sistema de comptabilitat triple existent”, detalla la descripció bàsica que trobem a la pàgina bitcoin.org.

Aquest concepte va ser creat arrel de la idea de “moneda criptogràfica” que va descriure Wei Dai en 1998, a través d’una llista de correus electrònics coneguda com a “cypherpunks”. Allà, va proposar la idea de crear un nou tipus de diners que utilitzés la criptografia per controlar la seva creació i les transaccions, en lloc que ho fes una autoritat centralitzada. Tot i això, no va ser fins a l’any 2009 quan la primera especificació del “protocol Bitcoin” i la prova de concepte va ser publicada per Satoshi Nakamoto. Des d’aquell moment, la comunitat va començar a créixer de forma exponencial i actualment compta amb nombrosos desenvolupadors que treballen en el protocol Bitcoin.

Com funciona el Bitcoin?

Bitcoin no té propietaris, sinó que és controlat pels usuaris arreu del món. Per a entendre-ho, podem posar el exemple de que ningú controla de forma activa la tecnologia darrere del correu electrònic. Quant al seu funcionament, des de la perspectiva de l'usuari, Bitcoin no és més que “una aplicació mòbil o d'escriptori que proveeix un moneder Bitcoin personal i permet a l'usuari enviar i rebre bitcoins amb ell”. Així és com funciona Bitcoin per a la majoria dels usuaris, però en realitat és molt més complex.

La xarxa Bitcoin comparteix una comptabilitat pública anomenada "block chain", que conté cada transacció processada, permetent verificar la validesa de cada una d’elles de forma eficient i verídica. A més, qualsevol pot processar una transacció emprant el poder computacional de maquinari especialitzat i aconseguir així una recompensa en Bitcoins per aquest servei. Això és comunament anomenat "mining" o mineria, però es tracta d’un concepte profund i difícil de detallar.

Per què se’n parla de Bitcoin?

El número d’usuaris que empren Bitcoin és cada cop més gran. Actualment 1 Bitcoin equival a 28.288,51€, una xifra que no ha parat de créixer en aquests últims mesos. Per aquest motiu, s’ha creat tota una xarxa d’especulació i compra-venta de Bitcoins per a poder aconseguir comprar-les a un preu menor al que es venen posteriorment i així guanyar benefici. És difícil de dominar, però si sabem suficient podrem aconseguir “fer-nos d’or” amb el tema del Bitcoin i aquest és un fet que sol cridar sempre l’atenció de la gent.

Font: Bitcoin.org

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive