Com es declaren les criptomonedes en la renda
Com es declaren les criptomonedes en la renda

Paula Saez

Com es declaren les criptomonedes en la declaració de la Renda

Arriba el moment de fer la declaració de la Renda i no sabeu com declarar les criptomonedes? Us ajudem a entendre-ho.

Des del passat 7 d’abril es pot realitzar la declaració de la renda i gran part de la població treballadora del país està obligada a fer-ho. Als ja habituals dubtes i problemes es sumen els derivats per la pandèmia de la COVID-19 (a nivell laboral) com ara els ERTO, però no són els únics. Si durant aquest darrer any hem guanyat diners arrel de la compravenda de criptomonedes, com les bitcoin per exemple, tocarà afegir-les a la nostra declaració de la renda de 2020. A continuació us expliquem com fer-ho per que no us perdeu en un procés ja de per si enrevessat.

Com i per què es declaren les criptomonedes

El motiu pel qual s’han de declarar les criptomonedes és perquè els beneficis derivats de les transmissions de criptomonedes s'adquireixen com a inversió, no dins d'una activitat econòmica. D’aquesta forma tributen en el IRPF com qualsevol altre guany patrimonial. Recordem que aquesta dada es calcula com la diferència entre el valor de transmissió i el valor d'adquisició. Forma part de la base imposable de l'estalvi, on els tipus impositius són del 19% per als primers 6.000€, del 21% per als 44.000€ següents i del 23% de 50.000€ en endavant. Aquestes xifres poden semblar molt elevades pel ciutadà mitjà, però si es posseeixen criptomonedes és probable que s’arribi a gestionar aquesta quantitat.

A més, cal recordar que la possessió de criptomonedes, com és el cas de qualsevol altre actiu, està subjecta al Impost sobre el Patrimoni, per la qual cosa s’ha de declarar juntament amb la resta dels béns que es posseeixen. De fet, la seva declaració no es tracta de cap novetat en la Renda d’aquest any, sinó que ja des de l'any 2017 els plans anuals de Control Tributari i Duaner de l'AEAT fan esment a les monedes digitals.

Quant a novetats, el nou objectiu de l'AEAT per 2021 en relació amb els actius relacionats amb les criptomonedes és el de potenciar la cooperació internacional per obtenir més informació sobre les operacions amb monedes digitals i altres actius virtuals.

Per aconseguir-ho, a partir d’aquest any 2021 s'incrementarà la informació que Hisenda rep sobre aquets béns, ja que està previst que la Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal inclogui l'obligació d'informar sobre els saldos que mantenen els titulars de monedes virtuals.

Veurem com avança tot el tema en el futur proper, però a hores d’ara el millor consell que us podem donar és que si us trobeu en la situació d’haver realitzat transmissions amb criptomonedes i no teniu massa clar com podeu declarar-les i afegir-les a la vostra declaració de la Renda, contacteu amb una assessoria especialitzada.

Amb motiu de la pandèmia encara activa arreu del món, la declaració d’aquest any no comptarà amb tantes ajudes (es limitarà en gran mesura la presencialitat, per exemple), per la qual cosa el més adient és confiar en un professional del tema per a demanar consell i que ens ajudi en el complex tràmit que sovint suposa presentar la declaració de la renda de forma adequada.

Font: Cinco Días

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive