Dolors Guillén és una autoritat en matèria comercial i de màrqueting. L’exregidora mataronina treballa de consultora per a institucions i administracions i aquest mateix any va publicar un estudi sobre el procés de transformació digital del comerç de Mataró que és sobre la taula de tot el sector i que ve a ser una mena de bíblia analítica sobre l’estat de salut digital de les botigues. Des de la seva publicació, Guillén analitza que tot i els condicionants d’aquest 2020 s’han aconseguit diferents millores. I no només això: anticipa que la campanya de Nadal és un moment important i que aquesta, marcada per la Covid “és una molt bona oportunitat pel comerç de proximitat, si la sap aprofitar”.
S’imposa un perfil de comprador disposat a pagar més pel producte local
“Els estudis demostren que hi ha un perfil de comprador que està disposat a pagar una mica més per un producte local, que està creixent aquesta sensació de consum conscient per la qual la gent prefereix comprar en clau local, perquè veu el patiment del veí o el familiar que ostenta un negoci”, explica Guillén que fa una crida a aprofitar aquest fet per convertir la campanya de Nadal inserida en el procés de flexibilització de determinades restriccions “en una bona oportunitat de negoci pel comerç, cal portar a la pràctica la teoria del consum de quilòmetre 0”.
Brots verds digitals
La situació i l’actitud de transformació digital de part del comerç mataroní ha millorat en els darreres mesos. Guillén és raonablement optimista i explica que “iniciatives com el Marketplace Capgròs Aprop Mataró o l’ecommerce de la plaça de Cuba ens ensenyen que el sector s’està començant a moure i que s’han fet aprenentatges de la dura experiència d’aquest 2020”. Hi ha eines com les xarxes socials o el WhatsApp Bussiness, per exemple, que van acabar essent claus per a comades o compres en els moments de més restricció i confinament i que nombrosos comerços han aplicat al dia a dia. “El confinament i la pandèmia han estat una mena de toc d’alerta que ha fet posar-se les piles al sector, que ha vist com els condicionants anaven per llarg”.
El màrqueting és l’aliat del comerç per aprofitar la campanya per captar i apropar-se encara més al client
Guillén creu en la competitivitat digital del comerç local i, de fet, professionalment assessora diferents ajuntaments catalans en l’aprofitament de diferents eines. Una que a nivell mataroní per exemple no s’està explotant des de l’Ajuntament i que està tenint una gran rebuda en municipis com Barcelona, Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt o Rubí és la utilització i foment de Google My Bussiness a nivell col·legiat i com a element de promoció comercial. La consultora ho posa d’exemple “d’eina molt útil i molt barata, que realment està tenint un gran èxit i que permet al comerç local situar-se en les recerques o en els mapes per sobre de les grans marques”. Per Guillén, “cal entendre que les accions de carrer i de promoció més offline potser generen ambient però no repercuteixen en el consum” i que en elements com la presència digital, les social ads o la formació especialitzada hi ha les claus perquè la botiga de tota la vida es posicioni fins i tot en temps d’Amazon.
Proactivitat per aprofitar “les ganes de sortir al carrer”
La campanya de Nadal per la qual el Black Friday és l’empenta inicial “afectarà molt positivament al comerç local si aquest sap on ser proactiu”, aventura Guillén, “perquè el públic ja el tens, té moltes ganes de sortir al carrer i has d’aconseguir aprofitar i canalitzar totes aquestes ganes si ets prou practiu”. El fenomen de l’estalvi entre latent i involuntari també és un determinant clau a ulls de l’experta en màrqueting que creu que amb les restriccions de mobilitat vigents durant dues terceres parts de la campanya “és evident que els diners d’aquest estalvi es gastaran o si més no hi ha l’oportunitat que surtin”. No només Black Friday i Nadal sinó tot el 2021 pot ser comercialment bo “si el comerç sap posar tota la carn a la graella, si juguen bé amb el màrqueting i fan bona captació de públic” i espera que se sàpiga aprofitar l’oportunitat: “Sabem on són els compradors i ara els hem d’anar a buscar amb missatges atractius més que amb ofertes o descomptes, amb oferta personalitzada, atenció especialitzada i tota la qualitat que reforci el rol del comerç local”, diu. Paraula d’experta.
Comentaris (1)