Com queda la situació: què es pot i què no es pot fer
Com queda la situació: què es pot i què no es pot fer

Les restriccions funcionen: l’efecte sobre el risc de rebrot a Mataró

Un mes després de les primeres noves mesures i restriccions per frenar la Covid, la corba ha fet un tomb important

Les dades de la segona onada de Covid-19 han consolidat els darrers dies una clara tendència a la baixa. Al seguiment diari d’indicadors com el risc de rebrot o l’Rt, a efectes epidemiològics, s’hi suma la primera rebaixa en el nombre de persones ingressades i ocupació de la UCI que indicarien que comença a remetre la pressió hospitalària. Aquesta baixada té, però, un motiu clar: un mes de restriccions a la interacció social ha estat clau per doblegar la corba.

Avui, 16 de novembre, es compleix un mes exacte des del tancament decretat de bars i restaurants a nivell català. La mesura de la Generalitat de Catalunya, renovada en dues ocasions (i que ha d’acabar el 23 de novembre, en un principi) es prenia per frenar la tendència a l’alça del risc de rebrot. El 25 d’octubre s’aprovava el toc de queda i el 19 d’octubre el confinament perimetral de caps de setmana o el tancament de la cultura i l’esport. S'adverteix en totes i cadascuna de les noves restriccions que els seus efectes tardarien prop de 15 dies de reflectir-se en els índexs epidemiològics i que la translació a efectes hospitalaris encara anava amb més retard. Ha estat així?

 

 


Mataró, dues setmanes negres a l’octubre

Quan el 19 d’octubre la Generalitat decreta el tancament de l’hostaleria, les dades de Mataró ja fa dies que s’han descontrolat. Si durant agost i setembre l’índex de rebrot ha anat pujant i baixant aleatòriament, és entrar el mes d’octubre i iniciar una pujada descontrolada. Es comença amb 195 punts (just sota el llindar del risc molt alt) i el 16 d’octubre s’està a 912 punts. Segueix pujant fins que el dia 22 supera els 2.000 punts. És la culminació de dues setmanes negres en les que la capital del Maresme acumula unes dades que la singularitzen com un dels punts de més transmissió comunitària a tot Catalunya.

El 25 d’octubre, amb l’anunci del toc de queda i l’entrada en vigor de nou de l’Estat d’Alarma coincideix, de ple, amb el moment de màxim descontrol dels índexs. Tenint en compte que el balanç del mateix dia es calcula amb les dades consolidades de 3 dies enrere, precisament el confinament nocturn s’implementa a Mataró just quan s’està per sobre els 2.000 punts. També aquell mateix cap de setmana, des del Consorci Sanitari del Maresme s’espanten amb l’allau de nous ingressos que, literalment, retorna la situació d’assistència hospitalària a xifres i mesures de la primavera. Es comença a cancelar activitat no Covid.

Tancaments generalitzats i la corba segueix a la baixa

Des del 29 d’octubre, el dia d’entrada en vigor del darrer paquet de mesures, el risc de rebrot no ha deixat de baixar a Mataró. Ha passat d’estar per sobre els 1.500 punts al darrer indicador, que és de 536, amb l’Rt sempre per sota d’1. És a dir, tot i la polèmica del tancament cultural, esportiu i de mobilitat de caps de setmana, els indicadors epidemiològics han baixat un 66% des de llavors.

La conclusió és evident. A nivell mataroní totes i cadascuna de les restriccions aprovades han tingut efecte sobre el risc de rebrot.

Arxivat a:

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive