Black Friday: Toca Nadal, toca consum, toca proximitat
Black Friday: Toca Nadal, toca consum, toca proximitat

Cugat Comas

Toca Nadal, toca consum, toca proximitat

El Black Friday és el tret de sortida d’una campanya de Nadal que ha de culminar el retrobament de la ciutadania amb el seu comerç més proper

El darrer divendres de novembre era fins fa uns anys un dia més del calendari, sense més significació que servir de pòrtic del darrer mes de l’any, situat a un mes curt de Nadal. D’Amèrica ja fa anys que es va importar el nom i el concepte del ‘Black Friday’, de manera que més enllà de preferències culturals i voluntats i festivitats més nostrades, quedava resolt el tempo de la temporada comercial més important de l’any. En un 2020 en què ha tingut quasi totes les ocasions ressenyades del calendari entre anul·lades i condicionades pel context pandèmic, semblava que no però hem arribat al Black Friday, que no només s’ha consolidat com a marca sinó que s’ha encomanat per davant i per darrere a tota la setmana. Descomptes, estímuls i incentius per al consum quan més falta fa. Potser és el Black Friday i la campanya nadalenca més necessària que es recorda.

Paradoxalment, en el context d’una anyada prolífica en tendències negatives, els experts anticipen que la campanya de consum prèvia a les festes té números per ser de les millors. El baló d’oxigen necessari que faci revifar el comerç i la culminació d’un nou model de consum entre forçat i motivat pel context dels darrers mesos en els que la proximitat i la confiança amb la botiga propera ha guanyat una nova vida i s’ha carregat de nous arguments. En l’any del confinament i les restriccions, encara amb el tancament perimetral dels caps de setmana, es pot ben dir que l’única constant que no ha deixat de bategar ha estat la del comerç de proximitat. Una bona campanya de Nadal pot ser el segell a aquest redescobriment d’allò proper, de la preferència per un consum més responsable o fins i tot militant en clau propera. Just en paral·lel a l’eclosió global, ha aparegut un model resilient de compra de vocació localista.

black 2

El Black Friday està del tot consolidat

Refermar la confiança del client

Jordi Novo és el President de Negoci Empresa Mataró, l’entitat que reuneix més de 300 associats i que representa el món botiguer i de les petites i mitjanes empreses de la ciutat. Des de NEM assegura que “les perspectives d’aquesta campanya ens permeten ser otpimistes, sempre amb un punt de capteniment. Notem com totes les restriccions de moviment el que han fet ha estat reforçar la confiança del client en el comerç de proximitat i com, precisament, la botiga propera és la que està donant bona resposta”. A les portes d’un Black Friday “esperançador, que fa falta” segons Novo, el teixit comercial de la ciutat espera poder recollir bona part d’aquesta confiança mútua llaurada durant mesos.

És rellevant, també, la desescalada iniciada a nivell català i molt concretament la fita que va suposar, dilluns, la reobertura de tot el sector de la restauració: “És molt important tornar a tenir els bars i restaurants oberts perquè asseguren un fluxe de persones permanent, donen vida al carrer i fan més atractives les principals artèries comercials després de setmanes en què, amb la restauració tancada, la imatge dels carrers desanimava”, raona Novo. Des de NEM, a més, dipositen en tota la campanya una mena de missió de subsistència per a molts dels comerços de la ciutat

La sensació de Nadal, creu el President del NEM, també dependrà de l’ambient que propiciïn els propis establiments: “sabem que s’encendran els llums però cal que els aparadors siguin atractius i que davant l’evidència que la gent té ganes de sortir i fer coses, el comerç sàpiga canalitzar tota aquesta voluntat. Entre tots hem d’incitar a l’alegria compartida de la campanya”, explicita.


Les claus de la campanya pel comerç de proximitat

 1. La campanya de Nadal culmina un any de reivindicació de la proximitat
 2. El tancament perimetral de cap de setmana “lliga” comerç i clientela local
 3. L’obertura de bars i restaurants ha tornat el moviment i l’alegria als carrers
 4. Amb els centres comercials tancats per les restriccions, hi ha menys competència
 5. Els estudis i previsions anticipen una bona campanya per les ganes de revertir l’any
 6. Hi ha segments de població als quals la pandèmia no ha afectat econòmicament

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive