Què són els acúfens: símptomes, causes, solucions
Notícies relacionades
Què són els acúfens: símptomes, causes, solucions

Què són els acúfens o tinnitus en l'oïda: símptomes, causes i solució

Es tracta d'uns sons que només percep la persona afectada, molt molestos i que es poden tractar. Onacústica ho explica.

Els acúfens o tinnitus són la percepció de brunzits a les oïdes, o altres sons al cap, en absència de sorolls o sons externs. És a dir, els acúfens són una experiència subjectiva, només es poden percebre per la persona afectada.El tinnitus és un símptoma molest l’origen del qual no sempre és auditiu. No és una malaltia ni una síndrome. S’ha de considerar com un símptoma. Onacústica explica les causes i possibles tractaments per aquestes situacions.

L’aparició d’un acúfen pot estar relacionat amb diversos problemes d’oïda. Poden aparèixer per una exposició a sons molt forts, infeccions de l’oïda mitjana, tumors en el nervi auditiu, entre altres possibilitats. Una de les més freqüents és l’exposició a sorolls elevats durant el treball (músics, pilots, fusters, ..).

Es calcula que aproximadament un 15% de la població pateix tinnitus.

Té cura el meu acúfen?

L’acufen no és una malaltia, és un símptoma. Això vol dir que es poden prendre certes mesures que alleugin la seva presència. En la majoria dels casos hi ha associada una pèrdua auditiva. Per exemple, aquelles persones que han estat exposades a un soroll excessiu, probablement tinguin una pèrdua auditiva en les freqüències més altes. En alguns casos pot donar-se l’acufen sense pèrdua auditiva, per tant, és important dur a terme un examen audiomètric.

L’ acufen pot ser el símptoma d’un desordre molt més seriós. És important determinar la causa abans de tractar-lo. Si vostè pateix acúfens, li recomanem que es dirigeixi a un metge especialista (otorrinolaringòleg) el més aviat possible.

iStock 1289473389
En mans d'especialistes
 

El tinnitus no interfereix en l´audició, però sí afecta a la capacitat d’atenció.

Per a la majoria de les persones amb acúfens, aquest no és una cosa molt angoixant. No obstant això, quan es dóna de forma severa, l’acufen pot durar diversos anys i pot causar pèrdua de concentració, problemes de la son i estrès.

La teràpia més utilitzada per tractar el Tinnitus és la Teràpia de Reentrenament o habituació (TRT), amb generadors de so o audiòfons.

Hi ha moltes formes de controlar el tiniitus i reduir-ne el seu impacte, ja que malgrat no tenir-ne cura, un audiòleg protèsic pot ajudar a recuperar el control i gestionar els símptomes. La formació i assessorament, en combinació amb teràpia sonora, poden ser una combinació molt eficaç. Cal fer un tractament personalitzat perquè afecta a cada persona de manera diferent.

Teràpia Sonora

Pot semblar contradictori, però un dels efectes eficaços per a l'alleujament de l'tinnitus implica afegir sons a el so que escolta. La teràpia sonora consisteix a escoltar sons. Pot ser una eina útil per gestionar la seva tinnitus: el so no pot eliminar el tinnitus, però pot fer que la sensació desaparegui o es redueixi. El so pot ajudar a centrar l'atenció en alguna cosa més agradable. En escoltar diferents tipus de so, serà més fàcil deixar de prestar atenció a l'tinnitus. Juntament amb el seu audiòleg protèsic, podrà trobar la teràpia sonora que li ofereixi més alleujament.

Audiòfons que reprodueixen sons d'alleujament

Els audiòfons Oticon poden ajudar a prendre el control del seu tinnitus reproduint una àmplia gamma de sons d'alleujament, com soroll blanc o sons de l'oceà tranquil·litzadors. Amb els audiòfons Oticon pot controlar de forma discreta els sons dels seus audiòfons usant l'aplicació Oticon ON per a iPhone i Android. Podeu ajustar els sons fins que li proporcionin l'alleujament que necessita, sempre que ho necessiti.

WhatsApp Image 2021 09 30 at 13.02.20
Alguns models Oticon
 

A més, pot transmetre sense fils opcions alternatives d'alleujament de l'tinnitus, com la seva música favorita, un àudio llibre, podcasts o fins i tot guies de relaxació. Milions de persones a tot el món pateixen tinnitus, entre elles moltes persones amb pèrdua auditiva. La realitat és que el tinnitus es pot alleujar simplement amb un audiòfon.

WhatsApp Image 2021 09 30 at 13.02.20 (1)
Altres models
 

Onacústica Mataró tracta aquestes i altres necessitats auditives.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive