Audiòfons versus amplificadors de so
Audiòfons versus amplificadors de so

Contingut Expert

Audiòfons versus amplificadors de so: què són i quines diferències tenen

Per a què serveix cada un i en quines situacions és millor.

Els audiòfons són productes sanitaris que amplifiquen i processen sons i que estan destinats a compensar deficiències auditives. En canvi, els amplificadors de so són dispositius electrònics destinats simplement a amplificar el so ambiental per a persones sense deficiències auditives. Tant audiòfons com amplificadors de so, afecten la capacitat de percebre sons, però tenen diferents indicacions i estan subjectes a diferents controls legislatius, tal i com expliquen des d'Onacústica.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha rebut diverses denúncies relatives a la venda d'aparells amplificadors de so la finalitat del qual és amplificar el so ambiental, però que s'ofereixen i publiciten sota el terme “audiòfon”. Per això, resulta necessari aclarir la diferència entre tots dos productes.

El consumidor no ha de confondre els audiòfons amb els productes d'amplificació de so. Encara que la tecnologia i l'aparença d'alguns aparells amplificadors siguin similars a les d'un audiòfon, només aquests últims estan dissenyats i indicats per a compensar les deficiències auditives. Un amplificador de so, per contra, està destinat a ser utilitzat per persones amb audició normal que tenen el desig o la necessitat d'amplificar els sons en unes certes situacions.

iStock 1301038829
Amplificadors de so i audiòfons, dos productes diferenciats.


AUDIÒFONS VERSUS AMPLIFICADORS DE SO:

1. Els audiòfons es consideren productes sanitaris pel fet que es destinen a la compensació de les deficiències auditives, sent, en general, la compensació de deficiències una de les funcions previstes en la definició de productes sanitaris.

Aquests productes posseeixen sistemes electrònics, normalment programables, que permeten processar de manera específica les diferents freqüències de l'espectre sonor, per a compensar les diferents pèrdues auditives. A més, requereixen una adaptació individualitzada, duta a terme per un professional sanitari, per a optimitzar el seu funcionament d'acord amb les característiques audiològiques i anatòmiques de cada pacient.

Els audiòfons, igual que els establiments on es venen i adapten, es troben subjectes al Reial decret 1591/2009 de 16 d'octubre, pel qual es regulen els productes sanitaris, transposició de la Directiva europea 93/42/CEE. Els productes han d'estar conformes amb aquesta reglamentació i els establiments posseir la corresponent autorització de les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes. D'altra banda, els establiments de audioprotesis tenen el caràcter d'establiments sanitaris i estan regulats pel Reial decret 1277/2003, de 10 d'octubre, pel qual s'estableixen les bases generals sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris.

2. Els amplificadors de so són aparells electrònics destinats a augmentar el so, però en cap cas a compensar deficiències auditives. Normalment, tenen menor complexitat tecnològica i menors funcionalitats que els audiòfons. Estan dissenyats per a accentuar sons en unes certes situacions, com quan el soroll ambiental pot interferir, o per a veure la televisió mentre una altra persona dorm, o en uns certs entorns, per a captar sons que poden ser difícils de percebre, com en activitats de caça o observació d'ocells.

Aquests productes estan dissenyats per a ser utilitzats durant un temps breu, per la qual cosa el seu ús prolongat pot provocar danys en l'oïda i es troben subjectes a la normativa sobre aparells electrònics.

Per tant, la finalitat d'ús de cada producte determina si es tracta d'un producte sanitari o un aparell electrònic. Aquesta finalitat ha d'estar indicada clarament en l'etiquetatge o material promocional.

Els productes que s'ofereixen al consumidor sense esmentar la necessitat d'una avaluació audiològica prèvia i d'una adaptació individualitzada per un professional sanitari, no han de presentar-se com a audiòfons, sinó com a amplificadors de so, i no han d'estar indicats per a compensar deficiències auditives.

RECOMANACIONS
El consumidor ha de ser conscient que qualsevol senyal de pèrdua d'audició necessita un diagnòstic mèdic. El no realitzar un adequat diagnòstic pot impedir la detecció d'una sèrie de patologies potencials de diferent grau de gravetat (des d'un tap de cera, fins a un tumor), amb les oportunes conseqüències.

A més, l'avaluació audiològica per un professional sanitari especialitzat és essencial abans de triar l'audiòfon més adequat per a cada pacient. La falta d'una correcta avaluació audiològica i adaptació de l'audiòfon a les característiques del pacient pot produir un trauma acústic en l'oïda.

La AEMPS recomana que:

  • En el cas de detectar dificultats per a sentir, acudeixi a un especialista en otorrinolaringologia (ORL), perquè li realitzin un diagnòstic mèdic de la seva pèrdua auditiva.
  • Acudeixi a Gabinets de Audioprótesis autoritzats per a l'adquisició de l'audiòfon, en els quals el audiólogo-audioprotètic, com a professional sanitari especialitzat, li realitzarà l'avaluació audiològica i l'adaptació del producte, així com el seguiment adequat.
  • Si té audició normal, i desitja o necessita utilitzar amplificadors de so en unes certes situacions, llegeixi i segueixi atentament tant les indicacions com les precaucions d'ús de l'aparell, evitant un ús prolongat.
  • La AEMPS desaconsella l'adquisició d'amplificadors de so amb la finalitat de compensar pèrdues auditives.

Aquest contingut ha estat elaborat per Onacústica Centres Auditius.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive