Vitamina D, molt necessària.
Notícies relacionades
Vitamina D, molt necessària.

Paula Saez

Tot sobre la vitamina D com pujar-la, aliments, suplements...

A l’estiu és més difícil patir un dèficit de vitamina D, però sempre és interessant conèixer com podem pujar-la i quins aliments o suplements ajuden.

Amb l’arribada de l’estiu s’amplien les hores de sol disponibles i és molt més fàcil tenir els nivells necessaris de vitamina D al nostre organisme. Es tracta d’una vitamina molt important, ja que és la responsable de la correcta absorció de calci al cos, per la qual cosa contribueix en gran mesura a mantenir els ossos forts. Més enllà de prendre el sol també podem canviar la nostra alimentació o bé prendre suplements que contenen vitamina D, així que a continuació us expliquem tot el que heu de saber al respecte. 

Aliments i suplements per pujar la Vitamina D

Abans de parlar de la dieta i els aliments que més ens aporten vitamina D cal mencionar que la forma més directa i senzilla d’augmentar els nivells en el nostre organisme és a través de l’exposició solar. Els experts recomanen una exposició de 5 a 20 minuts entre les 10 del matí i les 12 del migdia, horari en que el sol encara no crema tant com al migdia, on pot arribar a ser perillós estar al carrer.

No per aquest motiu hem de deixar de posar-nos protector solar. De fet, aquest ha de ser d’alta graduació per protegir-nos bé i aconseguir l’aportació de vitamina D sense arriscar-nos a cremar-nos ni patir cap de les complicacions a llarg termini que poden sorgir per l’excés de prendre massa el sol i sense precaucions.

Tornant als aliments que ens aporten vitamina D, sobretot si ens trobem a una època de l’any on no hi ha tant de sol, cal incloure els següents a la nostra dieta:

 • Peix blau: és el rei de la Vitamina D en exemplars com sardines, bonítol, tonyina, anguila, verat, arengades...també aporten altres nutrients essencials com els àcids grassos omega 3.
 • Alvocat: ric en aquesta vitamina a més de contenir àcids grassos cardiosaludables, minerals, entre els quals destaquen el potassi, el calci o el magnesi, i altres vitamines de diferents grups.
 • Làctics sencers: i evitar sempre que sigui possible els làctics desnatats o semidesnatats.
 • Pollastre i vedella: també suposen una font important de vitamina D, però inferior a la que ens aporten altres dels aliments esmentats. Cal esmentar també el fetge boví, que destaca per la seva aportació vitamínica. 
 • Bolets: com xampinyons especialment, tot i que en general es sol trobar més vitamina D als aliments d’origen animal.

També tenim disponibles diversos suplements que podem comprar a través d’Internet o bé a la farmàcia i ens aporten una sèrie de vitamines addicionals en cas de que sentim que podem estar patint un dèficit de vitamina D. Sentir cansament i debilitat és un dels símptomes més clars de que ens falta aquest element a l’organisme, i amb el pas del temps pot derivar en altres problemes més greus com la pèrdua de densitat òssia. La forma més senzilla de detectar si tenim una manca de vitamina D és fer-nos una anàlisi de sang per detectar-ho i poder tractar-ho a temps, quan encara som joves.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive