Plànol del projecte del nou hospital sociosanitari de Mataró. Foto: Consorci Sanitari del Maresme
Plànol del projecte del nou hospital sociosanitari de Mataró. Foto: Consorci Sanitari del Maresme

Així serà el nou i anhelat hospital sociosanitari de Mataró

El centre per a malalts de llarga durada, que substituirà el Sant Jaume, es construirà davant l'Hospital, tindrà 244 places i costarà 13 milions d'euros

banner no facis cua3
 

Ja fa molts anys que Mataró i el Maresme central reclamen la creació d'un nou hospital sociosanitari que doni cobertura a aquest territori i que substitueixi l'obsolet Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, amb l'objectiu de donar cobertura i tractament als malalts pluripatològics, de llarga durada i/o d'edat avançada. L'anhelat projecte va rebre l'impuls necessari en ser inclòs als pressupostos de la Generalitat de 2023 i aquest dissabte, dia 1 d'abril, se n'han començat a conèixer els detalls.

El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha visitat avui les instal·lacions de l'Hospital i el solar, just enfront del centre, on es farà el nou sociosanitari, conegut tècnicament com a Hospital d'Atenció Intermèdia. L'ha acompanyat l'alcalde de Mataró, David Bote, i el gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, que precisament cessarà en el càrrec passada la Setmana Santa. Plegats han explicat com es configurarà el nou centre hospitalari, que tindrà un cost de 13 milions d'euros i comptarà amb 244 llits, a banda de 80 places d'hospital de dia, repartits en 14.000m2.

WhatsApp Image 2023 04 01 at 15.29.01

Les autoritats, de visita a l'Hospital de Mataró, aquest 1 d'abril. Foto: V. B. 

"Volem que sigui un hospital modèlic en el seu àmbit, per atendre els pacients crònics pluripatològics, que serveixi per descongestionar l'hospital de Mataró, descarregar l'atenció primària per fer-la més efectiva i, sobretot, per millorar la qualitat de vida dels pacients", ha resolt el conseller. Balcells ha reconegut que es tracta d'un equipament urgent i "prioritari", i per això s'ha compromès a que la Generalitat el construeixi "el més ràpid possible".

Encara sense data

Però ni el conseller ni l'alcalde s'han atrevit a posar data, encara, a la finalització de les obres. Aquestes es preveuen que puguin començar, segurament, el primer terç de l'any 2024. El solar de la carretera de Cirera, encaixonat entre l'Hospital i el camp d'Hoquei Herba, encara s'ha de cedir a la Generalitat, en un tràmit que no es podrà complir a través del Ple municipal fins passades les eleccions. Bote ha reconegut que s'han produït algunes complicacions en aquest procés, i també ha assenyalat que el consistori volia assegurar-se a l'hora de fer el pas que hi hauria la inversió necessària per impulsar el projecte. 

"Fa molt de temps que necessitem aquest hospital, i l'hem de tenir el més aviat millor", ha assenyalat l'alcalde, que ha celebrat el compromís de la Generalitat com "una molt bona notícia per a Mataró, el Maresme i la sanitat pública, que ha patit molt". 

WhatsApp Image 2023 04 01 at 15.29.27

El sociosanitari es construirà al solar on hi ha el pàrquing a l'aire lliure de l'Hospital. Foto: V. B. 

Atenció intermèdia i hospitals de dia

El nou Hospital d'Atenció Intermèdia es construirà al llarg de la carretera de Cirera, enfront de l'Hospital de Mataró, ocupant part del solar avui destinat a pàrquing a l'aire lliure. A banda dels 244 llits per a l'ingrés de pacients crònics de diferent tipologia, la novetat anunciada avui és la inclusió en el projecte de tres hospitals de dia (edificis sanitaris assistencials on el pacient rep les teràpies que necessita sense haver d'abandonar el seu entorn familiar i de llar), que sumen més de 80 places en total.

En una segona fase, que encara no té pressupost compromès, el projecte preveu edificar en el mateix solar un altre edifici d'ampliació de l'Hospital de Mataró, on s'hi instal·laran consultes externes, el centre de dades de l'equipament hospitalari i una unitat docent. 

Hospital Sant Jaume. Foto: R.Gallofré

El nou equipament substituirà l'Hospital Sant Jaume. Foto: R.Gallofré

El Sant Jaume, "al límit"

La urgència de substituir l'actual hospital de Sant Jaume com a centre de referència en l'atenció intermèdia o sociosanitària s'ha posat de manifest aquest mateix 2023 arran de la denúncia feta pel comitè d’empresa i la coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública, que han assegurat que l'equipament del centre de Mataró està "al límit" i han exigit més recursos per garantir la qualitat de vida dels pacients ingressats. 

 

 

Comentaris (7)

victòria Florenza Fa 10 mesos
molt parlar del projecte . Però, quan sera real ??? Es necesari pel Maresme . Sant Jaume ha quedat absolet . Necesitem una realitat !!!
Gina Fa 10 mesos
Ara faltarà un projecte que duri deu anys i no s'acabi fent, d'una estació d'autobusos...no s'entén que una ciutat com Mataró no en tingui...
Daniel Sanroque Fa 10 mesos
Que és una infraestructura necessària per a Mataró, i comarca, és innegable. Que s'hagi hagut de produir una denúncia del comitè d'empresa i la coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública, una vergonya. Doncs era una cosa que l'Ajuntament, si s'hagués preocupat, deuria haver sabut. Però que no es pugui signar la cessió dels terrenys fins després de les eleccions, és una barroera maniobra política per guanyar vots.i intentar dir, entre línies, si no voteu a l'actual partit de gove
Domingo Amador Momblan Fa 10 mesos
Gestió pública o privada.? Estem demanant que es recuperi la sanitat pública i de qualitat.
Maria Rosa Fa 10 mesos
I que pensen fer amb el hospital Sant Jaume? Espero que no se'ls ocurreixi tiral
Helena Homs i Rico Fa 10 mesos
Ara correm-hi tots no? Vinga a pendre el pel a no se, pero a mí no.........., de totes maneres ven vingut .........per qui no hagi mort...........apa salut
Jordi Fa 10 mesos
Ohhh Bote,quan hi ha eleccions? Omplim Mataró de cartells i es farà,farà.. però d'aquí 4 anys tornarem a veure farem.. Mentrestant Mataró fot fàstic i pena
Toni Fa 10 mesos
Veig que es construirà en les antigues pistes fe conduir ??? O sigui que ens quedem els usuaris de l’hospital amb menys aparcaments. Seria bo també pensar que els pacients de l’hospital els hi cal aparcament.
Marta Fa 10 mesos
I encara hi haurà més usuaris, als del sòciosanitari també els caldrà aparcar

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive