Els comuns aconsegueixen el compromís pel nou hospital sociosanitari de Mataró
Els comuns aconsegueixen el compromís pel nou hospital sociosanitari de Mataró

Els comuns aconsegueixen el compromís pel nou hospital sociosanitari de Mataró

En Comú Podem inclou el projecte del nou equipament sanitari pel primer trimestre del 2023 en el seu acord de pressupostos de la Generalitat

El nou hospital sociosanitari de Mataró que ha de substituir el desfasat Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena deixarà de ser una promesa vaga i inconcreta gràcies a En Comú Podem. El grup ha arrencat del govern de la Generalitat el compromís d’iniciar el projecte el primer semestre de 2023 dins l’acord de pressupostos pel proper any. Ara falta que s’aprovin els comptes i que es compleixi l’acord. 

L’Hospital d’Atenció Intermèdia, que és com anomena el propi Consorci Sanitari del Maresme a l’equipament que s’ha d’alçar davant per davant de l’actual Hospital de Mataró, al barri de Cirera, és una de les concrecions de l’acord signat entre el govern i el grup parlamentari dels comuns, encapçalat per Jessica Albiach.

El text de l’acord inclou que  “el Departament de Salut es compromet a iniciar el projecte del nou sociosanitari de Mataró tan bon punt l’Ajuntament posi el solar a disposició del Servei Català de la Salut. El solar està identificat i el compromís de Salut és encarregar el projecte el primer semestre del 2023 i, així que hi hagi projecte, executar l’obra”. Per tant no és només una intenció, és també un calendari. Des del 2017 que Salut ha amagat en tots els pressupostos i inversions el que ara compromet en virtut de l’acord pressupostari amb En Comú Podem.

L’Hospital de Mataró ja autogenera un 4,4% del que consumeix. Foto: Csdm

L’Hospital de Mataró tindrà al davant el nou sociosanitari. Foto: Csdm

 

Falta el tràmit de Mataró

L’acord entre En Comú Podem i el govern de la Generalitat inclou textualment el tràmit que falta i que depèn de l’Ajuntament de Mataró i és que aquest encara no ha pogut posar a disposició el solar que ha d’acollir l’equipament. La raó, que són tres parcel·les que tenen dimensions diferents als registres i cadastre i són també de propietaris diferents. Un embolic tècnic que l’Ajuntament de Mataró confia resoldre a inicis del proper any de manera que faria bo el termini de “primer semestre del 2023’ per a un primer projecte del nou Hospital d’Atenció Intermèdia. En el darrer Ple es va aprovar una declaració d’intencions en favor de la cessió, per mirar de facilitar i accelerar el tràmit.

L’Hospital d’Atenció Intermèdia tindrà uns 14.000m2 i comptarà amb 250 llits, respecte als 90 que hi ha actualment a Sant Jaume i Santa Magdalena. L’equipament té el pla funcional ja establert i segons càlculs del Consorci Sanitari del Maresme té un pressupost de 30 milions d’euros i hauria d’estar en funcionament el 2025.

Un acord que prioritza la salut

Els recursos destinats a l'atenció primària sanitària han estat una de les prioritats per a les negociadors dels comuns. I han reclamat insistentment que un 25% del total de diners que van a parar a Salut s'han de dedicar a l'atenció primària. Finalment, Govern i ECP han acordat incrementar en 279 milions d'euros els recursos en aquest àmbit assistencial, que representa un augment del 15,3% respecte del pressupost del 2022. L'objectiu, segons el document, és que "en l'execució pressupostària es pugui arribar als 2.350 milions d’euros, sempre que la disponibilitat de nous professionals ho permeti".

Encara en sanitat, destaquen 100 milions per un pla de millora de l’accessibilitat als equips d’atenció primària (EAP) amb l’objectiu principal que, abans que acabi el 2023,"totes les persones que ho necessitin siguin ateses en 5 dies o menys pel professional més adequat a cada situació clínica". Així com 400.000 euros per fer front a la covid persistent, 1,8 milions per a un pla de prevenció del suïcidi i 40,8 per impulsar la salut bucodental.

Arxivat a:

Comentaris (2)

I un nou hospital, quan? Fa 1 any
L'hospital de Mataró és insuficient des que va néixer. I cada cop es demostra més amb la deficient atenció que presta. ¿Quan tindrem un hospital amb la capacitat necessària per a atendre l'àmplia població que té assignada, que son moltes poblacions del Maresme, a més de Mataró?
SANTIAGO Fa 1 any
Esto del barrio de cereza y santo Jaume es lamentable...INCULTURA

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive