Entrenar al matí o a la tarda.
Entrenar al matí o a la tarda.

Paula Saez

Esport matí o vespre? Què diuen els experts?

Us expliquem el que diuen els experts sobre si és més recomanable fer esport al vespre o bé al matí, ja que solen haver-hi molts dubtes al respecte.

Tenir una rutina d’esports habitual és més que recomanable per assegurar-nos de mantenir el nostre cos actiu i la ment desperta. Degut als ritmes de feina i de vida que molts portem, no sempre comptem amb l’energia ni el temps necessaris per poder dedicar part de la nostra jornada a exercitar-nos. Si tot i això aconseguim organitzar-nos i planificar una rutina, és comú que aparegui un dubte: quan hauríem de fer esport: al matí o al vespre? A continuació us traslladem l’opinió d’un doctor expert per a que podeu comptar amb tot el coneixement i eines a les vostres mans abans de decidir-vos i optar per un horari o l’altre.

És millor fer esport al matí o al vespre?

Cada persona té una sèrie de rutines diferents i és precisament aquest factor el que hem de tenir en compte a l’hora de tractar de resoldre el dilema de quin és el millor horari per fer exercici. Concretament, és l’anomenat ritme circadià el que marca el funcionament de cada individu i la seva capacitat d'exercir diverses activitats en cada moment del dia. Per tant, es tracta d’una de les variables que determina quan una persona se sent millor per sortir a córrer, muntar en bicicleta o practicar esport al gimnàs, per exemple. Aquest ritme biològic influeix en la pressió de la sang, la temperatura corporal, el nivell d'hormones i la freqüència cardíaca, elements que influeixen en la predisposició del nostre cos per fer exercici.

Tal i com esmenta el doctor Luis Franco Banfonte, secretari general de la Federació Espanyola de Medicina Esportiva, FEMEDE: “Va en relació amb les fases de llum i foscor, amb les estacions de l'any i amb les característiques de cada persona. No es pot extrapolar de forma general ja que és una qüestió individual. Des del punt de vista metabòlic i fisiològic, és recomanable fer exercici físic allunyat de les hores de cada àpat”. El doctor conclou la seva explicació assegurant que per a complir aquest factor, el millor moment del dia és a primera hora del matí.

Si finalment ens decidim a fer exercici als matins, podem aconseguir d’una sèrie de beneficis com establir una rutina i ser consistents per garantir el fet de fer exercici amb regularitat, així com evitar que sorgeixin compromisos o obligacions durant el dia que causin un retard o cancel·lació de la rutina d’exercici, que hauria d’estar bastant amunt en la nostra llista de prioritats.

"Si fem exercicis que requereixen mobilitat, com córrer o muntar bicicleta, s'incrementen algunes hormones o alguns neurotransmissors com les endorfines que fan que ens sentim millor, que estiguem amb més vitalitat i més animats. Per tant s'afronta el dia molt millor, no només des del punt de vista psicològic sinó també fisiològic", afegeix el doctor Franco Banfonte.

Tot i això, hi ha persones que es desperten amb poca energia o no tenen temps d’exercitar-se abans d’anar a treballar. Per a tot aquells, també és recomanable fer exercici al vespre, però mai a partir de les 21h o 22h, perquè pot afectar el ritme de la son i retardar la necessitat d’anar a dormir.

Font: BBC

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive