Vitamines per a la teva dieta
Vitamines per a la teva dieta

Paula Saez

Vitamines per a la teva dieta

Més enllà de la vitamina D hi ha d’altres molt rellevants que no poden faltar en la nostra dieta i alimentació sana i equilibrada.

Menjar de forma equilibrada i portar una alimentació variada que ens aporti totes les vitamines i nutrients que el nostre cos necessita és essencial per poder assegurar-nos d’estar sans i forts.

La Vitamina D és de la qual solem sentir a parlar més sovint, però hi ha moltes altres com la vitamina C o la B12 que hem de tenir en compte a l’hora de planificar la nostra dieta setmanal. A continuació destaquem els principals tipus de vitamines i us parlem dels aliments que les contenen.   

Les vitamines que han d’estar presents a la dieta

 • Vitamina B12: ajuda a mantenir les cèl·lules nervioses i sanguínies sanes i a la producció d'energia de l'organisme. A mesura que ens fem grans és més difícil assimilar correctament grans quantitats d’aquesta vitamina, per la qual cosa s’han de reforçar a la dieta aliments com carn, peix, ous, llet i lactis. En el cas dels vegetarians també es poden prendre cereals o bé suplements per assegurar-se de no patir un dèficit d’aquesta vitamina.
 • Vitamina C: aporta col·lagen, elasticitat, més llum i menys taques a la pell i es troba present a fruites i verdures com el bròquil, el pebrot, els espinacs, el tomàquet, la patata i els cítrics com taronges o mandarines.
 • Vitamina D: essencial per a la salut òssia i la correcta absorció de calci. La font principal per aconseguir aquesta vitamina es prendre el sol, però també es troba present principalment a aliments com peixos grassos, com la tonyina, el verat o el salmó; fetge boví, formatge, rovell d'ou i marisc. 
 • Vitamina B6: ajuda principalment a la regulació de la son, la gana i l'estat d'ànim, per la qual cosa té un paper molt rellevant en les capacitats cognitives, la fabricació de glòbuls vermells i el funcionament immune. Està present principalment en la carn, vegetals, fruits secs i cereals integrals a banda dels aliments enriquits especialment amb aquesta vitamina.  
 • Ferro: present en aliments com llenties, mongetes blanques i espinacs, es tracta d’un tipus de mineral present al nostre cos que cal reforçar per la seva funció d’ajuda a portar oxigen a les cèl·lules. És especialment important en el cas de les dones que estan embarassades o bé planegen la gestació. Més enllà dels aliments esmentats, també trobem fonts de ferro en la carn magra, les aus i els mariscs.
 • Folat i àcid fòlic: importants especialment durant les tres primeres setmanes d'embaràs. Present als vegetals de fulla verda, fruites i sucs de fruita, així com els llegums com els cigrons i mongetes seques, és estrany patir un dèficit d’aquesta vitamina.

En general, la vitamina de la qual és més comú patir un dèficit és la D, ja que no sempre podem prendre el sol tot el que ens agradaria i sobretot a les èpoques més fredes de l’any l’assumpte es complica encara més. 

Fer-nos anàlisis de sang regularment ajudarà a controlar aquestes pujades i baixades de vitamines al nostre organisme per poder així actuar en conseqüència.   

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive