vitamina b12
vitamina b12

Vitamina B12, tot allò que cal saber

La vitamina B12 és essencial per al funcionament del cervell i del sistema nerviós

De vitamines n’hi ha moltes, i totes elles tenen alguna relació amb les diferents funcions del nostre cos. Avui posarem el focus en la vitamina B12, que segurament és la més coneguda de la família de les ‘B’. La seva implicació en nombrosos processos biològics n’avala la importància. Però, quins efectes té en el nostre cos i per què és vital no oblidar-nos de la seva existència, especialment si ens basem en una alimentació vegana? Respondrem a les qüestions recollint els apunts del divulgador científic i expert en la matèria, Santiago Campillo.

Què és la vitamina B12?

La vitamina B12, o cobalamina, és una vitamina hidrosoluble (que es dissol en aigua) essencial per al funcionament normal del cervell i del sistema nerviós, i per a la formació de la sang i de diverses proteïnes, així com el metabolisme energètic. Aquesta vitamina es produeix de manera natural gràcies a la simbiosi bacteriana, encara que la podem adquirir en l'alimentació.

Per a què serveix la vitamina B12?

La vitamina B12 és especialment important en el metabolisme energètic, en la síntesi d'ADN i en la maduració dels glòbuls vermells. La B12 actua de coenzim. És a dir, ajuda als enzims a realitzar la seva funció. És vital per a la divisió cel·lular i també és indispensable per a mantenir el bon estat de la mielina. D’aquesta manera, resulta beneficiosa per al sistema nerviós.

L’anèmia com a conseqüència d’una manca de vitamina B12

Una anèmia relacionada amb la vitamina B12 pot trigar a fer-se present a causa de les reserves que tenim en el nostre organisme i la nostra capacitat de sintetitzar aquesta vitamina gràcies als organismes simbionts amb els quals convivim. De totes maneres, acaben apareixent símptomes com el cansament, la feblesa, el malestar general, la pèrdua de gana i de pes... Si el dèficit persisteix pot aparèixer una anèmia megaloblàstica i això redueix la nostra quantitat de glòbuls vermells. També poden aparèixer alteracions neurològiques com entumiment i formigueig a les mans i als peus. Altres símptomes de la deficiència de vitamina B12 inclouen problemes d'equilibri, depressió, confusió, demència, mala memòria i inflamació de la boca o de la llengua.

Per què és important prendre suplements en una dieta vegetariana i vegana?

Tot i que som capaços de sintetitzar vitamina B12 gràcies a l'acció de diversos microorganisme simbionts, necessitem àcid fòlic i altres precursors adequats per tal d’assegurar una correcta producció d'aquesta vitamina. En el cas d'una dieta estrictament vegetariana o vegana, haurem de prendre aquesta vitamina mitjançant suplementació.

És veritat que certes algues contenen la vitamina B12, però no és la vitamina B12 que nosaltres necessitem sinó un anàleg biològicament inactiu per a l'ésser humà. És més, el consum d'aquestes algues pot emmascarar en les analítiques una deficiència de B12, per la qual cosa el més segur sempre serà prendre suplements amb fonts externes. D’aquesta manera podrem assegurar la presència d’aquesta important vitamina en la nostra dieta.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive