Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni
Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni

Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni

El temps necessari per descansar varia per edats i cal seguir-lo per estar fresc com una rosa.

Segur que moltes vegades ho heu sentit a dir a pares o avis: heu de dormir 8 hores. Una recomanació/exigència que heu escoltat des de ben petits. Però són realment vuit, les hores necessàries per descansar com toca? Doncs els experts apunten que depèn de l’edat. Ho explicava el 324 en un article amb doctors i doctores especialistes del son.

Quantes hores hem de dormir?

Els adults necessiten dormir entre set i nou hores cada dia. També és cert que això depèn de diversos factors, com ara la qualitat del son, si fa moltes hores que no dormim o dies que no hem dormit prou...

El temps necessari també varia per edats. Els nadons, fins al 12 mesos, han de dormir entre 12 i 16 hores. A mesura que creixen el temps va disminuint: entre 11 i 14 hores fins als dos anys, de 10 a 13 hores entre els tres i els cinc, entre 9 i 12 fins al 12 anys i unes 8 o 10 durant l'adolescència. La gent gran necessita dormir les mateixes hores que els adults, però els seus patrons poden diferir i tenen son més discontínua o la reparteixen durant el dia.

D’altra banda, el psicòleg clínic Ángel Rull apuntava a El Periódico una sèrie de consells per evitar l’insomni.

No prenguis pastilles

La medicació únicament indueix el cos a dormir a través de la sedació. Però si la base resideix en les preocupacions, aquestes no acabaran. Sempre és millor, per tant, gestionar els problemes de son sense prendre somnífers.

Les preocupacions, totes juntes

No hi ha res més esgotador que estar tot el dia donant voltes a les mateixes idees. Busca una alternativa bastant eficaç des d’un punt psicològic: reserva 30 minuts al dia per pensar en tot allò que et treu el son. Durant el dia, quan et vinguin mals pensaments, ignora’ls fins que arribin els 30 minuts de rigor.

Sense pantalles

Ni mòbil, ni televisió, ni ordinador, ni tan sols despertadors lluminosos. El cervell necessita foscor total perquè la melatonina actuï i ens indueixi al son.

Aixeca’t del llit

El cervell treballa per associacions. Quedar-te al llit si no pots dormir farà que l’associïs a estar despert. Si fa més de mitja hora que estàs al llit sense dormir, aixeca’t, surt de l’habitació i fes alguna tasca monòtona, des d’uns mots encreuats a planxar.

Respira

Pensament i cos estan directament units. Si el cap s’accelera, també ho fa el cos. Però podem jugar amb això. Relaxa el cos, per exemple, respirant de forma pausada i profunda una vegada que et fiques al llit. Veuràs com els pensaments van frenant a poc a poc.

Fonts: 324 i elperiodico.cat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive