La psicologia ajuda al dia a dia.
La psicologia ajuda al dia a dia.

Marc Mayola

Fora tabús: la importància de la psicologia en el dia a dia

La psicologia és una eina imprescindible que ens ajuda a créixer com a persones i que no s'ha d'associar només a moments crítics.

“Quan les persones vénen per un problema concret i el solucionen, sempre penso i els dic: però que no veus el potencial que tens dins teu? Si et ve de gust, podem treballar el teu creixement i desenvolupament personal, val realment la pena.” És Anna Ortiz, directora de l’Institut PSICO. Psicologia i desenvolupament de Mataró, i té claríssima la importància de la psicologia en el dia a dia de les persones. “Et coneixeràs i et redescobriràs, aprendràs a fer-ho. És clau poder-te conèixer a tu mateix, als altres i a l’entorn. Si domines aquests tres elements és molt més fàcil viure amb plenitud, harmonia, equilibri i benestar.”

Potser molts pensem que, evidentment, ens coneixem perfectament a nosaltres mateixos. L’Anna Ortiz no ho veu així i ho comprova fent tres preguntes; Qui ets? Què vols a la vida? Com ho pots aconseguir? En la majoria de casos, les respostes són per sortir del pas: “Et contesten amb una sola frase. Molts malestars vénen per no trobar sentit en el dia a dia. La psicologia t’ajuda a anar més enllà; construir la teva pròpia identitat, treballar en l’autoestima i guanyar seguretat personal".

Qui ets? Què vols? moltes vegades no ens coneixem prou

La psicologia, doncs, més enllà d’ajudar-nos en diferents problemes, crisis i patiments puntuals, és una eina molt interessant per fer més rica la nostra vida amb una mirada orgànica, transversal i estructural: “Ens ajuda a enriquir la nostra ment. Una ment et pot destruir o et pot construir. Si visualitzem la vida des de la negativitat, ens destruïm. Si treballem des de la positivitat, ens construïm.” Ortiz deixa clar, en aquest punt, que negativitat no és sinònim de pessimisme, sinó una manera de veure la vida “en la qual es poden identificar diversos pensaments ‘disfuncionals’ o erronis, sobre la pròpia persona i el món, que ens perjudiquen i dificulten viure amb qualitat de vida”.

Sovint pensem que situacions desagradables que vivim ens porten directament a una sensació de malestar que, més o menys, podem identificar; ràbia, ansietat, estrès, depressió, culpa o qualsevol altra emoció negativa insana. Ortiz, però, ho enfoca d’una altra manera: “La responsabilitat del malestar no és externa sinó que depèn de mi i de com jo interpreto i avaluo aquestes situacions. Tot està en els nostres pensaments i les nostres creences, que són els responsables de les nostres emocions i dels nostres comportaments. Per tant, si aconseguim redirigir i enfocar de manera diferent certs pensaments, la nostra vida pot canviar i millorar radicalment.”

La psicologia pel dia a dia ajuda a millorar tot allò que ens carreguem a la motxilla i pensem que no ens pesa

La psicologia del dia a dia treballa en l’àmbit intern de cada persona però també posa l’accent en l’àmbit extern, que es compon de quatre àrees fonamentals en la vida de tota persona, les quals condicionen de manera molt important la seva satisfacció personal. La directora de l’Institut PSICO les enumera: “Família, feina o activitats similars que ens facin sentir realitzats, amics i relacions socials i, finalment, aficions.” Si tens aquestes quatre àrees, perfecte. Amb tres vas tirant. Amb dues o menys és molt més difícil trobar el sentit i el significat de la vida.

Un altre àmbit sobre el qual té rellevància la psicologia del dia a dia és el de les relacions amb els altres: “Aquesta individualitat i solitud associada a la Covid, per exemple, és clar que ens perjudica, ens està marcant psicològicament molt més del què ens pensem. A més d’ajudar-nos en les relacions socials, la psicologia també ens ofereix mecanismes per gestionar conflictes i trobar solucions als problemes del dia a dia. En definitiva, aquest treball psicològic ens permet adaptar-nos a la societat però aportant el màxim de nosaltres mateixos i des de la nostra singularitat.”

Incidir en les pors, sempre des de l’afrontament i no pas des de l’evitació, és una altra de les àrees que la psicologia pot treballar amb grans resultats. Com a resum, Anna Ortiz fa referència al secret de ‘les tres C’: “He de Creure en mi i el meu potencial, només així podré Crear el meu projecte vital amb èxit i, inevitablement, Creixeré i evolucionaré com a persona.” La psicologia, en definitiva, ens permet viure amb més consciència i això es tradueix en una major capacitat per aprofitar intensament cada dia i gaudir-ne en plenitud.

Anna Ortiz psicologia i desenvolupament es pot trobar també a la seva pàgina web.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive