Descansar de les xarxes socials: molt necessari
Descansar de les xarxes socials: molt necessari

Descansar de les xarxes socials: molt necessari

Un mal ús d'Internet pot comportar ansietat o trastorns del son.

Passar-te hores i hores refrescant les xarxes socials pot resultar una activitat estimulant i fins i tot plaent però, en realitat, sovint acaba sent una pèrdua de temps i un element que pot arribar a distorsionar aspectes relacionats amb la teva salut mental. No, no estan passant coses... no està passant absolutament res. Com a mínim res que valgui la pena a canvi de posar en qüestió la teva tranquil·litat espiritual. T’has de calmar. Ens hem de calmar. Cal lluitar contra el conegut FOMO: Por de perdre's alguna cosa. FOMO són las inicials de fear of missing out. L’expressió descriu una nova forma d’ansietat sorgida amb la popularització del mòbil i les xarxes socials, una necessitat compulsiva d’estar connectats. 

Un mal ús d'Internet i de les xarxes socials, en casos molt extrems, pot comportar ansietat, depressió, aïllament, trastorns del son… Un de cada sis joves experimentarà un trastorn d'ansietat en algun moment de la seva vida, i les taxes d'ansietat i depressió en els joves han augmentat un 70%.

Un estudi fet a la Gran Bretanya apunta que quatre de cada cinc joves afirmen que l’ús de les xarxes socials fa que els seus sentiments d'ansietat empitjorin. Veure amics constantment de vacances o gaudint de les nits, pot fer que els joves sentin que s'estan perdent coses mentre que altres gaudeixen de la vida. Aquests sentiments poden promoure un "comparar” i un efecte de "desesperació”. 

Les imatges sovint poc realistes que s’ofereixen a les xarxes socials poden fer que els joves tinguin sentiments d'autoconsciència, baixa autoestima i la recerca del perfeccionisme que es pot manifestar com a trastorns d’ansietat. 

La mala qualitat del son creix

D’altra banda, nombrosos estudis han demostrat que l'ús creixent de xarxes socials té una associació significativa amb la mala qualitat del son en els joves. Utilitzar les xarxes socials a través de telèfons, ordinadors portàtils i tauletes a la nit abans de dormir també està relacionat amb un son de mala qualitat. Un de cada cinc joves afirma que es desperta durant la nit per consultar missatges a les xarxes socials, cosa que els porta a ser tres vegades més propensos a sentir-se cansats a l'escola.

La imatge corporal és un altre problema per a molts joves, tant homes com dones. Hi ha 10 milions de fotografies noves carregades només a Facebook cada hora, oferint constantment les possibilitats de comparar-se. Un estudi també ha demostrat que les noies expressaven un desig més gran per canviar la seva aparença després de passar temps a Facebook.

L’assetjament cibernètic és un altre dels factors de risc associats a l’ús de les xarxes socials. Set de cada deu joves han experimentat ciberassetjament. Aquestes estadístiques són extremadament preocupants per la salut general i el benestar de les persones.

Els experts donen consells senzills com apagar el mòbil durant els àpats i sempre al vespre i durant la nit; també recomanen que durant les vacances desconnectem totalment les eines relacionades amb el nostre lloc de treball o el dia a dia, així com aturar l’activitat a les xarxes socials. Sembla fàcil, però probablement us obligarà a lluitar contra certs tics i sensacions properes a l’angoixa.

Fonts: Departament d’Ensenyament, Sant Joan de Déu i sombenestar.com.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive