El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials
El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials

El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials

Dades que generen preocupació: Gairebé el mateix percentatge admet deixar de fer coses per connectar-se

El 60% dels joves té dependència de les xarxes socials, i gairebé el mateix percentatge, el 59,7%, admet deixar coses sense fer per connectar-s'hi. Són les conclusions d'un estudi elaborat per la infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) Verónica Fernández, que ha analitzat les conductes dels estudiants a les xarxes socials en un centre educatiu de Terrassa. L'enquesta es va fer a 149 joves majors de 14 anys, tots ells estudiants d'ESO. El 68,8% de la mostra va referir gastar més de 3 hores al dia en xarxes socials, amb una elevada dependència, amb freqüència de xafardeig i actituds pro-violentes. Aquesta dependència es va veure més en noies que en nois.

L'estudi mostra que quan hi ha més freqüència de xafardeig a les xarxes creixen també més les actituds pro-violentes. Un 33% dels alumnes van declarar estar d'acord o molt d'acord amb la utilització de la violència com a defensa legítima, mentre que el 21,5% de les persones es va mostrar indiferent al respecte.

On són els pares?

Molts dels enquestats van declarar escassa supervisió adulta. És infreqüent o nul·la en el 39,1% dels casos dels centres docents i en el 55,4% en les llars. La supervisió familiar és menor en els homes i en les persones de més edat. En canvi, es va observar que la utilització de les xarxes era segura i responsable.

L'estudi revela també una tendència a posseir les mateixes xarxes socials. Així, en el moment actual hi ha major nombre de persones utilitzant WhatsApp, Instagram i Tik-Tok que abans de la pandèmia.

L'autora de l'estudi, Verónica Fernández, ha constatat que aquesta elevada dependència de les xarxes, el xafardeig i les actituds pro-violentes suposen un elevat risc de desenvolupar 'ciberbullying', especialment en dones i en els més joves.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive