El calci és important.
El calci és important.

Com tenir cura d’ossos i articulacions

Us proposem una sèrie d’accions i la alimentació adequada per prevenir el desgast dels ossos i la inflamació de les articulacions

Quan ets jove penses que tot ho pots, però arriba un moment de la vida en el qual has de començar a tenir en compte certs aspectes del teu cos; l’edat, la genètica o el sexe són factors que determinen la salut òssia i articular. No podem influir en aquests paràmetres, però sí que hi ha coses que podem fer per prevenir el desgast dels ossos i la inflamació de les articulacions.

Per fer front a la inflamació i als dolors articulars, l’alimentació és clau. L’estrès i els aliments processats, els sucres refinats, els productes animals i la sal contribueixen a augmentar l’oxidació i la inflamació; en canvi, una alimentació equilibrada rica en fruites, verdures i cereals integrals ajuda a mantenir les articulacions fortes i saludables.

El calci
És el mineral principal de l’os i incideix en moltes funcions biològiques. Un excés pot dur a calcificacions –que poden provocar dolor–, però un dèficit debilita els ossos. Per aconseguir que el calci es fixi als ossos cal fer activitat física. Es recomana un mínim de 20 minuts d’activitat física moderada al dia per mantenir-se saludable. Les fonts principals de calci són l’alga wakame, el sèsam, les ametlles, els cigrons, les bledes, el bròquil, la coliflor, la col kale o la llet.

El fòsfor
És el segon mineral més important de l’os i ha d’estar molt ben equilibrat amb el calci. Cal vigilar el consum de begudes carbonatades i d’aliments processats perquè desequilibren la relació calci-fòsfor. Les fonts principals de fòsfor són peixos, carns, llet, cereals integrals, llegums, llavors i fruita seca.

El magnesi
Regula l’absorció i l’assimilació del calci, i també és necessari per formar i metabolitzar la vitamina D. El consum d’alcohol pot dificultar-ne l’absorció. Les fonts principals són les pipes, el sèsam, les ametlles, els cereals integrals i les verdures de fulla verda.

El silici
Intervé en la formació i manteniment del col·lagen, així com de pell, ungles, músculs i tendons. Podem obtenir silici dels cereals integrals (com civada, mill o ordi).

A més, és important assegurar-se altres elements vitals per protegir i poder formar ossos i articulacions com els següents:

Vitamina D
És la vitamina clau per mantenir una bona salut òssia, ja que millora l’absorció del calci i el fòsfor des de l’intestí. Prendre de 15 a 20 minuts diaris de sol o ingerir aliments com sardina, salmó, tonyina, ous o llet ajuda a mantenir la qualitat dels ossos.

Vitamina C
És la vitamina essencial per formar col·lagen i ajuda al funcionament normal dels vasos sanguinis, ossos, cartílags, dents i pell. És també un gran antioxidant que protegeix del dany oxidatiu. Les fonts principals són el pebrot, la col, el bròquil, el kiwi o la papaia.

Omega-3 (DHA i EPA)
Té un gran poder antiinflamatori capaç de prevenir la degeneració cel·lular. El trobem en llavors, fruita seca i peix blau petit.

Finalment, i igualment important, cal mantenir una hidratació adequada. El 70% del cos és aigua, que lubrica les articulacions i evita que es desgastin i que s’inflamin.

Evidentment, s’aconsella tenir cura de les articulacions quan hi ha dolors articulars, però també ho han de fer persones sanes que passen moltes hores dretes, persones que durant la jornada laboral carreguen molt de pes, les que van a gimnàs i totes les que tenen més de trenta anys (per la disminució de producció de col·lagen). Al mercat hi ha complements pensats per mantenir i protegir la salut d’ossos i articulacions amb composicions que uneixen elements antiinflamatoris, col·lagen tipus II, vitamines i minerals adequats per a la salut òssia.

Font: etselquemenges.cat

Comentaris (1)

M. Àngels Juan Daniel Fa 1 any
Mòlt interessants tots els consells

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive