Deixar de fumar significa salut. Foto: iStock
Deixar de fumar significa salut. Foto: iStock

Redacció

Com reacciona el cos quan deixem de fumar

Deixar de fumar genera, d’entrada, importants efectes relacionats amb la síndrome d’abstinència però, a la llarga, és una benedicció pel nostre cos

Deixar de fumar acostuma a suposar un exercici de convicció i de persistència. La síndrome d’abstinència dels primers dies genera tota una sèrie d’efectes psicològics i fisiològics gens agradables; ansietat, irritabilitat, augment de gana, dificultat per dormir, desànim, entre d'altres. Cal ser conscient que són efectes transitoris i que, amb el pas de les setmanes, aniran desapareixent. Però sobretot és important veure que els efectes a llarg termini de deixar els cigarrets seran molt beneficiosos pel nostre dia a dia, per la nostra salut i pel nostre cos. Alguns estudis, fins i tot, apunten que la dependència a la nicotina no sol durar més d'una setmana. A més, tot i que els símptomes d'abstinència poden ser molestos i importants, no suposen riscos per a la salut.

En canvi, els efectes de deixar-ho, com dèiem, són notoris i fonamentals per viure en plenitud física. De fet, diversos especialistes apunten que, al cap de pocs minuts de no fumar, ja es nota una disminució de la pressió arterial i del ritme cardíac. En poques hores, el cos experimenta un descens dels nivells de monòxid de carboni a la sang i, en conseqüència, un augment del nivell d'oxigen.

Normalització progressiva del cos

Al cap de 2-3 dies, es produeix una normalització progressiva dels sentits de l'olfacte i del gust. Desapareix l'halitosi (mal alè) i el color groc en dits i ungles anirà passant a millor vida.

D’aquesta manera, progressivament, cada mes i any sense consumir tabac repercuteix positivament en la nostra salut. A llarg termini, deixar de fumar comporta:

 • Una disminució del risc dels diferents tipus de càncer associats (com el càncer de pulmó, vies respiratòries, cèrvix, bufeta i pàncrees).
 • Una reducció notable del risc de patir malalties de les vies respiratòries com asma, bronquitis i altres malalties cròniques (emfisema i bronquitis crònica). A més, l'entorn familiar del fumador també se’n beneficiarà.
 • Una disminució del risc de malaltia cardiovascular.
 • El risc d'al·lèrgies i malalties de l'àrea ORL també es veu reduït.
 • La pell també es conservarà jove durant més temps perquè el tabac afavoreix l'envelliment cutani i una pitjor cicatrització de les ferides.
 • Menor risc de malalties relacionades amb les dents, càries i millora de les taques dentals.

En resum, deixar de fumar és sinònim de salut.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive