Són molts els termes anglesos que hem acabat incloent a la nostra llengua de forma directa o bé adaptada. Running o fitness són només dos exemples que ens venen al cap, però també hi ha mols relacionats amb l’àmbit de la gastronomia i la restauració. Avui ens centrem en estudiar l’origen, evolució i característiques del brunch, un àpat que es situa entre el esmorzar i el dinar i que de ben segur molts heu pres sense ni tan sols saber-ho.
Què és el brunch?
Brunch és un terme que sorgeix de la combinació dels termes anglesos breakfast (esmorzar) i lunch (dinar). No és un detall intranscendent, ja que es tracta d’un àpat situat entre aquests dos esmentats. De fet, per a molts és simplement un esmorzar tardà o un dinar primerenc.
El seu origen es remunta a l’Anglaterra de finals de segle XIX. Concretament, prové de l’època en la que la gent apoderada donava lliure el diumenge als seus servents i ells aprofitaven el temps per preparar una gran varietat de plats per a ser consumits al llarg del matí i la tarda.
Avui dia podem trobar molts restaurants o cafeteries especialitzats en brunch, ja que en els darrers anys ha guanyat en popularitat. Per suposat, és tracta d’una pràctica que podem dur a terme desde casa, tot i que és probable que ja ho fem. Per donar-vos algunes idees, a continuació us oferim una sèrie de recomanacions i plats destacats del brunch.
Quins plats s’acostumen a menjar als brunch?
Normalment el brunch està compost per plats salats, dolços i begudes. Poden variar en gran mesura en funció de les nostres preferències, però l’ ingredient estrella sol ser l’ou en qualsevol de les seves formes: fregit, passat per aigua, dur, etc. D’altra banda, aquestes són algunes idees de plats que podem demanar a un local especialitzat o bé fer a casa (ja que són molt bàsics, amb ingredients senzills):
- Torrades diverses amb ingredients que es poden combinar entre ells, com per exemple: tomàquet amb oli d’oliva verge extra, mantega i melmelada, embotits com el pernil, formatges, salmó o alvocat. La majoria d'aquestes torrades es coronen amb ou al gust.
- Truites a la francesa: farcides amb formatge, altres varietats o només amb ou.
- Ous benedictins: amb la seva salsa holandesa a força de mantega i suc de llimona.
- Quiches i cassoletes salades: fetes amb farina integral, per exemple.
- Altres plats salats: com entrepans, hamburgueses, amanides, pastes, etc.
- Creps: elaborades amb farines de blat, arròs o altres ingredients
- French toast: amb mel i fruites com maduixes i/o nabius.
- Porridge de cereals o sèmoles: acompanyats de fruites, fruita seca o llavors i empolsats amb canyella o cacau en pols.
- Bowls amb iogurt natural i toppings: fruites fresques o deshidratades, cereals, llavors, fruits secs, melmelades o confitures, etc.
- Pastissos, pa de pessic, gofres i brioixeria.
- Begudes calentes o fredes: sucs naturals de fruites, batuts, smoothies, llet, còctels, cafè, te, o begudes vegetals.
Font: nomen
Comentaris