La Policia Local intervé en una de les ocupacions a Mataró. Foto: Jordi Pujolar/ACN
Notícies relacionades
La Policia Local intervé en una de les ocupacions a Mataró. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Les ocupacions baixen més d'un 30% a Mataró en el darrer semestre

De les 385 denúncies penals per ocupacions acumulades a Mataró el 2022, només un 32% es van presentar en els darrers sis mesos

L'Ajuntament de Mataró ja fa setmanes que defensa que s'està experimentant un "canvi de paradigma" en matèria d'ocupacions, ja que s'ha detectat un descens de les mateixes a la ciutat, fins al punt que la Policia Local en frustra més que les que s'acaben consumant. I ara el consistori ja pot presumir de dades per testificar-ho. En el segon semestre de 2022, les ocupacions van caure més d'un 30% respecte al primer semestre del mateix any.

Es tracta de xifres que s'han donat a conèixer aquest dimecres, dia 1, després de la Junta Local de Seguretat, on també s'ha fet balanç de la pressió policial contra els delinqüents multireincidents a la ciutat. Pel que fa a les ocupacions, s'ha posat de manifest que durant el 2022 es van registrar 385 denúncies penals per ocupacions. D'aquestes, només un 32% s'han presentat en els darrers sis mesos, de manera que es veu un clar descens respecte a la primera meitat de l'any.

A l'anterior Junta de Seguretat, celebrada al novembre, ja es va assenyalar que la mitjana d'usurpacions d'immobles consumades a Mataró havia baixat a 25 al mes, una xifra elevada però lluny de les 38 mensuals que es produïen durant la primera meitat de l'any. A més, aquest dimecres s'ha donat a conèixer que en tot el 2022 la Policia Local va aconseguir frustrar fins a 192 usurpacions d'immobles a la ciutat. 

WhatsApp Image 2023 02 01 at 13.30.11

L'alcalde i representants dels cossos policials, després de la Junta Local de Seguretat. Foto: V. B. 

És clau la pressió policial, els judicis ràpids i el protocol per facilitar desallotjaments

Tant l'alcalde de Mataró, David Bote, com el Director General dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, han coincidit en assenyalar que hi ha "múltiples factors" que motiven aquest descens en les ocupacions. A més de l'operatiu de Mossos que va desarticular una màfia que operava en aquest àmbit a la ciutat, Bote i Ferrer han indicat la "bona col·laboració" entre Mossos i Policia Local, així com el protocol que ha elaborat Mataró per accelerar els desallotjaments. Altres causes són l'increment de denúncies penals per part dels propietaris dels habitatges, sovint en mans de bancs i grans tenidors, i la celebració de judicis ràpids, quelcom que en bona part s'ha assolit per la tasca duta a terme per la Unitat de civisme i Convivència (UCC) de la Policia Local. 

"Hi ha un compromís molt gran per part de tots els implicats en la lluita contra les ocupacions", ha manifestat Bote, que ha insistit que seguiran demanant "un canvi legal" per facilitar els desallotjaments. "Aquesta ha de ser la via", ha assegurat. Els fets vinculats a ocupacions, en tot cas, segueixen sent notícia diària a Mataró, com s'ha pogut veure aquesta setmana amb els casos de la pressió veïnal de Vista Alegre contra uns ocupes, o la recuperació d'un local que havia estat usurpat per persones violentes que havien agredit els seus propietaris, a l'avinguda Maresme. 

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive