La Policia Local intervenint en un local ocupat a Mataró Foto: ACN
Notícies relacionades
La Policia Local intervenint en un local ocupat a Mataró Foto: ACN

Més ocupacions frustrades que consumades a Mataró, segons l'Ajuntament

El consistori defensa un "canvi de paradigma" en les ocupacions a la ciutat gràcies als judicis ràpids i a la pressió policial: "Estem acabant amb l'efecte crida"

El nombre d'ocupacions no només ha descendit a la ciutat en el darrer trimestre, en concret un 45% menys segons dades municipals. En aquest camp, que tants problemes ha produït a la ciutat, s'està vivint un "canvi de paradigma", segons ha explicat aquest dimarts el regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez. L'Ajuntament defensa que a dia d'avui hi ha més ocupacions frustrades per la policia que no pas de consumades, trencant amb la tendència dels darrers anys. 

"Els ocupes sabien que podien viure un o dos anys gratis fins a un possible judici", ha dit Jerez

En un dinar de balanç de l'any amb els mitjans de comunicació, Jerez i l'alcalde, David Bote, han analitzat el canvi de situació que es viu amb les ocupacions en els darrers mesos, fruit en bona part, segons han explicat, dels canvis legals que s'estan introduint en aquest àmbit. S'estan implementant judicis ràpids que estan escurçant molt els terminis entre la identificació dels ocupants i el seu desallotjament. "Quan es feia només per via civil els ocupants sabien que podien viure almenys un o dos anys gratuïtament fins que no hi hagués judici", ha relatat el regidor.

Amb aquest canvi processal i amb l'escurçament de terminis, Jerez ha assegurat que "estem acabant amb l'efecte crida", donant a entendre que Mataró ja no és vist com a plaça "fàcil" per ocupar-hi un pis. Això es deuria a la doble pressió judicial, per una banda, i policial, per l'altra, que està aconseguint aturar les ocupacions abans que es puguin donar per consumades i per tant impedeixin el desallotjament immediat. Aquest mateix dimarts s'ha desallotjat una antiga seu bancària a l'avinguda Gatassa. 

El consistori seguirà pressionant a Madrid per canviar la llei

La implementació de judicis ràpids no es fa efectiva en el 100% dels casos, segons ha assenyalat Bote, però sí que ha ajudat a accelerar desnonaments, com ara el cas recent d'un local ocupat a la plaça Gatassa, al barri de Cerdanyola. Mentrestant, el consistori segueix esperant a que es faci realitat la modificació legislativa que permeti el desallotjaments exprés en 48 hores, i que s'està tramitant al Congrés dels Diputats. L'alcalde ha anunciat aquest dimarts que ha convidat la resta de grups municipals a acompanyar-lo a Madrid (a l'octubre hi va anar sense ells) per seguir fent pressó en aquest àmbit. 

 

Comentaris (9)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive