El fantasma d'en Pellofa va aparèixer al seu propi Enterrament. Foto: Quim Vives
Notícies relacionades
El fantasma d'en Pellofa va aparèixer al seu propi Enterrament. Foto: Quim Vives

I el fantasma d’en Pellofa va aparèixer al seu propi Enterrament…

L’Enterrament de la Sardina se salta el guió per criticar el Carnestoltes d’aquest any: “els mataronins us mereixeu un Pellofa de debò”

Mira que va tot guionat i previst, sempre seguint el mateix esquema, sempre obedients al calendari. Però a Mataró aquest 2023 hi ha hagut poquetes coses del Carnestoltes ritual a banda de la Rua que hagin estat el que havien estat sempre. I l’Enterrament de la Sardina en va ser la síntesi. Fora convencions per sorpresa i en lloc de testament va aparèixer el propi Pellofa en format fantasmagòric. El mort prenent la paraula al propi Enterrament. En una pel·lícula no ho compraries però és clar… era el Dimecres de Cendra de Mataró.

L’aparició fantasmagòrica de l’esperit d’en Pellofa va aparèixer per sorpresa al final d’un Enterrament de la Sardina “raret, aquest any hi ha un cert mal rotllo” com va dir la presentadora de l’acte. La conya anava del fet que, sense haver-lo vist en directe al Sant Sopar (suspès aquest any) no se sabia del cert si el Rei dels Poca-soltes era mort o no. En aquesta trama va comparèixer la notària i va comunicar que no hi hauria testament perquè no havia pogut veure el mort. I la Confraria de l’Enterrament va carregar amb bala contra Cultura i el Carnestoltes d’aquest any.

No testament contra la jugada de Cultura

El no testament va retreure una festa i un Pellofa oficials “de penya i vergonyeta” i va criticar que l’Ajuntament hagi “tirat de talonari per pagar el personal i han contractat un setciències que no sap ni escriure un vers”. Igualment van ser crítics amb el denominat ‘Nou CCC’ (el grup instigador del pregó alternatiu de divendres) a qui va dir que només havien fet “un paripé” i “una paròdia de mofa”. Sense testament, la tonada cantada per la gent que omplia la pista del Parc Central va canviar: “donem fe d’aquesta estrofa, què n’hem fotut d’en Pellofa?”.

Les crítiques a l’Ajuntament es van concentrar en la figura del regidor Xesco Gomar, a qui van retreure l’absència i haver pres “la pandèmia com a excusa per canviar la tradició”.

I el fantasma d’en Pellofa va aparèixer al seu propi Enterrament…
I el fantasma d’en Pellofa va aparèixer al seu propi Enterrament…

 

Aparició fantasmagòrica

Acabat el no testament i amb el Parc esperant la cremació va venir l’aparició. L’esperit o fantasma d’en Pellofa apareixia de cos present. En l’any que l’Ajuntament volia accentuar el caràcter infantil, hi ha canalla que va anar a dormir ben espantada de veure de cop en Pellofa, amb veu d’ultratomba, abans de morir del tot. El particular sermó de la muntanya d’aquest esperit excepcional va ser una esmena a la totalitat d’aquest Carnestoltes: al Pellofa del final de la Rua i les seves paraulotes, al nou CCC a qui va retreure “el seu festivalillu” i haver despotricat de les Momerotes i els Botargues (una de les derivades 2.0 del sarau d’aquest any).

El fantasma d'en Pellofa defensant les momerotes i els Botargues


I abans que les seves forces perdessin com sempre, en Pellofa (o el seu fantasma) van acabar dirigint-se als mataronins. “Us mereixeu molt més que aquesta merda de salvapàtries, us mereixeu un Pellofa de debò”.

La vellota, en acció

La vellassa, en acció

 

Una dansa poc visible

Com si la pirotècnia hagués quedat tan descol·locada com la pròpia concurrència amb aquest canvi de guió, a l’hora de la veritat va fallar la cremació del cos d’en Pellofa i la cosa va quedar amb una ràfega de coets. Suficient per desencadenar l’aparició de la vellassa i de les forces quaresmals que, com sempre, s’imposen als vicis del Carnestoltes per més bé que aquests s’emercin a ballar. El que passa amb la ubicació del Parc és que aquesta dansa, a peu dret, l’acaben veient bé quatre files de cadires i para de comptar. I hi ha crítiques que se’n queixen, clar. Aquí és on s’enyora l’àgora o l’amfiteatre que feia la Plaça de la Muralla.

Per la resta, la nova ubicació permet més públic i fa allargar la passa a les comitives funebre i quaresmal, Riera amunt l’una i Riera avall l’altra. Guanyada la partida per la quaresma va aparèixer la Vella Quaresma d’aquest 2023, obra d’Agàpit Borràs i la concurrència va acompanyar-la fins la Peixateria on hi va haver la germanor habitual per aconseguir bunyols i vi calent. Poca conya amb aquests, que des del 2019 que no n’endrapàvem. Això, de moment, ningú ho ha tocat.

Comentaris (6)

Montse Fa 1 any
Podeu arreglar en nom. No es la vellota, es la vellassa. Gràcies
Para pac Fa 1 any
Verguenza dio el acto en si, que critiquen al ayuntamiento o lo que quieran, me da igual. Pero lo que no puede ser es que una fiesta de toda la ciudad y para toda la ciudad acabe siendo siempre un acto para hacer política con la ideología de una parte de la ciudad. El carnaval es ironía y sátira entre otras cosas, pero siempre ridiculizando a los mismos, ya cansa. Algunos se creen los dueños de la verdad y de Mataró
Mataroní intrigat Fa 1 any
Benvolgut "Para pac" Segurament no estavem en el mateix Funeral d'en Pellofa vosté i jo. Li agraitia que m'aclarís: - En quina part de l'acte es feia "política con una parte de la ciudad". No ho vaig veure ni sentir. - Quines son les "reivindicaciones de una parte". - Si el acto "es de todos"... que en espera vostè? Gràcies anticipades per la seva resposta. Jo hi estava i no tinc clar el que diu... segur que vostè també estava allà?
Para pac Fa 1 any
La verguenza es el acto en si, me da igual que critiquen el ayuntamiento o lo que quieran, pero que permanente utilicen actos que son de toda y para toda la ciudad en las reivindicaciones de una parte cansa y aburre. La ironia y la sátira siempre va en la misma dirección. Algunos se creen los amos de Mataró.
Mataroní empipat Fa 1 any
Hi ha molta gent a l'ajuntament que hauria de dimitir pel nyap del carnestoltes d'aquest any. Sembla increíble que 23 anys entrats al segle XXI, hi hagin autoritats que hagin volgut censurar en Pellofa!!!. Ja els hi val!!!
Pac Fa 1 any
Que verguenza de Ayuntamiento!!!...CULTURA?????de queeee?? Censura pura y dura ...de que me suena🤔🤔😤😡
Barrabas Fa 1 any
A la Generalitat, la diputacio, lA luntsfems la AEB LA CEOE i més merda,,,

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive