Enterrament de la Sardina del Dimecres de Cendra 2022. Foto: R.Gallofré
Enterrament de la Sardina del Dimecres de Cendra 2022. Foto: R.Gallofré

Dimecres de Cendra a Mataró: actes i horaris del final del Carnestoltes

El Parc Central acull l’Enterrament de la Sardina, l’acte central d’un Dimecres de Cendra que acaba amb l’entronització de la Vella Quaresma

El Dimecres de Cendra és el darrer dia del Carnestoltes i alhora el primer de la Quaresma. Aquesta celebració té a Mataró un protagonisme especial i l’Enterrament de la Sardina té més longevitat que la resta d’actes del Carnaval local. Aquest 2023 el Dimecres de Cendra cau en 22 de febrer i tindrà els actes habituals.

El Dimecres de Cendra se celebra ja d’entrada en moltes escoles com a final del periple carnestoltenc. Un periple marcat aquest any pel doble festiu de dilluns i dimarts que va fer que de facto les escoles celebressin el Carnaval la setmana anterior, abans fins i tot del Dijous Llarder. Més enllà de les escoles, s’han perdut antics actes com les sardines a la brasa que es feien a la Plaça Gran de Mataró. Però queden els actes de la tarda i vespre.

El Dimecres de Cendra mataroní serveix per acomiadar amb tota la pompa al Carnestoltes i en conseqüència també corpòriament al seu Rei, en Pellofa. És per això que la Confraria de l’Enterrament organitza els diferents actes com la capella ardent, la comitiva fúnebre, l’Enterrament amb el testament, el final amb la imposició quaresmal i finalment l’anada a la Peixateria per entronitzar la Vella Quaresma.
 


Els actes del Dimecres de Cendra, per ubicacions i horari


 

Capella Ardent d’en Pellofa

 • A partir de les 17h, als baixos de l’Ajuntament
 • S’exposa el cos d’en Pellofa i se’n fa la vetlla, a la que es convida tots els mataronins a acomiadar-se d’un dels Reis del Carnaval més efímers (va aparèixer dissabte i diumenge i ja se’l retrobaran mort, de cos present).

Comitiva funerària

 • A partir de les 19.30h, de l’Ajuntament al Parc Central
 • Amb ordre protocolari, s’acaba la Capella Ardent i tot el seguici carnestoltenc, començant pels Botargues i acabant amb el cos d’en Pellofa recorreran en sentit ascendent la Riera fins arribar al Parc Central. No hi faltaran les autoritats de mentida, representants també figurats del clero i els diferents poders i les notes de l’Agrupació Musical del Maresme en format de Societat Musical d’Escura-Cassoles.
Portant el cos. Enterrament de la Sardina 2022. Foto: R.Gallofré
Portant el cos. Enterrament de la Sardina 2022. Foto: R.Gallofré


Enterrament de la Sardina.

 • A les 20.15h al Parc Central
 • L’esplanada del Parc acull per segon any l’acte central de la jornada, l’Enterrament de la Sardina. Allà si es vol seure més val anar-hi aviat i s’hi pot veure i viure un comiat que mai acaba anant de forma canònica. El més esperat és la lectura de les darreres voluntats d’en Pellofa. El testament sol tenir més tall, més crítica que no pas el pregó anterior. És tradició de cantar com a tonada del testament el “donem fe d’aquesta estrofa, són deixalles d’en Pellofa”.
 • Un cop en Pellofa és incinerat apareixen les forces quaresmals, que s’imposaran amb la vellota i la superioritat del calendari als vicis carnestoltencs. Serà llavors quan apareixerà la Vella Quaresma d’aquest any.
Els vicis carnestoltencs, a l'atac. Enterrament de la Sardina 2022. Foto: R.Gallofré
Els vicis carnestoltencs, a l'atac. Enterrament de la Sardina 2022. Foto: R.Gallofré


Cercavila a la Peixateria

 • A les 20.45h, des del Parc Central a la Peixateria
 • Acompanyant a la Vella Quaresma, el seguici se n’anirà fins al lloc des d’on aquesta governa la ciutat, la Plaça de la Peixateria. Un seguici que abans era de pocs metres i que ara haurà d’allargar la passa.

Entronització de la Vella Quaresma

 • A les 21.15h a la Plaça de la Peixateria.
 • La Confraria de les Set Setmanes procedirà a l’Entronització de la Vella Quaresma al seu lloc, a la façana de l’antiga peixateria. Una cascada i una bateria de coets comunicaran que la vella de set cames ja és a lloc. I a baix hi haurà bunyols i vi calent… per alguns.
Petards un cop s'entronitza la Vella. Foto: Cugat C.
Petards un cop s'entronitza la Vella. Foto: Cugat C.

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive