Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré

La Teixidora es conjura per resistir com a “espai obert a tothom”

El col·lectiu que vol convertir l’antiga escola Menéndez y Pelayo en un Can Sanpere a la mataronina ha avaluat amb arquitectes el bon estat dels espais que n’utilitza

“L'única opció és resistir, aquest espai fa falta i dona estructures reals als problemes de la ciutat”. Les paraules de Bruna Roca, portaveu de La Teixidora, són el resum de l’ànim amb el que el col·lectiu de persones que han entrat a viure i fer vida a l’antiga escola Menéndez y Pelayo de Mataró viuen les primeres hores d’obertura de l’espai. Han reiterat en roda de premsa que volen negociar amb l’Ajuntament i ja hi han començat les activitats socials, educatives i culturals. Més d'una vintena de persones hi són de forma contínua i asseguren que “és l’hora d’omplir aquest espai de vida i no de pols”. 

La Teixidora ha presentat el seu projecte en roda de premsa. El Sindicat de l’Habitatge ha entrat a l’antic centre educatiu, que es planteja com a espai “obert a tothom” i no com a seu de cap entitat. “Aquí teixim estructures per donar solucions reals als problemes de la ciutat, en un dels barris més castigats on la classe treballadora ha estat abandonada, barris malvenuts al gran capital que mana per sobre d’alcaldes i presidents”, asseguren. I de fet a la pissarra d’activitats hi tenen agendat des de la celebració del primer any de vida del Sindicat a classes de llengua, neteja d’espais o altres activitats com un hort urbà. La rebuda del veïnat i les associacions del barri, expliquen, ha estat bona, sense cap tipus d’incidència ni problema.

La Teixidora desenvolupa la seva activitat només en els espais que consideren segurs de l’antic centre educatiu. Asseguren que compten amb l’aval d’arquitectes que l’han visitat i que l’immoble no presenta els perills que argumenta l’Ajuntament per al seu enderroc. Els plans del consistori passen per enderrocar el Menéndez y Pelayo i convertir-lo en un aparcament.

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré
Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré

 

Un Can Sanpere a la mataronina

La Teixidora vol ser un projecte com el de Can Sanpere a Premià, però dut a Mataró. “Can Sanpere és un referent de l’autogestió i la lluita des d’espais amenaçats, un espai imprescindible al Maresme i aquí durem a terme estructures per respondre a les necessitats i tirar endavant projectes que ja fèiem. Els grans tenidors ens volen aixafar però no farem passes enrere”, assegura Roca.

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré

Aula preparada per fer classes a La Teixidora. Foto: R.Gallofré



Fa una setmana que van entrar i començar a usar l’espai. “L’alliberament” de l’antiga escola, com l’anomenen, es va fer públic en el decurs de la manifestació del primer de maig. Des de llavors hi ha activitats que es publiciten a xarxes, àpats i vida en comú. L’antic laboratori fa de cuina i una de les aules de dormitori. Es netegen espais i racons i s’han habilitat aules per a les classes de reforç escolar i classes de català i àrab, a més d’un espai per al banc d’aliments popular.

Des de La Teixidora expliquen que “l’espai té les portes obertes de bat a bat per a tothom, per entitats, grups i col·lectius. Aquí ens organitzem més enllà de rics i institucions, estem juntes”. L’escola d’idiomes, una escoleta de reforç popular, el banc d’aliments, l’armari solidari que acabar amb el malbaratament de roba o aules d’expressió artística o un gimnàs popular són alguns dels usos que volen donar-li a l’antiga escola. 

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré

La cuina de la Teixidora. Foto: R.Gallofré


Demanen “negociar en positiu”

Tot i que l’Ajuntament ja ha anunciat que no vol negociar amb aquest espai autogestionat, les impulsores de La Teixidora han demanat a la roda de premsa que “hi hagi una negociació en positiu amb l’Ajuntament. Toca buscar el format que millor respongui a les necessitats, sigui una cessió d’ús o un contracte de masoveria”, asseguren. El que volen és tirar endavant el projecte: “hi ha molta feina a fer, els barris estan precaritzats i hi ha molta necessitat d’espais i estructures com aquesta”, argumenten.

Comentaris (24)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive