Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré

La Teixidora es conjura per resistir com a “espai obert a tothom”

El col·lectiu que vol convertir l’antiga escola Menéndez y Pelayo en un Can Sanpere a la mataronina ha avaluat amb arquitectes el bon estat dels espais que n’utilitza

“L'única opció és resistir, aquest espai fa falta i dona estructures reals als problemes de la ciutat”. Les paraules de Bruna Roca, portaveu de La Teixidora, són el resum de l’ànim amb el que el col·lectiu de persones que han entrat a viure i fer vida a l’antiga escola Menéndez y Pelayo de Mataró viuen les primeres hores d’obertura de l’espai. Han reiterat en roda de premsa que volen negociar amb l’Ajuntament i ja hi han començat les activitats socials, educatives i culturals. Més d'una vintena de persones hi són de forma contínua i asseguren que “és l’hora d’omplir aquest espai de vida i no de pols”. 

La Teixidora ha presentat el seu projecte en roda de premsa. El Sindicat de l’Habitatge ha entrat a l’antic centre educatiu, que es planteja com a espai “obert a tothom” i no com a seu de cap entitat. “Aquí teixim estructures per donar solucions reals als problemes de la ciutat, en un dels barris més castigats on la classe treballadora ha estat abandonada, barris malvenuts al gran capital que mana per sobre d’alcaldes i presidents”, asseguren. I de fet a la pissarra d’activitats hi tenen agendat des de la celebració del primer any de vida del Sindicat a classes de llengua, neteja d’espais o altres activitats com un hort urbà. La rebuda del veïnat i les associacions del barri, expliquen, ha estat bona, sense cap tipus d’incidència ni problema.

La Teixidora desenvolupa la seva activitat només en els espais que consideren segurs de l’antic centre educatiu. Asseguren que compten amb l’aval d’arquitectes que l’han visitat i que l’immoble no presenta els perills que argumenta l’Ajuntament per al seu enderroc. Els plans del consistori passen per enderrocar el Menéndez y Pelayo i convertir-lo en un aparcament.

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré
Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré

 

Un Can Sanpere a la mataronina

La Teixidora vol ser un projecte com el de Can Sanpere a Premià, però dut a Mataró. “Can Sanpere és un referent de l’autogestió i la lluita des d’espais amenaçats, un espai imprescindible al Maresme i aquí durem a terme estructures per respondre a les necessitats i tirar endavant projectes que ja fèiem. Els grans tenidors ens volen aixafar però no farem passes enrere”, assegura Roca.

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré

Aula preparada per fer classes a La Teixidora. Foto: R.GallofréFa una setmana que van entrar i començar a usar l’espai. “L’alliberament” de l’antiga escola, com l’anomenen, es va fer públic en el decurs de la manifestació del primer de maig. Des de llavors hi ha activitats que es publiciten a xarxes, àpats i vida en comú. L’antic laboratori fa de cuina i una de les aules de dormitori. Es netegen espais i racons i s’han habilitat aules per a les classes de reforç escolar i classes de català i àrab, a més d’un espai per al banc d’aliments popular.

Des de La Teixidora expliquen que “l’espai té les portes obertes de bat a bat per a tothom, per entitats, grups i col·lectius. Aquí ens organitzem més enllà de rics i institucions, estem juntes”. L’escola d’idiomes, una escoleta de reforç popular, el banc d’aliments, l’armari solidari que acabar amb el malbaratament de roba o aules d’expressió artística o un gimnàs popular són alguns dels usos que volen donar-li a l’antiga escola. 

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré

La cuina de la Teixidora. Foto: R.Gallofré


Demanen “negociar en positiu”

Tot i que l’Ajuntament ja ha anunciat que no vol negociar amb aquest espai autogestionat, les impulsores de La Teixidora han demanat a la roda de premsa que “hi hagi una negociació en positiu amb l’Ajuntament. Toca buscar el format que millor respongui a les necessitats, sigui una cessió d’ús o un contracte de masoveria”, asseguren. El que volen és tirar endavant el projecte: “hi ha molta feina a fer, els barris estan precaritzats i hi ha molta necessitat d’espais i estructures com aquesta”, argumenten.

Comentaris (20)

LM Fa 1 mes
Sóc veïna del barri, aquell edifici porta abandonat ANYS i l'ajuntament diu que té molts plans però estar clar que parlen molt i fan poc. Si se li pot donar un bon us i ajudar a gent que ho necessita, quin és el problema? Millor un edifici tancat i abandonat que un centre social pel barri? Baixeu i pregunteu pel projecte i aleshores OPINEU. I que ningu dels que comenta es trobi en una situació de precaritat mai, perque li aseguro que l’ajuntament pocs recursos destinara a ajudar-lo.
Concurs públic Fa 1 mes
Vosaltres no sou ningú per decir que fer amb aquest espai públic, això és decideix per concurs, no us penseu que okupant ilegalment podeu fer el que us dongui la gana
Peter Fa 1 mes
Cuanta alarma por usar un edificio abandonado! En vez de este linchamiento mediático a cuatro chavales que no hacen daño a nadie porque no os preocupais de las mafias que ocupan indiscriminadamente y engañando a los más vulnerables, con esos no os atrevéis no? Cuanto caradura y amargado hay en esta ciudad,encima van haciendo patrullas vecinales tipo cucus-clan para pegar a cuatro niños que no tienen ni para comer...ir a por las mafias y hacer algo productivo!!
NO Okupes a Mataró Fa 1 mes
Fart!! Harto!!! Los okupas con impunidad hacen lo que quieren, edificios públicos, privados, mafias okupas…. Donde están los mossos? Fuera de una patada!! Estamos mandando el mensaje de ‘podéis okupar tranquilamente, que ni bote, ni juezes, ni policía harán nada’…. Triste pero real! Cambio de leyes YA!!!
M.Teresa Fa 1 mes
Sóc de Mataró i veïna d'aquest edifici, jo veig que si es pot aprofitar millor, però per favor no porteu tot el "marron" que hi ha més amunt, deixeu amb tranquilitat els que hi vivim sensa alburulls, no volgeu salvar Mataró, fa temps que està perdut. M'agrada la gent de be, que faci coses... pero sobre tot sempre legal. No volgueu "merder" d'això ja ni a prou.
roberto rodrigo Fa 1 mes
Y si estos parasitos ponen 20 euricos cada uno , alquilan un local, pagan el impuesto de actividades economicas y entonces hacen lo que les de la gana???? digo solo 20 euros que es lo que el dia 1 de cada mes ya se han gastado en Maria y en cervecitas.... "peaso de caraduras"
candi Fa 1 mes
espero que si ocupan una propiedad publica de todos que sean para beneficio de todos por ejemplo que se pongan a limpiar las calles y mas los que viven del cuento y reciben ayudas y sin trabajar. o sea si ocupan una propiedad publica que sea a cambio de algo y no como siempre barra libre y a cargo del ciudadano que ya esta bien tanto cara dura y tanto vividor que es lo que apuesto que seran estos
@laura@marià Fa 1 mes
Tot i així, suposant que l'edifici no tingues problemes estructurals, no correspon una okupació d'un equipament públic. Caldria com a mínim la convocatoria oberta d'un concurs de projectes. Si va deixar de ser una escola de musica serà per problemes estructurals. A i millor un solar sense el Corte Ingles que unes naus plenes d'okupes.
Qui hi ha realment darrera d'aquesta gent? Fa 1 mes
Nomes pel que es veu i diuen com a mínim tenen arquitectes i una imprenta que treballa per ells. Això no te res de barato. Els informes tècnics cal validar-los davant els col·legis professionals i tenen un cost elevat.
Ramon Garcia Fa 1 mes
Pues a mi la verdad no me parece mal. Eso si, que se haga bien, sin fiestas nocturnas cada dia ni nada de esto pero si van a hacer actividades para la gente de Mataro que daño hacen? Lleva 4 años cerrado y ahora tienen prisa para tirarlo al suelo? Me parece muy raro la verdad

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive